:: kak jah vs gempabumi ::

aku dok sorang-sorang kat umah since last week lagi..
enche asben balik mesia for some work..
maka bermula laa idup bujang aku..

and bila takde geng nak bercerita, Mr. TV laa boipren baru i kat umah..
memacam cerita aku layan..
termasuk aa citer Tamil!
sangat desperet aku part tu..
bosang sangat tv asik tayang citer berulang-ulang..

abih TV, gua layan hp lak..
baca blog-blog orang segala…
and i came across this blog, share link citer antu katanyer..
hey, why not.. you are a big brave girl, rite?!
cewahh..

maka nye, gua klik!
haih gambo starting dia scary laa pulak..cipet aihh!
ok ok dengar sikit.. owh rupanye rakaman radio..
rancangan berkongsi kisah-kisah misteri..
save, takyah gua tengok gambo-gambo scary tu..
kuatkan volume and letak hp tepi tinga jer..
concentrate!

bilik dah gelap nihh..
kemain nak efek berlebih-lebih kann..
takpe.. acik dah redi dalam gebor dah ni berbungkuih macam kuih lepat…

dengor…

.
.
.
.
.
.
.

hoii..bangkai aihhh!
cuak jugak bila dengor part dia ketuk pintu tuu..
siuttt…
dedor sat jantung aku..
aku dedor part ketuk pintu tu sebab…aku penah kena kaco dengan cara tepuk pintu!
bila dengor part ketuk pintu tu, terus aku risoo jer sambil pandang pintu bilik..
hoi dont u ever dare!!

mula rasa serba salah nak pasang lampu idak nih?
kang pasang, aku lak terkelip-kelip takley tido..
ahhh..pejam gak mata and go to sleep!
paksa..paksaa! last-last ZZZzzzzz……

12.32 mlm..
gegor kuat giler katil sampai aku terjaga dari tido ..
hoi cuakkk!
peh tu sekali dengor pintu lemari berlaga-laga..
ahhh sudahhh..

bila otak dah kembali normal..
baru boleh pikir..GEMPABUMI!!
aaaaaaaaa….

::credit to here::

tapi i was like that the whole time..
aku tetap berselubung dengan mamai-mamai sambil molot “astagfirullahalazimm..astagfirullahalazimm…” non-stop..
tapi idak gak berlari untuk menyelamatkan diri..
ohh tak kuasa nye nak mangkit lari dalam suhu 10c kat luar tu..
and i was just about comfy enuf in my warm blanket..
jenuh ok nak dapatkan suhu yang selesa dengan cadar and comforter ko yang sejuk giler to begin with..
i am NOT going to leave that..!

thank god it didnt last long..
tapi skang my eyes are WIDE awake..
demit!
back to square one.. belek hp balik..
and i have to go to work this morning..
hoh!!

super nice…

ok tak reti nak ending..
kbai!

Advertisements

:: gempar again ::

yes..semalam gempar bumi again..
ekceli nothing new about this..
everyday ada jer earthquake kat Taiwan ni..
wether u feel it or not jer..

usually area yang selalu kena adalah belah timur Taiwan..
Hualien, Yilan and such..
sebab depa menghadap ke laut..
gegaran tu usually comes from under the sea..
as for Taipei, we are north Taiwan..
even for typhoon pun agak terhalang skit laa ngan banjaran bukit-bukit tu..

kali ni gegaran agak kuat, 6.3 magnitude with 19.5 depth tak salahnyer..
kata driver opis kitaorang, gegaran kat Taipei ni kira sipi-sipi echo from that in Hualien je, around 4 something jer magnitude dia..
but WOAAHH! gilerr scary, i tell ya!
baru 4 lebih gua dah panic like hell..

mula rasa gegar around 8pm gitu while i was just about to park my butt on the sofa after dinner..
ingat yang biasa-biasa jer..
sekali aku tengok candle holder aku yang kat tepi TV kemain berbuai..
and then pasu bunga pun kemain bergoyang..
when i said dia bergoyang, i really mean BERGOYANG ek..
sangat jelas..
usually yang biasa-biasa last around 1-2 second jer..
tapi bila more than that, itu beso la tuu..
terus aku panik!!

terus jerit ke enche asben..
giler bila panik memang hapah tips handling earthquake situation ilang dari otak..
all i could think of is run tangan all on the air..
enche asben laju-laju soh bukak pintu..
ya tuhann.. time tu tangan dah shaking, nak cucuh kunci pintu time ni laaa dia takmo masuk on one try!!
babi betuii…
ku tujah-tujah tak masuk lubang..
see how panic can do to you..

bila dah bukak pintu terus loncat keluar..
tapi ati masih berbelah bagi nak lari idak..
sebab orang len tak lari weh!
satu building aku tu seko pun aku tak dengor depa bukak pintu ke hapa..
apartment blok aku tu only 7-storey up je.. im on the 6th floor..
tiap floor ada 2 umah..
so if depa bukak pintu ke hapa, u will know sebab boleh dengar.. tapi memang haram takde sapa kuar!
even my landlord yang duk depan umah pun tak kuar punn..

yang best tu, aku pun sama segan nak lari sebab im braless at that time!
iyer aa duk umah wehh.. who wants to wear it..
tak freedom tetek aku aihh..lemas!
yang enche asben pun siap berpelikat jer sebab lepas solat..
aku dengan berbaju tido dress pendek jer..
bagus toii…
dahh berbelah bagi nak lari idak ni..
yang laki aku suh lari masuk balik capai bra..
haihh bagus toi laki gua ni soh aku yang masuk balik..
bukannyer dia nak amikkan ke hapa di saat genting gini…
romantik laa sangattt *tangan didado, mata di atas*

but all and all..
everything is ok laa..
i could still feel my heart racing time masuk balik dalam umah..
shit this is scary!
time taip tuwit pun jari ketar-ketar lagi..
masuk jer umah terus switch on the TV and watched the news..
straight away ada story about this earthquake..

hari ni masuk opis terus tengok surat kabo kot-kot ada casualties kat mana-mana..
thank god this time no one got hurt..
last time ada kematian gak with this kind of magnitude..
sebab ada landslide, orang tu kena timpa batu-batu yang runtuh..
before that ada nenek kena timpa dinding kat temple lagi..

fuhh..
this is my 3rd strong earthquake experience laa..
and its only been 1 year baru wehh..
more to endure in the future!
haiyoo..lepas ni aku bakal jadi imun and be like Taiwanese..
dont care a think and lepak kat sofa bergoyang-goyang sambil minom Milo..

::the aftershake shakes..dekat 15 gegaran lagi lepas tu weh::

:: gempaq bumik::

for those in Malaysia who read StarOnline semalam mebi tau aa kot..
semalam Taiwan ada earthquake 6.1 magnitude!
at 10.03 am to be exact..
and i was in the hospital for my checkup at that time (xray lung)
masa gegaran tu, siap nurse aku panggil soh masuk bawah meja dah!

for your info, 6.1 is quite strong..
remember Japan last time?
it was 9.0 magnitude and betapa teruk rupa Japan masa tu..

same here..
actually the earthquake jadi kat daerah Nantou..
center of Taiwan..
and disebabkan gegaran kali ni close to the surface..
most area on the island terasa gelombang dia..

despite the fact that the earthquake erupted in that county..
gegaran dia adalah terasa sampai ke Taipei New City!
lagipun Taiwan ni bukan beso mana..
the whole Taiwan adalah sebesar Pahang jer..

gegaran ni ekceli yang ke-3 terbesar di Nantou County since tahun 1999 with 7.3 magnitude..
killed more than 2,300 people!
gerun kan?

casualties for yesterday’s earthquake, 1 died and more than 80 injured..
semalam MRT kat Taipei pun diberhentikan sementara sebab power failure..

enche asben pun cakap semalam time earthquake tu, lampu umah flickering..
cuak dah ati dia.
tunggu nak lari keluar ke tak je tu..
sebab last time bila goyang jer umah, earthquake manja-manja je selalunyer..
and last only a few seconds..
takde sapa lari punn..
sebab dah imun, orang Taiwan ni jadi tak heran..
serba salah pulak dia nak lari ke tak..
bley macam tu?

same for me..
aku time tu bley gegelak pulak bila nurse aku tu panggil soh masuk bawah meja..
tapi semalam it was quite long jugak goyang dia..
and strong!
gegelak pun dah separa ikhlas dah aku…

talked about yang mati semalam tu..
yang elderly aged 72 tu..
this is our morning brief regarding this topic..

errr…
excuse our ‘haha..hehe‘ part ek..
dont look at it like we ‘love’ to hear about that nenek died..
that is how we usually borak..
sure nak letak haha hehe tu kat blakang..
tah kebenda tah perangai..

owh part wheelchair tu..
memang klaka aa bila dipikirkan..
sebab usually elderly kat sini jenis bedridden punyer..
and usually anak-anak depa amik indon keja jaga orang-orang tua sini..
indon kat sini bukan jaga budak kecik ek..
memang jaga orang tua belaka..
dok tolak wheelchair ke sana sini..

and on wiken, memang bersepah-sepah stok depa kat Taipei Main Station tu..
dah rupa mini Jakarta kat situ!
sampai aku pun segan nak pi sana..
takut kena cop Indon jugak!
and kalo korang tengok dressing wiken depa…
hamboi hamboii…
kalah artis kpop!!

sini Taiwanese a bit pandang rendah ke indon laa..
sebab mostly jadi ‘babysitter’ ke orang tua…
haih..
kat Algeria kitaorang kena cop orang cina and that race also dipandang rendah sebab mostly buruh binaan..
sini kena cop indon pulakk..
apakah??!