:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

Advertisements

::main cekgu-cekgu::

tiap kali kena taip draft report bos aku kasi, sure aku akan feeling cekgu-cekgu..

hah ko ado brani buat gini?
silambam je bolat tulisan bos ko.. then kasi kat dia balik soh ‘correct’ kan balik..
kah kah kah!

mementang Doktor bos aku ni, tulisan pun amat laa ‘doktor-doktor’ sangat..
rupanyer bini dia pun komplen tulisan dia memang susah nk baca since zaman bercinta dulu time main balas-balas surat.. hahahaha!
tapi i dont mind actually..
since i know how to read trengkas and shorthand, this kind of writing is nothing laa..
mata and otak dah train to encrypt tulisan yang ala cacing kerawit or cakaran ayam gini..

tapi ada kala my brain cannot compute gak apa kebenda dia tulis nih..
most of the time i have to read the whole sentence again and again to guess what de fudge is that one specific word..
and if otak tengah serabut, i will juz bulatkan je that word with pen and leave it blank on my printed paper for him to fill in the blank later..
dulu masa mula-mula hadap tulisan dia ni, stress gak..
apsai laa aku asik dapat bos tulisan macam ni..
yap! he is not the first one..

tapi dah lama-lama ni.. im used to it..
tengok seimbas pandang aku dah dapat baca..
even budak-budak staff aku pun akan jadikan aku ‘kamus bergerak’ tulisan bos aku ni..
asai bos aku tulis note kat dokumen apa-apa for them to take action, sure depa akan mai kat aku mintak tolong bacakan..

kengkadang mencarut-carut gak aku dalam ati bila mood tengah tak cantik, then kena hadap lak tulisan yang ‘chantek’ sangat ni kan..
bebai jadinyer..
but all in all…
i love my boss..
the best boss ever!

haih.. bos aku dah nak blah these few months..
i will definitely miss his writing laa..
hmm bos aku offer nak ikut tak dia cross ni..
dia kata bley je dia buatkan..
hu hu hu.. aih bos jangan laa cuit perahsaan gua nih..
takmo aa pegi Pakistan tu..
takuit aaa.. Taliban!
ewah.. macam aa kat sini takde terrorist.. Al-Qaeda lagi lak tu..
huh~!

hmm at least sano ado keyepci and mekdi weh..
nom nom nom…
camno? camno??
hmm tamo laa, sian PA sana, takmo aa potong jalan dia.. rezeki orang tu..

*senyum nipis*

:: epy besdei Tuan Yang Terutama ::

::hEPPY bEsDEi ENCHE BOSS!::

yeahh 21st October adalah Besdei my Boss, Dr. Hasrul Sani Mujtabar.. aku takde beli adiah apa2 sebab lupa.. hehehehe! so despite of otak mak nenek makan semut banyak sangat, maka nyer berharap pada daya kreativiti saja laa ek.. janji adoo!

:: Suwit 53rd Besdei enche Duta!::

aku bikin ni dari software apo tah yg ado dalam PC aku tu hah.. then soh bebudak staff sain aa and tulis wishes memasing.. hehehee..suwit kan?

tengah hari lepas lunch bos aku masuk opis bawak kek.. besdei sendri, kek punn beli sendri.. kesian toi bos aku ni..kekekeke dia lak banje kitaorg kek… tapi sib baik laaa aku letak dah kad ni ataih meja dia so senyum aa dia bila kitaorg ada gak effort wat sumthing..

aku bukan takmo mintak contribution dari bebudak opis and beli adiah tapi depa ni kedemat and liat bila bab mintak2 duit ni…so malassss aku! buat je laa benda yang tak memerlukan depa kuar duit!

to my Ambassador:

HAPPY 53RD BIRTHDAY AND WISHING YOU A STRESS FREE BIRTHDAY!!

:: Reception Iftar @Residen = sengal badan! ::

omg! sengal giler betis aku weh..
ni sume gara-gara Reception Iftar kat umah Duta semalam…
Jumaat adalah wiken tapi aku KERJA ok! more than 12 hours lak tuuu!
and for FREE takde claim OT watsoever..
(T__T)

hari Kamis lepas opis hour, aku sampai je umah terus terbaring lepas semayang Asar.. badan aku rasa tak sedap, feverish, since ulser molot aku is still there! yap.. since 1st Ramadan ok..! sengsara giler rasa.. tapi gud news is, aku turun 2kg becoz of that! hahaha!

baru je nk lelap hp bunyik! hishhh!! hp kat depan lak tuu… dabel hish!!
dah kena heret badan turun dari katil pi angkat telipon.. rasa nak marah dah ni.. ni kalo org Algeria memain tembak2 hp aku mmg nk kena maki ni!
tup2 Kak Tipah, maid Duta yg call.. hehehe sib baik dia kata sorry if kaco tgh masak..
sejuk skit ati 🙂
dia mintak tolong kalo bley esok tu mai Residen awal skit untuk tolong apa2 yang patut sbb skang ni dia berdua je ngan Puan terkangkang2 wat keja sume..
mula aku ckp nk mai lepas semayang Jumaat sbb aku ni tgh tak sehat ni.. dia kalo bley nk mintak mai kui 9.30 pagi! haiyooo awal nyer! mcm pegi keja je ni… siap soh bawak je baju siap2 kat sana terus je utk Reception tu..
aku kata tak janji.. tgk IF aku sehat, aku mai awal..

pepagi Jumaat memang aku rasa lembik dah.. sebab terjaga lewat utk sahur, and dan minum 2 gelas air mineral je untuk sahur.. ubat apa pun tak dan nk makan…
enche asben kena pi Residen pepagi gak untuk tolong susun2 meja.. opiser aku mintak tolong..
bila tgk rupa aku yang macam kain buruk, lembik je mintak simpati.. enche asben kata takyah la pegi pagi, rehat la dulu.. lepas semayang jumaat kang dia anto.. time enche asben mandi, ati aku serba salah.. kesian weh!
terbayang2 Puan ngan Kak Tipah wat keja kelam kabut… kalo tetamu takat 30 orang, mebi depa bley handle.. tapi ni dekat 70 orang dengar nyer.. tah bila aa pulak enche Duta aku ni menambah orang lagi?
dia memang suka last minit menambah2…

hmm.. takley jadi.. terus capai tuala, mandi air sejuk kasi lega skit badan..
terus pakai tracksuit sama t-shirt je.. kata nk wat keja dapur kan..
sampai-sampai umah Duta, hah! hambik ko keja berlambak lagi tu..
bayangkan laa.. aku wat keja none stop dari kui 9 pagi lebih tu saaaammpai kui 7 ptg ok!
siap cili naik ke dahi laa.. jari kena pisau laa.. kemahin che sue gigih wat keja ok..
sampaikan ada tetamu dah sampai, aku stil ber’tracksuit.. sib baik org mesia yang baru sampai..
kengkawan aku gak.. hahaah! terkejut depa tengok rupa aku yang dah skit lagi nk macam bibik ni!

ahh takley jadi, terus rush naik bilik Kak Tipah, gi mandi2, iron baju and siap laju2….
turun je bawah, most of the Ambassador dah sampai.. terus aku amik tmpt aku kat tingkat bawah..
jadi Mandur kat situ utk supervise makanan dah siap or not.. naik turun tangga tak kira brapa kali dah tu..
kalo bley merangkak aku dah merangkak..!

penat usah ckp laa.. terlalu penat, aku nk makan pun jadi tak lalu..
aku buka pose, aku capai sebijik kismis je.. then minom air sirap!
sambil2 lalu wat keja tu, dan laa kot aku capai sebijik dua karipap… walhal lauk sume adalah tempting time aku wat keja pepagi tadi.. isk! isk!

::Buffet meja utama::
::dessert meja utama::
:: VIP table: Amb. Turki,  Indonesia, Pakistan & Iran

::Para media from Algerian TV::
::enche asben gua dah mcm pahlawan!::
::dok senyum tu sorang je org mesia, yg lain tu staff2 Indonesian Embassy::
:: para jejaka malaysia yg ada kat Algeria.. minus the bald one! ::
:: ini je laa yang bley layan ckp melayu ::

owh tmpt makan adalah dua ek..
tingkat ataih adalah for VIP…
tingkat bawah, tepi pool adalah untuk staff-staff kitaorg plus staff Indonesia yang sibuk mintak nk join sama.. tapi yang mai seciput!
so bayangkan laa aku turun naik tangga byk kali weh bila makanan nk reload ke hapa ke..
waiter ada tapi 3 ketui je.. sibuk melayan kat atas je.. penat achik!!

::yeap! masuk TV algeria ok! hihihi ::

time diaorg teraweh, baru laa aku dpt duduk sat utk menikmati bebetui makan.. tu pun tak lalu..
aku rasa more nk terlentang dari nk makan…
abih majlis, its time to tapau2 laa makanan.. berlambak2 ok balance!
dah rasa macam Bazar Ramadan, the different is that its FREE! heheeheh!
tapi tu aa.. tak lepas lagi wehh… dok borak2 tak sudah2 pulakk..
dah brapa kali ckp ‘ok la nk balik’ tapi tak berganjak2 jugak.. hisshhh!!

::sesekali che sue nk enteprem jugak::
::penutup majlis::

kitaorg kuar dari umah Duta kui 12 lebih weh.. adoii! penat!
as usual, enche asben jadi drebar laa for few Malaysians yang rapat..
depa tak brapa rapat ngan Encik Z, our opiser tu, and also keta dia dah penuh ngan anak branak dia je..
if kosong pun, depa ni lebih suka enche asben gak anto kan sbb depa TAKUT ngan cara Encik Z ni bawak keta..hehehehe!

sampai umah adalah kui 1 lebih! tu pun sebab tersesat barat tah mana2 time anto si Asrol Nokia.. haiyoo!!
enche asben terus je sahur.. aku teman je dia makan.. tak lalu hamat.. penat!

and mangkit je pagi Sabtu, segala engsel, segala otot aku jem!
lelebih lagi betis…!
ko bayangkan laa budak gemuk ni yang tak penah nk eksesais.. tup2 kena turun naik tangga doplohkali macam marathon tak ingat punyer..
mana tak cramp segala.. terkejut2 otot aku bila tetiba soh dia bekerja keras!
so ari ni dia mogok!!

jenuh aku sapu minyak panas kayu putih.. urut-urut kasi lega skit..
and penyudahnyer, aku jalan dah macam PENGUIN!

:: thanks Mr. Google ::

Ahad adalah first day bekerja, adalah sooo not fuhnee!
bilik aku adalah di tingkat TIGA… hmph! more tangga.. NICE~!
kemain aku kontrol untuk tidak too obvious jalan ngengkang depan2 bos..
and for that… i need to wear baju kurung!
yeah.. aku sopan di hari AHAD ek kengkawan…

well… RAMADHAN MUBARAK to you too!

(ending mcm  hapa, yeah i know! lantak!)

:: oh suka!! ::

ari ni boss sudah kasi passing barang dari Mesia! katanyer dari En. Faizal, my previous opiser kat sini dulu..
oh sukaaa! tak sangka la dia nk passing barang thru Duta! aku sendri tak brani weh nk minta bos bawa apa2 untuk aku dari Mesia…sogan!

Serai
Daun Kunyit
Santan Serbuk

kombinasi yang amat best!
ni memang suh buat rendang aa ni time hari raya….
kekekekek!
tengkiu so much la weh…
stok serai memang nk pupus dalam freezer tu… dah aa pokok yang kitaorg tanam masih kecik tet takley nk tuai lagi…
pucuk dicita, ulam mendatang aa ni!

and tak lupa jugaaa….

Ikan Bilis

yeaahh! ikan bilis adalah kemestian ek kengkawan… kat Algeria tak wujud benda ni…
so memang menjadi makanan MEWAH untuk kitaorg kat Algeria…

tengkiu laaa banyak-banyak En.Faizal weh.. wat susah2 jee…
ingat lagi dia kat kitaorg ni..even dah dekat setahun dia balik Mesia nun still rajin bertanya kabo segala..

he even passed to us this!

hahahhaha! makin bermakna laaa hari raya kitaorg taun ni…
last year dapat kuih raya dari orang Petronas, tapi time tu raya dah lepass.. so feeling tak deep sangat…
kali ni dapat 2 minggu BEFORE POSE!
hahahhaa…
ada yang iftar hentam kuih raya kang ni…
oh syahdu!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
err… tat nenas takde ke? (hehehe demand lak ko che sue? siku nak siku?)

*************************************************


edited: owh serai, daun kunyit, ikan bilis and santan segala tu adalah dari BOS rupa eh! hahaha.. En.Faizal passing kuih raya je… ni sindiket soh aku wat rendang daging laa tu..! Duta aku penggemar rendang aku.. dia sorang je puji rendang aku sedap! hik hik hik (kombang bontuit achik tauu!)