::sizzling mee::

dah lama aku google the resepi..
tapi hari ni baru tergerak hati nak buat..
since mee kuning ada sepeket lagi dalam peti..
kang tak pakai, bising pulakkk enche asben bila benda tu rosak ke hapa..

all the ingredients needed, aku ada so memang seswai sangat nak buat..

SIZZLING MEE

5 ulas bawang putih
1.5 inci halia
4-5 cili kering (potong dua)
3-4 ketul ayam (potong kasar)
5-6 cendawan shitake (ikut suka nak buh lebih)
Sos tiram
Kicap pekat
Kicap masin
Gula
Garam
Serbuk lada itam
1-2 titik minyak bijan (optional)
Tepung jagung (bancuh dgn air)
Mee kuning/ yee mee
Sawi
Air secukupnya

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, halia and cili kering until garing, then masukkan ayam.
  2. Ayam dah half cook, masukkan air takat mana korang bajet kuah brapa orang makan.
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat and kicap masin.  Balance kicap tu ikut takat mana korang nk kuah tu itam. Tunggu hingga mendidih.
  4. Masukkan cendawan shitake then perasa gula garam and lada hitam.
  5. Lastly, campurkan bancuhan tepung jagung and kacau hingga pekat.
  6. If ada minyak bijan, titikkan skit.
part sos tiram tu, memang banyak ekceli kena bubuh..
tadi sos tiram aku tinggai adalah seinci lebih kot..
aku tuang je sume..
buat sizzling mee ni yang penting kuah dia..
siap jer kuah boleh dah assemble your meal..
if ada hot plates, lagi terbaik.. tapi if takde, guna kuali kecik non-stick pun bley jerr..
panaskan kuali non-stick tu, masukkan mee kuning then bubuh sawi and lastly siram dengan kuah sizzling..
wallah!

 

percubaan pertama rasanyer berjaya..
enche asben yang mulanyer juai mahai, bila pekena sekali tadi, pandai pi tambah sepinggan lagik!
hehehehehe…

Advertisements

::anti-theft for your fon::

mebi aku ketinggalan zaman tapi lantak aa nak citer gak..
hehehehe..
aku ni kadang-kadang skeptical skit ngan apa-apa apps android ni..
dah aa tak caya, takmo lak terai test ke hapa kan untuk pastikan kebenaran dia..

dalam android aku tu, aku donload 2 jenis antivirus..
satu Lookout and satu lagi AVG antivirus..
aku donlod sekadar untuk ADA..
aku pasan fungsi Anti-Theft dia tapi tak penah aku heran..
until NOW!

ekceli dah lama aku nak terai kebenaran dia..
betui ke dia bley trace my hp if ilang segala..
so i did my own experiment..

and aku puas ati aa dengan yang ini..
for you guys yang nak terai.. this apps can be downloaded from Google Play..
then bukak apps tu and follow the instruction la..

and you need to register using your emel..
nanti dia akan kasi verification kat emel korang..

for details..bley baca kat How To Use Anti-Theft tu..

im not sure bout the text message commands tapi aku try the web console command..
all u need is to go to this website www.avgmobilation.com
and login using your registered emel..

from here, korang bley instruct your phone to SHOUT..
ini aku dah test tadi..
yang tak best, dia shout using my ringtone..
as for Lookout punyer anti-theft dia nyer SHOUT bunyi macam alarm neno neno gitu..
which is good.. bley nakutkan pencuri fon kita tu!
or lebih mudah nak cari fon bila kita misplaced gak..
hehehhe..

but the best part adalah the LOCATE function ah..
you can easily locate your fon eventhough the thief switch off your fon!
its like a version of a Friend Finder but more detail!
hehehe this is sooo good for spying someone you know..ehem!
this function doesnt need GPS mode on your fon to switch on pun..
tadi aku test, aku tak on my GPS button..
this one dia trace mine from fon WIFI signal kot.. sebab that one obviously, aku tak off

also, you can LOCK, UNLOCK your fon from afar..
and for safety reason, you could WIPE your fon memory also..

hmm.. that is it aa kot..
if korang ada apps yang lebih best, plizz share gak..
mana tau aku ketinggalan zaman skit..
owh this two antivirus also did a good job in protecting my fon..
dia scan everything first bla bla..
as any good antivirus would do la kan..
hehehhe..

ok ok time for a break..
bubye!

:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You

:: batuk kembali bertahta di dada ::

stress gua..
started last wiken aa ni..
dedau badan and stuffy nose..
and bila idung terkena, maka tekak pun turut merasa..
gatainyerr hamaigad!
rasa nak masuk tangan gi garu ok..
rasa macam ada sumting berbulu stuck in my throat!

aku malas nak pi spital amik ubat..
bukan apa..ubat dulu time aku kena batuk ada lagi berbaki..
makan tu jer laa..
ekceli aku malas nak tambah dadah dalam badan..
jenuh buah pinggang aku nk proses buang bahan-bahan kimia nih sume..

at the moment aku on antibiotik called Sporanox..
that is for fungus infection on my lung..
kena makan 2 biji sehari selama sebulan.. pagi n malam each..
ni dah masuk 2nd batch ek..

::Sporanox::

and also Clarinase..
ini baru jer masuk dalam list sebab last time aku jumpa doktor aku ngadu selalu sakit pala..
ekceli pening tang mata to be exact..
so dia subscribe me to this..

::clarinase::

aku tau ubat ni untuk sesema selalunyer..
mostly for alergik..
heran gak aku dia soh amik ni..
dia kata the reason aku selalu pening pala tu sebab ada mucus tersumbat/ tertinggal kat rongga idung area between my eyes tu..
yes! antara eyebrow tu..
tu pasai aku selalu pening mata, merebak ke kepala and THAT is why aku ada panda eyes, katanyer!
what?
ini baru aku tau..
korang tau?

so doktor soh amik ubat ni sehari 2 biji selama 2 minggu..
pagi after breakfast sekali.. and malam after dinner..
to clear up the mucus..
tapi tu aa aku rasa since makan ubat ni..
memang rasa lapang bernapas skang..
and takde pening pala dah!

so sebab nak all natural kali ni, maka aku nak cari ubat batuk cap ibu n anak jer la..
herba khenn..
tak jumpa la pulok!
jumpa hok gini jer..

aaah janji ado cap ibu n anak tu..
tapi ini macam jelly..
lebih ke kunyah dari isap..
berkesan dalam jangkamasa pendek la..

then semalam pi Family Mart, jumpa aa hok liquid..
tapi comel toi packaging dia..

reli convenient aa for people on the run..
tak yah susah-susah cari sudu..
koyak peket, and telan sume..

ni aku tak pasti tahan lama mana..
aku baru telan sat tadi jer..

ekceli malam tadi aku dah minum air rebusan buah lai..
ni petua kawan-kawan aku kasi..
katanyer elok untuk batuk..
and kebetulan ada sebijik buah lai kat umah tu..

hambik kau!
beso pala budak buah lai ni..
berat bley tahan laa..
bos aku kasik..
aku kerat suku jer..
tu pun dah lebih dari cukup..

rebus sampai lembut buah tu..
then minom air dia.. isi tu katanyer makan gak..
aku pun takmo membazir kan..
so, hentam la!

ok laa kurang skit rasa gatai tekak..
the urge to cough also decreasing..
ati dah gumbira dah..
tup-tup kui 3-4 pagi aku start balik batuk!!
demit!
jenis batuk sentap2 urat perot lak tu..
huwarrghhh!

aku rasa sebab suhu kelililng gak laa..
and the humidity adalah tinggi..
sat naik sat turun.. sempit dado!
tu pasai kat sini if diperhatikan, Taiwanese akan selubung habis cover bahagian dada..
muffler, jaket segala..
tapi tang bawah pakai skirt pendek takpe!
hehehe..

aku lak releks jer malas pakai muffler..
pakai jaket nipis pulak tu..
berlagak betui!
ini la akibatnyer..

opiser aku ada soh cuba carik madu manuka..
since enche asben still kat mesia, dia kata soh la dia carik..
katanyer ada kat The Garden..
madu New Zealand katanyer, brand WhyNot?..
tapi mahai melampau weh aku dengar!
seratus ke dua ratus katanyer harga..
adoiii…
tambah sakit dado den..

::credit to google::

harap-harap ubat batuk cap ibu n anak ni berkesan la..
aku dah malas weh nak pi jumpa doktor!
lagipun appointment follow up checkup aku next month jer..
kumpul penyakit and sekali gus rawat bley?
dah la sekali jumpa doktor amik ubat, beratus duit kerajaan abih..
takpe la.. aku baik ati..
cari jer option ler..
bertabah la wahai dada!

tapi if makin teruk, itu takde choice la..
selagi batuk aku tak mengganggu environment opis..
ok aa tu..
lagipun bos aku tak perambat aku pi spital lagi like last time..
hehehhe..
still under control..

ok then!
till next time…
bubye la ek..

::obsession with hair – serum::

believe it or not, for 4 years straight aku tak penah try salon kat Algeria nih..

tiap kali nak potong rambut, i will bertabah tunggu balik Mesia..
nak potong kat salon peberet aku kat Seri Kembangan tu jugak!
nak kata aku paranoid takut salon Algeria ni punahkan rambut aku, idak gak..
sebab aku sendri punahkan rambut aku by cutting it by masef!
hahaha.. salon algeria ko tak percaya, tapi ko kerat sendri ok pulak chesue weh?!
siap bergigih aku belajo thru utube, cara-cara nak trim rambut..
pada aku orang Algeria tak pandai nak handle straight hair coz most of them aku tengok asik with bouncy hair n curlz..
dalam erti kata, they like volume!
and aku lak very cerewet part potong rambut..
aku nak nipis laa..nk layered laa.. straight terletak laa..
asia style gitu..
tapi faktor utama aku rasa aku taknak amik risiko adalah sebab masalah bahasa..
payah bila ko takley nak terangkan apa yang ko nak kan exactly…
my hair-chronicle..
most of the time aku trim sendri my bang..
then bila kekuatan dah muncul and ilmu penuh di dado, baru start cantas bit by bit my layered hair..
owh gambo atas adalah baru kuar dr salon mesia and last tu adalah panjang terkini rambut sekarang..
skitttt lagi nak mencecah pinggang..
::my hasil mencantas sendri::

few of my hasil..
im quite impressed of masef..hiks!
so part trim rambut aku dah tak heran..
now its time for treatment pulak..
since u are in a 4-season country..
rambut adalah super kering laa..super oily laa..
haiyoo..
tu blom masuk faktor stress that could also contribute to hair loss problem..
for that, aku tabuh serum…
and thank god sini serum adalah banyak option and quite cheap (i think?) for well-known brand yang selalu dipakai kat salon malaysia..
ni adalah a few serum yang aku dah test..
yes! aku giler serum anti frizz coz rambut aku ada kala tidak menurut perintah dan suka membuatkan aku serupa bini lion king!
at the moment, aku tengah pakai L’oreal Absolut Repair (kaler oren) and it was super ohsem!
rega AD3300 (RM84+)
owh itu untuk repair ek sebab aku rasa rambut aku a bit kering musim panas nih..
kat mesia ada ke sume ni?
if ada, brapa ek rega depa if korang terjumpa kat mana-mana..
share ek sebab aku nak stock-up if sini lagi murah than mesia..
serum sume ni sama cara pakai dia adalah sapu lepas mandi on your towel-dry hair..
leave-on..
lembut giler lepas tu weh bila kering, berhayun-hayun rambut gua..
mula aa aku asik laa belai rambut sendri bila duduk saja-saja depan tv..
hehehe..obsesi sungguh!
Pantene Frizz Defence tu pun ohsem gak (tak ingat rega).. 
bau pun takde aa kuat sangat..
tapi kena pakai skit jerr sebab it will intend to make your hair a bit oily gak if overdose sapu..
Clinicare Pantene botol putih tu Malaysia mari, still using it once in a while sebab dia limited edition kann..
so pakai kedukut2 skit laa.. kang abih mana nak carik kat sini..
tak salah aku rega dia more RM50+ ke hapa, tak ingat.. 
aku beli kat Watson..
penangan kena gula-gula dek salesgirl situ.. terjebak aku!
tapi paling aku suka adalah Loreal Liss botol pepel tu..
rega dalam AD1800 (RM46+)
bau setap and rambut idak berminyak pun.. juz nice..
hah Loreal Elseve botol pink ni aku tak suka! (again tak ingat rega, enche asben bayokan..hehehe)
sebab aku rasa macam dia buat kulit pala aku cepat berminyak and gatal..
and rambut a bit mendap je rupa..
hmm that’s it for now..
tenet aku ni asik-asik main chak-chak dah tu..
nak soh berenti la tu *rolling eyes*
ingat nak citer hal scalp problem and what to rekemen to you guys..
i guess next entry la ek.. kasi korang rindu-rindu skit ke aku dulu!
hahahaha…pui~!
babai!