:: murtad ::

dah lama nak borak hal ni.. bunyik macam heavy jer tajuk, macamkan teror nak kupas isu gini.. hehehehe!
well…
aku rasa sure ada di kalangan korang terserempak FB orang-orang melayu Islam yang dah converted to agama len and publicly announcing it..
aku ada aa terbaca mana-mana and being me, aku suka pegi tengok sendri FB orang tu, then baca komen-komen orang ramai..
from there, akan terjumpa lagi beberapa orang yang dah converted yang konon memberi kata-kata semangat sebab dah jumpa ‘jalan yang sebenar’ dan bertemu ‘tuhan yang sebenar’

im not gonna condemned them.. itu antara dia dengan tuhan la..
as all said, kubur len len.. harap-harap aku tak kubur sebelah dia, cukup aa..
i know, kita kena sedarkan dia as part of our duty being a Muslim.. tapi if ko ilmu pun tak cukup di dada, you will end up bashing them dengan kata-kata yang tak sepatutnye dan memandang hina kat dia yang dah murtad..  saying that dia akan terus ke neraka!
thats what i saw in this case..
ramai dok bashing depa sekeluarga..
tapi dia mengambil jalan releks dan tenang jerr..

from here, apa yang korang nampak?
aku malu ekceli bila baca all the comments dia and all the other non-muslims dalam comment FB dia dok pertikai cara orang Islam ‘menegur’ depa ni..

that fellow, dia laki bini dah convert.. then anak-anak turut serta..
diaorang convert sebab rasa Allah tak sayang depa, tak makbulkan doa depa..
tapi lepas depa convert, terus doa-doa termakbul kononnya..
maka bertambah yakin laa depa..

orang mesia ni biasa aa, cepat meloncat skit bila hal-hal berkaitan Islam..
kemain bersemangat macam pahlawan nak turun perang jihad kalo orang ‘sentuh’ skit hal agama.. walhal semayang 5 waktu punn tak cukup *ehem!*
so berduyun-duyun laa menjadi keyboard warrior carutkan depa sekeluarga..
yang mana rasa ilmu setebal buku Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pulak, dok ajak berdebat!
tapi last-last end up bashing laa.. itu kann kehebatan orang melayu kita?! am i right?

dari sini apa hasil yang dapat?
adakah diaorang akan tersedar dari kesilapan dan kembali ke agama asal?
menyesali keputusan untuk menjadi murtad?
siap rela kena buang keluarga bagai..
hmmm I DONT THINK SO..
laaagi diaorang menjauh, lepas melihat sendri cara orang Islam kita ni kemain carutkan depa..
siap dia dan kawan-kawan church dia nganjing kan lagi agama kita.. saying ini ke ISLAM?
ada paksaan ke dalam Islam? Islam guna kekerasan ke?

part ni aku malu..

macam mana aa orang luar tak chop Islam ni terrorist laa apa laa..
bila segelintir manusia gini merosakkan nama baik agama..

for me, orang dah murtad ni ko usah laa cuba nak sedarkan depa if ko sendiri tak cukup ilmu di dada..
aku rasa orang-orang gini patut di tazkirah kan oleh Dr. Zakir Naik jerr..
jenis orang yang ko ajak berdebat, dia boleh cantas ko dengan segala surah and chapter apa bagai, sume dalam otak dia..
sume bukti dan fakta dalam tangan..
memang terkedu nak jawab dik non oii..

aku penah tengok ceramah Dr. Zakir Naik ni, ada sorang non-muslim girl ni kasi soklan ke dia pasai apa tah..
then Dr. Zakir balas bertubi-tubi dengan bukti-bukti kukuh yang ada dalam kitab dia and Al-Quran.. fact!
dumm.. terus budak tu ucap syahadah on that spot!

to tell you the truth..
bila aku baca FB budak tu, aku rasa takut sangat..
how can all this years, ko yakin pada tuhan yang satu..
then tetiba ko ilang keyakinan and move to another tuhan?
mana pegi segala kepercayaan pada Allah yang telah diterap dalam jiwa selama puluhan tahun tu ilang?
sejak di bangku skolah dah di ajar, that u called God, adalah salah seorang nabi Allah.. how come ko boleh percaya dia tuhan lak skang?
sejak skolah gak, dah di ajar Al-Quran selengkap-lengkap kitab..
camner ko boleh pertikaikan itu and trust another kitab? yang sah-sah ada je sebut pasai Nabi Muhammad SAW dalam tu before he came..

dalam pada tu, aku kadang-kadang mai rasa curious gak..
nak tau apa laa ada dalam otak diaorang yang murtad ni..
kadang-kadang rasa nak tanya je depa ni..
tapi orang gini usah dibuat main ek..
satgi depa try tarik kau lakk join the club!
nauzubillah laaa.. mintak dijauhkan dari diri kita dan keluarga kita semuaaa…

eh ok laa.. sambung citer len lak next time..
nak gi tapau nasik dah lunch hour weh!
kbai..

Advertisements

:: serik ::

aku tak paham laa napa ada orang tak reti erti serik..
dok gak buat benda yang sama that will end up exactly where they are..
tak penat ke pun duk ulang kesilapan yang serupa?
tak take note ke pun dari experience before?
tak amik iktibar bak kata om melayu..

aku part serik ni memang amik berat skit..
terseksa i tell ya!
takmo dah aku ulang balik benda-benda salah yang aku dah buat dulu..
so mari aa kita sama-sama rasa serik ek..

tapi ada orang tak jugak belajar dari kesilapan..
still buat perkara salah yang last-lastnye, penyesalan!
apa, ko ingat ko buat perkara salah yang sama dengan cara yang baru, things will turn out right??
kalo dah salah tu, outcome indah macam mana yang ko harapkan lagi??

tuhan tu kasi hint, kasi petunjuk banyak kali dah..
supaya kita sedar that our way is wrong!
and suh stop doing it and turn back..

tapi bila kita tak sedar-sedar gak..
dia kasi bala turun laa..
bukan dia kejam.. tapi dia sayang!
dia nak kita sedar dan tau apa yang kita tengah buat tu adalah salah..
dia nak kita tau erti serik!

same like our parents aa..
masa kita kekecik.. mak kata jangan main dekat pasu tu, nanti jatuh pecahh…
takkk! kita degil tak dengar cakap..
PRANNGG! pecah pasu kena siku kita time lari-lari..
dann ZAAP! ZAAPP! laa kaki kita berbirat kena libas ngan mak..

untuk apa semua tu?
adakah mak kita tak sayang sebab pukul kita macam tu?

jawapan nye sama ngan apa tuhan kita wat kat kita selama nih..
dia ‘nasihat’ leklok dulu peringat kat kita..
tapi kita degil tak dengar..
dia kasi ‘hint’ pulak supaya ko sedar..
takk jugak jalann…
haaa.. dia turunkan laa bala dan hidup ko sengsara lepas tu!

adakah salah tuhan?
adakah tuhan tak sayang kat kita for this continuous misery?

tepuk dada, tanya laa ati..
memang tuhan menentukan buruk baik jalan hidup kita..
tapi terpulang pada kita untuk memilih corak jalan cerita yang diredhai..

untuk apa tunggu dalam derita jika ko boleh bangkit dan beredar dari situ?
jangan hanya duduk dan menadah tangan ke langit and hope for miracle..
while yourself tidak berbuat apa-apa..

blaja erti serik dan berubah laa..
thats the best thing you could do..
pity yourself..

:: just a thought ::

aku tak paham laa why do we need to brag?
walhal idup idak laa sehebat mana pun..
still makan gaji..
still nunggu 25hb kat ATM machine tiap bulan..

jangan pikir kita ni kerja di luar negara, kita hebat..
sama saja..
elaun ribu-ribu Kerajaan kasi tu, its not for free ek.. depa harapkan balasan ek..
nothing is free in this world!
masuk jamban pun 30posen weh paling koman..

dikasi kita gaji ribu-ribu tu, there’s a sacrifice you need to make..
bukan suka suki dia kasi untuk kita berjoli katak macam Donald Trump kat obersi tu ek..
dia kasi ko extra from the others, wajib aa ko beri perkhidmatan extra gak from the others..
bukan sambil lewa suka hati buat opis as if ada share ngan Ajib Kor tu..

sacrifice yang perlu aku bayar for gaji extra gini..
hanya jumpa family once a year..
hari raya tak dapat bersalam cium tangan makpak..
and the hurtful thing of all…
aku tak sempat melihat wajah abah for the last time..
terpaksa akur..
ini yang perlu aku bayar for a better future..

and aku sentiasa pikir..
ini sume duit hasil dari rakyat gak..
Kerajaan kasi kepercayaan untuk ko wakilkan negara..
so bekerja aa ko setanding dengan gaji yang diberikan..
pikirkan keberkatan gaji di hujung bulan yang ko terima..
yang ko hulurkan pada mak pak..
yang ko berikan anak bini/somi makan..

now tell me, adakah ko rasa gaji ko setanding dengan apa yang ko dah contribute?
adakah ko LAYAK dapat banyak tu tiap bulan bila dibandingkan ngan kerja ko selama ni?
how’s your attitude dalam pekerjaan seharian?
adakah anda amanah dalam tugasan seharian?
how do you deal with your superior or your co-workers?
dont need for you tell me…
tepuk dada, tanya laa hati sendri..

kerja dan tugasan adalah tanggungjawab kita..
bukan anak je amanah dari tuhan ek..
kerja pun ada amanah dia gak..
amanah Kerajaan kepada kita..

citer panjang-panjang pun aku tak reti nak elaborate lelebih..
tapi u get the idea..

harap tahun baru ni..
masih ada masa for us to change..
ubah sikap, ubah perangai..
masa tak menunggu kita..

::jangan gelojoh sayang::

entry atas permintaan..
so here we go!

ini pasai anak..
yeap!
this is not entry merempan ek..
nope!
tapi if u guys look at it that way, so… merempan it is laa..

this lately i came across a few aa orang yang baru kawen..
and this few people aku tengok kemain laa kelibut nak peknen..
is there anything wrong in this picture?
nope..
there is nothing wrong in that..

but this is my 2cent aa..
sila jangan sentap..

for you guys yang baru-baru kawen tu..
berseronok laa puas-puas..
usah stress up your mind thinking that “wuu am i preknen ni? pening2 laa..”
walhal baruuu 20 hari kawen!

tak seronok ke dah dihalalkan tak sampai sebulan, ko dah sibuk memikirkan nk selit a little head between you two on the bed?
baru pikir nak gapai laki nak peluk, anak kat tetengah dah menguak nak tetek…
hmm..

for me, bukan nak soh planning ke hapa..
noo..
tapi usah laa gelabah ayam sangat pun if u are not pregnant within a month since u got hitched tu..
awal lagi, sayang..
if ada, then ada…
takyah pikir-pikir sangat..
anda kelihatan amat poyo tau bila buat macam tu..

before kawen, ko pandang pasangan ko.. pasangan ko pandang ko..
takley nak buat apa-apa..
cuit-cuit jer kot if dapat..
takde lesen lagik..so a BIG no no nak sesentuh ek..
tapi bila dah sah and halal toyyiban tu.. hah! sila laa terkam ek..
enjoy the moment while u can..
enjoy the privilege Tuhan kasi tu puas-puas..

sebab once you have a child, all this thing dah lari alignment nyer ek..
(including your body!)
no more soundless night for you..
no more makan luar dating-dating just the two of you..
no more romance (sometimes)..
and i bet some men dont even hold their wife’s hand anymore once dah ado anak berderet..
owh and forget about holidays without planning few months ahead ek..

this few people macam berlumba-lumba nak get knocked out..
ada contest ke weh?
releks aa darling..
for people like us yang dah bertahun-tahun berusaha ni..
reli annoying ok bila korang buat macam tu..
macam kesedihan sangat la haiii…
walhal umo tak sampai lagi 25 and baru kawen tak sampai 25 hari!
tapi baru pepening skit dah buat UPT..
sekeh nak?

its not a crime for wanting a child..
aku pun mengharapkan at least sorang pun jaadi la..
and i know i will have to go thru all the things i’ve just said just now..
the soundless night and all..
tapi, aku dah puas idup berdua jer..
almost 6 years weh..
time to add one more to the crowd on our bed..

kami dah puas berpeluk-pelukan..
dah cukup dah tido selama ni..
dah puas berjalan sakan ke sana sini..
dah puas berpegangan tangan..

but for you guys yang newly wed..
pepelan laa..
nasihat aku, just follow the flow…
let it happen naturally and jangan stress sangat nak peknen cecepat..
enjoy the moment as u can…
if dah setahun lebih takde lagi, then u can start menggelabah ayam as u pliz..

tapi apa-apa pun..
i wish them all joy and happiness…
and hope they wont be like me..childless~
semoga bahagia sentiasa hingga ke anak cucu..

hmm…
dah aa aku malas nak teruskan..
dah rupa macam aku merempan..
which im NOT!

tapi skang ni a bit annoying aa kat FB aku tu..
asai aku up status tak sihat..
ada jer tukang tambah garam kat situ..
walhal aku rasa ‘lauk‘ aku dah cukup sedap dah..
hoh!