:: gempaq bumik::

for those in Malaysia who read StarOnline semalam mebi tau aa kot..
semalam Taiwan ada earthquake 6.1 magnitude!
at 10.03 am to be exact..
and i was in the hospital for my checkup at that time (xray lung)
masa gegaran tu, siap nurse aku panggil soh masuk bawah meja dah!

for your info, 6.1 is quite strong..
remember Japan last time?
it was 9.0 magnitude and betapa teruk rupa Japan masa tu..

same here..
actually the earthquake jadi kat daerah Nantou..
center of Taiwan..
and disebabkan gegaran kali ni close to the surface..
most area on the island terasa gelombang dia..

despite the fact that the earthquake erupted in that county..
gegaran dia adalah terasa sampai ke Taipei New City!
lagipun Taiwan ni bukan beso mana..
the whole Taiwan adalah sebesar Pahang jer..

gegaran ni ekceli yang ke-3 terbesar di Nantou County since tahun 1999 with 7.3 magnitude..
killed more than 2,300 people!
gerun kan?

casualties for yesterday’s earthquake, 1 died and more than 80 injured..
semalam MRT kat Taipei pun diberhentikan sementara sebab power failure..

enche asben pun cakap semalam time earthquake tu, lampu umah flickering..
cuak dah ati dia.
tunggu nak lari keluar ke tak je tu..
sebab last time bila goyang jer umah, earthquake manja-manja je selalunyer..
and last only a few seconds..
takde sapa lari punn..
sebab dah imun, orang Taiwan ni jadi tak heran..
serba salah pulak dia nak lari ke tak..
bley macam tu?

same for me..
aku time tu bley gegelak pulak bila nurse aku tu panggil soh masuk bawah meja..
tapi semalam it was quite long jugak goyang dia..
and strong!
gegelak pun dah separa ikhlas dah aku…

talked about yang mati semalam tu..
yang elderly aged 72 tu..
this is our morning brief regarding this topic..

errr…
excuse our ‘haha..hehe‘ part ek..
dont look at it like we ‘love’ to hear about that nenek died..
that is how we usually borak..
sure nak letak haha hehe tu kat blakang..
tah kebenda tah perangai..

owh part wheelchair tu..
memang klaka aa bila dipikirkan..
sebab usually elderly kat sini jenis bedridden punyer..
and usually anak-anak depa amik indon keja jaga orang-orang tua sini..
indon kat sini bukan jaga budak kecik ek..
memang jaga orang tua belaka..
dok tolak wheelchair ke sana sini..

and on wiken, memang bersepah-sepah stok depa kat Taipei Main Station tu..
dah rupa mini Jakarta kat situ!
sampai aku pun segan nak pi sana..
takut kena cop Indon jugak!
and kalo korang tengok dressing wiken depa…
hamboi hamboii…
kalah artis kpop!!

sini Taiwanese a bit pandang rendah ke indon laa..
sebab mostly jadi ‘babysitter’ ke orang tua…
haih..
kat Algeria kitaorang kena cop orang cina and that race also dipandang rendah sebab mostly buruh binaan..
sini kena cop indon pulakk..
apakah??!

::kedit kad – lega, alhamdulilah::

bila abah pergi, there’s a lot of things to be cleared..
memang renyah segala benda when u have to do it in a split second..
aku lak hanya ada masa 2 minggu jer cuti untuk settle kan apa-apa yang patut..

memang terkejar-kejar sangat..
hari-hari ke sana-sini..
takde aa aku duk umah bersenang lenang tengok tv sambil silang panggung..
TAKDE ek..

and being the only child yang keja gomen..
most of the official things, aku yang kena buat..
nasib aa adik aku bley diharap skit-skit..
buat peneman aku pun jaadi la..
abang aku, hmm…
takley cakap apa laa.. tatau apa kebenda pun..

dari hal Sijil Kematian sampai ke hal tukar Pencen abah ke mama..
hal nak close akaun bank, hal tanah pusaka and hal umah sewa..
and bersyukur aku dengan enche asben yang amat pro aktif dalam apa jua hal..
sangat boleh di harap bila mai waktu blur aku, dia akan kasi solution..
siap wat rangkap perancangan itu ini..

skit-skit kitaorang settlekan perkara..
tapi ada satu yang a bit renyah pada aku..
its about hutang kredit kad abah..
bila abah dah takde, kitaorang terjumpa bil kredit kad Em-b-ef abah..
dia baru bayar for that month..
tapi balance outstanding dia, still humang aiihhh!
5k nearly 6k dah..

mama dah mula serabut perot..
mula-mula kitaorang pikir, aahh bayar jer aa guna duit dalam akaun abah..
tapi citernyer, akaun bank orang mati, u cannot simply tutup gitu jer ek and take out the money..
if dalam tu ada balance more than 5k, kena melalui Amanah Raya etc.
perghh..
serabut!
no other choice, aku aa kena serah diri untuk settle kan guna duit aku..

then i started to call the bank..
tapi before that, aku dah buat research sendri..
sapa nak kalah tanpa bertanding kan?
takkan aku nak hulur jerr duit aku bodo-bodo without a fight..

aku realize, takkan aa kampeni kedit kad bodo..
simply kasi jer orang tua yang dah umo 63 tahun with a diabetes history limit kredit 10k?
surely they have plan B if anything happen to their customer..
and that is how i know about so-called Credit Shield..

tapi being Malaysian, brapa kerat jer yang tau hal polisi ini?
korang tau polisi insurans kedit kad korang?
korang baca polisi life insurans korang?

and being a bank..
for sure depa nak untung without any hassle kan..
takmo panjang citer..soh jer ko pulak yang bayarkan on behalf..

time aku call helpline kedit kad mula-mula tu, aku tanya caner hal outstanding amount ni..
aku tak mention lagi hal insurans sume tu..
and selamba katak jer dia kata “usually the next of kin” kena tanggung..
ewah, sajak nyer kauu..
yeap! dia ingat aku bodo ke hapa..
aku cakap aa balik, dalam kontrak antara pak aku ngan kedit kad tu, takde pulak aku sain sekali and stated that aku akan tanggung kan?
takde penjamin in kedit kad..
so why should i pay?

dahh tak pasai-pasai campak aku ke sana sini..
sat sambung sini..sat suruh call sana..
eeee!
seko pun tak brani nak jawab soklan aku directly..

ada yang brani jawab bila aku tanya hal insurans..
tapi still tak clear..
kata nak call back later..
tapi until aku balik Taipei, still no news..

as a Muslim, harus aa kita risau kan..
hal-hal hutang ni, tak elok untuk si mati..
ikut ati memang nak settle jer sendiri..
aku takmo abah tak tenang di sana..
tapi aku tetap rasa ini hak kita as pengguna!
buat apa abah aku bayar kemain mahai tiap bulan, interest plus insurans tu if tak boleh di claim?

so i wrote a letter and emel directly to them..
cc to Bank Negara and Kementerian Pengguna kehapa tak ingat..
siap mention lagi,  “please let my father died in peace” gitu..
tak agak-agak ayat mendayu gua.. hahaha!

and i prayed that my case di handle oleh orang Muslim gak..
sebab kampeni kedit kad ni aku tengok banyak beno orang India..
time aku hantar salinan sijil mati abah kat branch Kajang, budak India pompuan yang terima..
then bila aku call helpline and any other department..
sume deal ngan opiser India..
in fact, lepas aku emel surat tu, ada sorang opiser India call aku juz to acknowledge dah terima kes aku tu..

bukan nk biased or racist..
tapi pada aku, orang sesama Islam mebi lebih paham kenapa aku perlu sangat nak tau hal hutang piutang ni settle..
sebab pada depa, insurans abah aku tu hanya cover kematian disebabkan accident!
which is nonsense pada aku..
ate kematian tu bley mai dari eksiden jer ke?
and orang tua tu mana tau insurans dia tu cover apa..
surely they didnt brief my father about this..
and abah sure bayooo jer tiap bulan blindly..
thinking that dia ada insurans nyawa dah and thats enuf for him..

kalo di ikutkan, payah aku nak lawan sebab kat sijil abah hanya tulis sebab kematian “diabetes” saje..
iyer la kan.. kitaorang tak buat post mortem..
as a muslim.. takmo aa dibedah-bedah arwah tu..
tak elok nak nyiksa dia..
tapi if nak kirakan.. abah jatuh time jalan kat dapo and terus meninggal dunia..
which can be considered as accident la kan..

tapi the black n white on the paper said otherwise..
but still.. aku nak try gak to fight for abah’s right as a consumer!
and the reason aku cc ke sana sini tu bukan apa..
aku nk gertak jerr..
juz to make sure depa laju skit and take serius ngan kes aku..
and it turned out i was right..!
within a week jer aku dah dapat jawapan, saying that there is no outstanding for charge account..
ALHAMDULLILAHH..
lega sudah ati…

time to inform Mama about this..
kasi dia lega skit dengar berita ni..

so next, hal Fidyah abah and Upah Haji pulak..
wish me luck!
bubye darls..

:: terkilan sangat::

lama aku menyepi..
ilang semangat this lately..
dengan kontena tak kunjung tiba..
dengan laptop takde nih.. memang takde mood nk berkarya..

tapi aku gagahkan ati nak catat gak hal ni dalam blog aku..
untuk jadi arkid aku satu masa nanti..
tunjuk ke anak cucu, insyaallah..

for those who didnt know yet..
YES.. aku baru je kehilangan abah..
9 Februari 2013 to be exact..

pepagi dalam kui 4 lebih, telipon umah berbunyik..
telipon memang kat sebelah katil aku..
once berdering jer, ati aku memang rasa berdebar dah..
sebab aku tau takde orang len yang call no.rumah selain mak aku..

“please God dont let be it.. jangan laa yang itu..please please PLEASE!”

but i guess before i answered the phone, deep down i already knew apa yang akan aku dengar..
pukui 4 pagi tu beb..
hal apa yang urgent sangat yang mak aku takley tunggu siang, kan..?

“kak sue….abah dah takde”

tuhannn!
darah terus naik ke kepala..
terus mangkit dari katil..
tatau arah nak tuju dah..
sat ke kiri, sat ke kanan aku jalan..
dalam otak pikir “AKU NAK BALIK SEKARANG JUGAKKKK!”
menangis blom lagi..
otak aku tepu sat..

kejut enche asben kabo berita tu..
terkejut kawan tu..
terus aku on laptop enche asben..
klik website MAS, carik tiket..
-FULLY BOOKED-

what do u expect kan..nak CNY nihh..
memang fully book sampai next week!
rasa luruh sat jantung aku..
teringat ke kawan aku kat Ghana, dia pun tak balik time ayah dia meninggal..
because of things like this..
kekangan masa, jarak dan segalanya..
sayu ati, terus sebak…
leleh..

enche asben being d stronger one, terus take over laptop..
try again..
tup2 dapat!
alhamdulillahhhh..
tak cakap banyak, terus swipe kedit kad!
bila kat kaunter check in, orang MAS citer rupanyer ada orang cancel their ticket last minit sebab ada problem visa..
baru je orang tu cancel, terus ada orang beli online (which is us)
Alhamdulillah, Allah did hear my prayer..

time packing beg pun aku blur..tatau nak bawak apa balik..
enche asben aa dok kelilau sana sini..
kemas beg, kemas umah segala..
aku dah pening lalat dah ekceli..
sementara tunggu masa nak pi epot, aku terlelap sat..
alhamdulillah aa opiser aku offer diri nak tolong anto ke epot..
if not, memang kami nek bas jer..

dalam flight, mata dah sembab bengkak macam katak dah..
ati teramat terkilan jer rasa..
rasa bersalah sume ada..
rasa marah sebab duk jauh ni pun ada..
rasa marah ke CNY pun ada gak.. sebab membuatkan takde flight pagi!
serba serbi tak kena laa..
enche asben biarkan jer aku layan perasaan..
dia tau sangat bini dia ni jangan di pujuk, di bobok2 kalo tengah sedih..
makin macam air terjun nanti..

sampai KLIA kui 8 pm..
nasib baik laa enche asben dah dapatkan keta sewa since dari Taipei lagi..
dia dok cari sana sini time aku terlelap kat umah tu..
nasib ada kengkawan yang prihatin nak tolong..
giler payah rupanyer nk dapatkan kereta sebab sume sold out!
CNY punyer penangan ek..
tapi since dah malam, mak mertua aku pun tak kasi bertolak ke KB sebab risau kan kami..
enche asben pun penat amat tu.. dalam flight bukan bley tido pun, tak selesa!
lagipun arwah abah dah selamat kebumi pun lepas zuhur siang tadi..
nothing to kejarkan pun..

sorang pun dari kami adik bradik tak dan melihat arwah..
even my mom!
mak aku time tu ada kat Bangi, umah adik aku..
even selaju mana pun try to get back home, semua tak dan tengok arwah for the last time..
sebab jalan jem, nak raya cina nih..
perjalanan yang patut amik masa 5jam jadi dabel!

aku ngan enche asben decided to spend a night at Bangi..
amik hotel bajet jer..
esok pagi baru bertolak ke KB..
dalam keta rasa macam tak caya lak aku dah ada kat bumi Mesia..
rasa terawang-awang jer..

dok belek-belek hp, terjumpa sms last dengan abah..
and it was in December, last year!
terus meleleh air mata lagi..
berdosa nyer rasa jarang bertanya kabar abah..

dulu aku rajin sms abah bila dok dengar iklan kat radio Sinarfm, iklan Dr. Fadilah Kamsah..
asai aku dengar, sure aku akan capai hp and sms abah or mama..

“Bila anak-anak lama tak telefon ibu bapa, takut-takut nanti ibu bapa rindu sangat kecik ati bila anak-anak tak telefon jatuh jadi anak derhaka”

lebih kurang gitu aa bunyik iklan dia..
perghhh!
tapi skang ni aku jarang bukak radio..
so aku lalai banyak..

actually aku memang berat sebelah antara mama dan abah..
aku banyak bertanya kabo mama jer..
pada aku mama akan update segala and bercerita balik ke abah..
how can i be so cruel?!

sebak nyer ati..
betui la kata orang..
bila benda dah takde, itu laa yang dibayangi sangat-sangat..

yes aku tak serapat mana dengan abah..
semuanyer disebabkan aku simpan banyak ketidakpuasan ati sepanjang aku membesar ni..
and now, i didnt have the chance to say im sorry anymore..
he didnt have the chance to know that aku actually care about him..
terlalu ego untuk tunjukkan selama nih..
dan sekarang, all too late!

penyesalan..
terkilan..
berdosa..

tapi aku lega bila mendengar yang urusan pengkebumian abah berjalan lancar..
mudah jer abah pergi..
even abah memang ada diabetes tapi takde aa kritikal mana..
tiada sakit teruk-teruk, tiada nazak..
abah just tiba-tiba jer jatuh time lalu depan peti ais lepas keluar dari toilet..
and Paksu, adik abah kata, abah nampak macam tido jer..

and now…
all that left of him is this…

akak mintak ampun abah, akak lambat..
akak dah sehabis daya balik seawal boleh untuk tengok abah..
moga abah tenang di sana..
al-fatihah~

::how long would u grief for me? ::

aku dah lama nak merempan dalam blog ni on this particular case..

idea came up when i started to stalk (yes, i am a bit che kiah perangai bizibodi..hehehe) on FB of my fren’s husband..
owh lets call him A..
and that fren of mine oredi passed away in July last year due to breast cancer ek..
and she’s the same age as me.. yap still young 😦
lets call her Z..
so ni kira stalking duda dia nyer FB laa..
because i knew A oso, waaaaay back when i used to date his fren..
ohh panjang berselirat-selirat pulak sejarah lama..hehhehe!
we used to be closed aa, me n A sebab macam abang2 skit and banyak nasihat aku bila aku gaduh ngan kawan dia (my ex) tu..
nothing to do i guess.. lagipun i juz wanna see how A’s doing with the grieving n all on Z la kan..
sebab depa berdua ni bercinta since kawan aku ni umo 16..
aku lak tu yang kenaikan depa ni..
masa tu aku wat open house kat umah mak aku kat ipoh.. besdei aku ke hari raya ke, tah tak ingat..
ive invited my (ex) and his frens (A oso) to come over..
and Z was having a sleep over at my place at that time..
dari situ aa berkenalan and end up bercinta.. kawen..have a son..
hmm.. 12 years of relationship tu..
ive blogged bout Z’s passing away ni..
im not that close with Z anymore since UiTM because of some issues..
but deep down i still care and getting updates bout Z from our BFF..
and last few days, my ex juz confirmed that the info that ive got from A’s FB is true..
yap! he is getting married AGAIN..
after putting his wife, MY FREN, in the ground for only 6 months period!
ive tried to be calm bout it..
but fuck all that!
yes im so disturbed by this news..
its not that i dont approve of A meneruskan kehidupan dia as a man..
but the fact that its TOO EARLY!
doesnt it?
ke aku yg over-dramatic?
for a 12-year of percintaan..
for a son she’s given him..
for the suffering she had endured..the labor pain, the cancer she has fought and eventually lost to it…
only 6 months of grieving?!
wat d fudge la weh…!
dan aku dapat tau lak A is getting married on Z’s besdai pulak tu!
omg..
apakah ini?
alasan katanyer pikir ke anak..
anak?
bukan budak tu nak kena kasi susu or tukar lampin dah pun..
dah 7-8thn rasa nyer umo budak tu..
and aku dapat tau, calon tu adalah kawan baik Z pulak tu!
erk?!
terus aku terpikir.. if gini, that means after all this years, minah tu ada ati la ke A jugak..?
time A still asben Z?
sebab laju toi bley terima duda kawan sendri..
within 6 months kawan baik ko masuk liang lahad, ko dah laju meloncat on HER bed with HER asben!
reli i cant process this input laa..
sebab bukan sekejap ko berkongsi kasih bersama..
bukan sebulan dua..
more than 10 years tuu..
put some effort to it la and have some self-control skit..
hormat skit, tanah kubur dia pun tak abih mendap lagi..
tah-tah Z tak dan jadi tanah lagi, ko dah dapat calon lain..
haih..
tipikal man..
thinking about what THEY want and THEIR own needs saja..
tapi pakai alasan cliche ‘sebab pikirkan anak’
yes i know, eventually dia akan kawen lain kemudian hari..
tapi reli aa..its too soon pada aku..
even my other fren pun rasa too soon!
we as frens are still sad bout her going like that tapi asben dia dah laju nak pakai inai balik..
if la aku mati esok2 ni and gelojoh laki aku nak kawen len tak dan2, aku sanggup jadi antu, gua cekik dua2 ekor tu..

“hoi! tunggu aa aku mati lama skit kalo iyer pun!! ulat tanah pun tak abih makan aku lagi nih”

at least please be sad for me for a bit longer la..
kenang and hargai apa yang dah aku berikan selama ni..
all the sacrifices ive made..
tak sayang kat aku ke pun sampai kemain laju nak mencipta kenangan baru ngan orang len?
aku tak halang if laki aku (contoh je la) nak kawen lain if, god knows when, i died esok..
aku paham, lelaki ada their own needs and all..
dari buat dosa, baik kawen kan..
tapi bersabar skit takley ke..
hmm…
tapi kan aku dah pikir.. if satu hari nanti aku ada anak and aku mati, aku nak mak aku yang jaga anak aku..
biar laa laki aku buat lain ngan bini baru..
at least i want a part of me ganti tempat aku in my mother’s arm..
🙂
err itu pun after dia berkabung lama for me laaa…
if not, siap! gua jadi antu, gua kaco dia tiap malam!
hahahhahahah!
eh? dah lari topik nampaknyer ni..
heheheh..sila aa stop chesue!