:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

Advertisements

:: upgrade to 3.1 series ::

yeah..
20 August last week, ive hit the 3.1 jackpot!
there’s nothing to be excited about when you are being older than before ok.. not fun! ptthh!

and there’s nothing special on my birthday..
juz wishes from frens flooding my FB page and sms from family members.. tu pun sms adik aku tah mana2 dia transit tak sampai2 sampai ke sudah!

even enche asben puuuun wish kat FB.. ngades!

::klik utk tumbesaran sejagat::

aku time ni tengah duk berFB thru ipod aku, and enche asben berFB thru laptop bebetui depan aku.. tup2 dia msg ni kat page aku…! hahahaha..
peh tu dia diam ok! tak nguit pun.. malu aa tu nk cakap direct! heheheh!

tak paham betui perangai pemalu alah ni.. nk ucap sayang ke bini kemain payoh..!
kalo berbolen2 depan aku elok lak tak malu.. eh??

but im not gonna let him get away with it..!
lepas dah tutup2 laptop, terus aku claim wish aku lagi, sekali with my besdei kiss..

Me:  hehhee mana dia wish Sayang? kiss lekas!
B: hehehehe *sengih kerang* Epy Besdei.. *MUAHH*
Me: hik hik hik.. *satisfied*

see?
aku ni tak susah pun nak di ‘pleased’ kan..
cukup kalo ingat and wish, aku dah puas ati…
adiah takde pun takpe…

hurmm.. besdei tahun ni takley nk berkinky2 sebab aku dah HARI RAYA… cis!!
baru ingat nk bukak ‘reben’ kann… malam jemaat lak tu!! aribaaa~!
sungguh tidak kena timing laaa…
mencik!

sooo..
muktamad laa gua dah umo 31 weh taun ni!
omg.. macam tak caya je weh.. macam baruu je semalam gua tiup lilin suwit seventin…isk!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
————>but i chose to stay at 21 until bila-bila, aci tak??

:: gini org dah 30an bersiap di ari wiken ::

ari wiken adalah ari bermalas-malasan che sue!
dan di ari wiken aa paling best time bersiram….time ni aa nk melulur badan segala totally! nk membelek situ sini…ari2 kerja takde time aa aku nk kelebek badan kann..tak dan! harus mandi ala p.ramlee je sb mangkit pun di ujung2 waktu..heheheh!

mandi dah sure aa time tengah ari kata ari minggu kannn…takde keja aku mandi awal2…mangkit2 cuci muka n gosok gigi je dulu…peh tu terus pegang remote tv tgk katun dulu sambil makan cornflakes!

start acara bersiram diraja adalah dengan gosok gigi n cuci muka (iyer aa mandi tak sah tak gosok gigi even dah gosok pepagi tadi) sambil kelebek muka kat cermin…shower dah siap bukak air kasi dia menderu2 keluar dulu! enche asben paling tak suka tabiat aku hok ni..katanyer membazir! hoh dia ni mmg bley jadi menteri kewangan aaa…segala dia pantau! tapi ada aku kisah? hiks!

then masuk dlm shower….
kita start basahkan pala duluuu..
utk shampooo..
owh aku tiap kali beli shampooo adalah suka tukar2..ada jee tak seswai!
tapi kali ni mcm dah jatuh chenta sama shampoo Schwarzkopf!
bau dia mcm coklat!

ekceli dia adalah santan n apatah tapi bau dia mmg best laa….aku tak paham petah dia tulih tapi tang repair & care tu kira ok aa tu…rambut aku mmg perlu dibaiki n dibelai!
kat sini mmg aku suka cari brand ni sbb murah..kalo kat Mesia jgn harus aa nk ngada pakai brand gini kann..mahai gedegang!
brand ni lagi murah dari Herbal Essences kat sini weh…
hok ni aku beli 250 dinar je (RM12.50)

after shampoo, harus aa memakai ini ek…masker rambut! hok ni aku pakai seminggu sekali je..tapi kadang2 gedix pakai even tak shampoo sb bau dia adalah mengghairahkan uoals! hahahah…
stil brand yg sama ngan shampoo…hok ni mahai skit…600 dinar tak salah aku (RM30)
ni yg bau baru..aku selalu pakai kaler PINK nyer sb bau Rose! mmg the boom laa!! even enche asben pun dah fandai mencilok menatang ni utk rambut dia…


sementara meng’masker’kan rambut, mari menyabun badan! ari minggu aku pakai scrub Body Shop ni….hok ni aku beli kat Mesia ek…kat Algeria takde Body Shop almaklum ek!
shower gel ni aku adalah kedekut ngan enche asben sb bau dia adalah best n aku ada sebotol je!! takmo kongsi! hahahha…sib baik gak dia tak teruja pun nk pakai….bau dia ala2 spa n there’s a pinch of coklat smell..hehehe..aku mmg suka bau ala coklat ni…dah bosan dowh pakai bau ala bunga2an….bau coklat rasa mcm exotic laa…

kira mcm ‘hmmm…im nyummy! come n get me!’
hahahaha! opsss terlebeh sudahhh….ngeh ngeh ngeh!

see..lime & coconut shower gel…kalo benda coconut, dia sure bau cekelat! tapi hok ni mahai dowh! aku beli katanyer ada less time tu….tak salah aku rega biasa RM76 kot kalo tak salah…aku beli byk benda ari tu so dpt diskaun tah brapa tah tak ingat…nyesal beli satu!!

sebabkan benda terhad…aku hadkan utk wiken je benda alah ni..lagipun dia ada bijik2 dlm gel dia so kira scrub punyer aa..takley pakai selalu…
harian punyer shower gel adalah Dove or Palmolive Aromatherapy aje….
hehhe..bilik air aku mmg byk shower gel..variety! best bley pilih2 ikut mood…

kira dah tamat aa bab mandi..tu blom kira ala shave kaki ke….gosok daki ke…mmg sejam laa dlm bilik air….

kuar bilik air….kita start membelek muka lak!
kata dah masuk 30an kann..harus aa extra skit penjagaan muka…
laki gua muda 2tahun, so pepaham la kannn….

kita start ngan ini…
SKII Facial Treatment Essence…
ni aku beli time aku first time nk mai Algeria…
memula aku beli starter kit dia je utk test seswai idak pakai benda ni..
kang beli ratus2 tak seswai wat rugi jee…
starter kit dia tak salah aku dlm RM99 gitu….ada pencuci muka, toner, essence ni…
bila aku tgk ok…baru aku beli benda ni hok beso…
tak salah aku dlm 2 ratus lebih kot!
aku tak beli set….kedekut malas!

stil ada setengah botol lagi! setahun tuu kemain aku jimat pakai skitttt skiiiiittt…benda mahai beb! hehehehe….tak pepenah aku pakai benda beratus2 nih…hoh!

then baru pakai serum…
takyah memahai punyer serum….
pakai je Olay Regenerist ni hah….baru RM50-RM60 tak salah aku sebotol..
picit skiiiiiit je kat ujung jari the
n sapu seluruh muka…hehehehe..jimat kan aku?

Olay Regenerist ni mmg utk anti-ageing…
and memandangkan aku mmg serasi ngan olay..pilih brand ni je aa..
ada dulu mak andam aku time aku kawen tanya aku pakai barangan muka apa..bila aku ckp olay, dia gelak! dia kata dah keja2 ni..pakai laa barang2 mahai skit! Olay segala tu brand bebudak skolah je….huh??
aihh? tak mahai ke 50hinggit tu??
tu terus aku terai SKII tu…hmmm tapi hasil samaa je…
so dari buang duit…pakai je benda yg serasi kan…


Olay White Radiance ni aku dah pakai since form 1! mmg serasi giler ngan aku….aku penah try tukar konon nk murah skit…try Safi Balkish…hoh! kelabu siut muka akuuu…..mak aku siap tego awat muka aku mcm terbakar gelap?! cisss!! dan dan tu terus p kedai beli Olay balik….

Olay White Radiance adalah pelembap harian aku….tapi aku skang pakai dia time malam je…sb kalo siang aku pakai hok ni lepas serum tu….

Seaweed Mattifying Day Cream by Body Shop~!


benda ni mmg marvelous siut….kulit aku adalah kombinasi, kira berminyak kat T-zone so mmg seswai aa pakai benda ni….rega dlm RM56 tak salah aku….pakai skit je, titik kat dahi, pipi kiri kanan, idung n dagu… so mmg jimat aa kan…mmg tak berminyak langsung aa muka ko sepanjang ari…bila pakai bedak, mmg cantik je aa terletak…

owh aku jenis tak reti pakai foundation…so pakai je bedak 2 way foundation Miyami dari Cosway tu! dah aa murah baru R18 tak salah aku…bedak dia mmg tahan sampai 8 jam laa..takyah touchup langsung…

owh before that….lupa aku nk citer satu lagi benda marvelos ni….the night before, pakai benda ni dulu kat liang roma pipi tu…aku ada masalah liang roma beso! nampak jelas kat muka tu so amat tak best aa kan…so penyelesaian nyer adalah ini…

Seaweed Pore Perfector by Body Shop~!

pakai skitttt je time b4 tido mlm tu..picit beso biji kacang ijo je..then sapu tang liang roma kat pipi tu je…mmg jimat kaw2! esok hasilnyer liang roma akan ngecik skit..idak aa ilang totally…tu menipu sgt kannn…

skang mmg feveret aku aa benda dua ni….reli2 help a lot….aku siap beli extra time balik Mesia ari tu sb nk stok kan….tapi kedengaran kat Rome ada Body Shop so kira lega di situ dah…bley aa nk carik kalo dah abih…

sambung~
after dah abih tang tu…tak lupa sapu skit Vaseline kat bibir utk melembapkan bibir…
kat sini tukar2 musim so bibir aku senang jadi kering….
harus aa selalu pakai benda ni…kalo idak, bila bibir kering jari aku adalah gatai suka nk kobek2..
peh tu bila sampai berdarah reti lak sakit time nk makan sambal kann…!
kadang2 kalo takde….aku rembat je losyen badan mana2 buat pelembap..buley jee…kalo takde langsung2, mentega pun bley gak guna….


abih tang tu….
tak lupa tang ketiak ek kengkawan….
kalo muka chantek mcm model sekali pun, tapi ketiak bau bacin…
tak guna gak……


mahai kedaun Nivea ni kat sini wehh! aku jumpa hok spray ni je kat kodai rega 320 dinar (RM16)! tapi sebab dah serasi ngan Nivea….pejamkan mata, p bayar! apalah nk dikira ngan 300dinar kalo nk dibandingkan ngan ketiak ko masam bau bawang goreng kan? (eh? ketiak aku bau bawang ke? heheheh!)

and last but no least….
menyapu losen kat kaki yg dah mcm bersisik mcm biawak!
reli aa weh…
aku time wiken je aa nk rajin2….owh tak lupa di malam Jumaat..(eh? apa motif kasi tau? heheheh)

selalunyer aku hentam je Nivea krim yg dlm bekas bulat biru tua tu…tapi tak best aa sb kesat sgt nk nyapu tak smooth!
so now aku dah berpaling tadah kepada this~

Spa Wisdom Afrique by Body Shop~ again! pffthh!


kenapa aku jatuh chenta ngan losen ni? hehehehe..yess! sbb dia bau mcm coklat!!
giler orgasma berganda bila bau ni tauuu….ala2 ghairahh nk jadi rimau tang tu gak….*auuumm! *
hehhehe…
tapi losen ni utk kaki n tangan je tau….
sb dia adalah pekat! kira mmg deep mosturizing aa…tak seswai utk badan..kang ko bley jadi org minyak kalo pakai kang…
and dia adalah smooth time nk nyapu tu…mcm krim butter gituu…menjimat gak benda ni sb skit je ko colek n sapu…

aku ni jenis tak berdisplin sgt tang nk nyapu2 ni…
so ari minggu je aa aku extra rajin….
tu pun kalo aku TERpandang kaki aku yg bersisik kerak ni aa…
kalo aku tak nampak…or buat2 tak nampak….malas gak aku nk nyapuuu…ngeh ngeh ngeh!

so tu aa dia org tua bersiap…
mmg lama aa aku hadap cermin tu…
kalo cermin tu ada molot…dah lama dia jerit “sudahh laa..sudah laaa…nyampah lakkk aku tgk muka ko je!”

tu blom kira time nk pantis kening laa..nk picit whitehead laaa..nk cabut bulu ketiak laa..nk cabut uban laa (yee aku ada uban! dem yu umo!)
hahaha…

berejam-rejam ngadap cermin tapi idak gak lawa2 mcm model kannn…tu yg kurius tuu….!

dah aa weh….aku nk p buat cekodok pisang!
lalalallalaala~