::settling down in Malaysia::

fuhh…
yeapp.. im nearly settling down now.. udah dapat penempatan, boss and all looks good..
even dapat bos yang aku memang nak elakkan sebab dulu dia penah maki aku, redho je aa aku! hahahah!
nasib baik dia tak ingat aku dah… almaklumlahh dekat 8 tahun tak balik Wisma..

kuarters pun dah dapat kunci segala.. even not to my expectation, cannot demand lelebih.. benci aku orang BPH ni, kerek!
demmit laa cakap takleh pilih-pilih konon and i have to downgrade my kuarters level to kelas F sebab dah dapat priority balik dari obersi so kira dah abih bagus aa dapat tu depa nak kasi *puihh!*
cakap je laa aku ni takde kabel dalam and tak kenai sesapa dalam tuuu…tu pasai dapat umah cabuk macam tu!

reli aku malas nak argue.. rembat je laa apa ada sebab pikir kan kontena dah nak sampai port and i have little child some more..
kalo berdua jer memang aku rejek je kuarters depa ni kasi and merempat mana-mana before buat rayuan lain..

aku tak paham toi mentaliti orang Malaysia ni.. oo since kerajaan dah kasi umah gitu so boleh aa memasing wat perangai macam beruk!
reli gais.. u shud see how the lif looks like.. penuh calar balar everywhere and conteng and button kena cucuh dengan rokok…
reli pipol?? REALLY!!
part calar balar tu.. korang ni genetik rimau ke apa? aku rasa lif kat Warta Bangi tu lagi lawa dari lif umah kuarters aku tu..

tu belom kira rupa persekitaran tingkat aku tu.. adoii semak mata!
jiran belah kanan bela kucen i see, ada nampak bekas makan kat depan pintu.. and belah kiri ada penuh junk depan umah! siap ada alatan gym, cage kucen, dapo gas segala bala!!
oh tuhann sabokan laa mata aku..
yang kucen tu, u better not peeing or pooping in front of my house!
its level 4, how the hell that cat nak pi turun bawah berak ke hapa? reti guna lif ke pun? nk cakap dia berak dalam umah, pintu owner dia shut close.. harus aa pi keja sume tu..
tak tau aa aku kot-kot kucen tu reti tekan doorbell nak masuk berak.. i have no clue..

takat ni yang menyejukkan jiwa aku skit adalah rupa dalam umah je laa kot..
itu pun banyak rosak still! lepas settle masukkan api air sume baru nampak apa kerosakkan.. kipas tak jalan laa, lampu bilik tamu tak nyala laa.. paip dalam bilik air leaking laa..
hoihhh!
nasib baik aa laki aku boleh handle everything.. dia aa pi kejar orang maintenance sume..
cuci umah pun dia buat sorang-sorang since i cant sebab work.. dok laa dia kulu kilir beli paip laa kabel tv laa.. beli kepala mesin basuh laa.. macam-macam lagi..
thanks B..

aku tak brani nak amik cuti lagi since last week dah cuti untuk majlis Akikah Arissa..
itu nanti citer..hoihhh banyak nye benda aku nak citer!
heheheh lepas ni boleh berkarya balik selagi ICT tak block wordpress ek..
lagipun aku nak simpan cuti untuk time kontena sampai.. itu kena all out abih tuuu..
aku boleh bayangkan bertimbun baju-baju kena lipat and susun tuu.. ai ai aiii~~

takat ni beribu dah abih.. macam waterfall duit kuar wehh!
i cant even recall dah.. lantakkan malassss..
bayangkan aa aku memang kena start from zero untuk rumah..
belom kisah pengasuh ke hapa ni..
arrgghhhhh~

ok stop dulu.. nak karang citer beranak lak bley?
hehehhhee..

kbai

:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

:: rewang kenduri penutup family Ahmad ::

dah berzaman baru nak cerita..
hehehee..
sila ignore kemalasan gua..

ok last month aku balik cuti mesia tu ekceli reason utama adalah kenduri..
adik bongsu enche asben kawen..
ekceli dah selamat nikah bulan 10 aritu..
ni kira kenduri nyambut menantu aa..
and since time nikah aku tak balik..
maka untuk nyambut menantu ni, wajibulghunnah aa acik balik..

touchdown KLIA ari Rabu..
baiki-baiki keta turbo Kelisa kitaorang tu dulu..
Jumaat shoot back to Keratong 1..
dah bizi aa gak time tu..
umah dah penuh ngan goody bag..

esok tu start merewang..
what i like about kampung enche asben adalah ini la..
skang mana ada sangat orang merewang untuk kenduri..
sume harap catering..

jumaat tu start potong-potong bawang..
lembu sembelih hari ni gak..
tumbang sekor untuk anak bongsu pak Ahmad..
depa sembelih kat ladang nun..
enche asben tak pi tengok.. jangan dibuat..
mat tu mabuk darah!
satgi ngan dia-dia tumbang..

kemain duk dekat ngan kepala lembu tu..
kengkonon brani aa tu..

owh selain lembu, ayam dalam 100 ekor..
enche asben kata dengan dia sekali kena tolong cuci..
eh ehh…? kat umah banyak alasan kata geli laa apa laa..
sini boleh lak buat..

::pakcik-pakcik blok tengah sibuk proses daging::

::blakang nun port masak::

::Ayah pasang lantai kt bangsal ni, port potong2 awas untuk masak::

seronok je tengok sume teratur jer..
umah in-law aku ni memang kemas sentiasa..
ayah memang jenis tak reti duk diam..
sama aa ngan mak..
adaa je depa nak sapu-sapu laa..sental sana sini laa..
tu berjangkit ke anak-anak depa..
korang pun sedia maklum kan enche asben gua adalah clean-freak..
yap..genetik!

for us the menantus.. jadi buruh dalam umah jer..
siapkan goody bag..
masak untuk kasi orang merewang makan…
buat kopi, wat teh tarik..
gitu aa..
non-stop ek!
for me laa non-stop..
aku takde anak nak kasi alasan untuk mengulat!

hari yang memenatkan i tell ya!
dari pagi sampai ke malam tak abih-abih aku kat dapo..
malam lepas Isyak ada tahlil dulu..
settle tahlil nak kekemas lak..
esok majlis!

::port mesin kelapa for santan::

Ahad pagi dah start sibuk untuk sesi memasak lauk kenduri..
again for the menantus, sibuk kerja dalam umah jer..
siapkan makanan dan minuman untuk yang mai merewang..
and masak lauk pengantin..
mak kata adik last, biar laa kakak-kakak dia buat lauk meja pengantin..

dah siap masak sume..
part nak menghias!
ah sudah sume bertolak-tolak kata tak reti..
hisshh… sampai sudah tak siap karang.. maka aku ngan tak yakin nyer volunteer laa..

::meja makan mengadap, hasil akak2 ipar buat::

janji berhias..
idak laa pakar sangat.. nasib aa ada sorang mek ni tolong..
ok laa janji naik skit seri lauk tu..

::hari kenduri::

alhamdulillah hari tak hujan weh..
cuaca sangat cantik, mendung jerr..
a day before memang hujan kaw-kaw!
sampai ayah terpaksa duk luar dalam hujan tu sambil pegang kemah takut kena terbang dek angin!
bila dah reda tu, enche asben and ayah dok tambak ngan pasir memana tempat yang berlecak..

pehh gua bukan nak puji laki sendri ek..
tapi sepanjang-panjang masa, aku mana nampak dia langsung dalam umah kalo siang..
berlenggeng jer kat luar ke sana sini sibuk membantu pakcik-pakcik merewang..
tak berhenti-henti ngan ayah wat keja..
adik bradik dia ada gak mengulat sekali sekala..
biasa aa alasan anak!

::para pengkompang nyambut kedatangan pengantin..nampak laki aku?::

tengok aa laki gua..
dah hari kenduri pun dia mana pakai lawa-lawa..
siap tuala kat tengkok lagik..
memang dah rupa penanggah amatur nih..
memula adik dia soh dia jadi pengapit..
tak kuasa katanyer.. karang sapo nak wat keje?
hehehe…

::adik ipar baru, Yati..welkam to Ahmad clan!::
::sedara mara belah pengantin pompuan::

sori gambo tuan tanah nan ado..
giler aku sibuk tak dan aih nak selfie!
dengan muka berlemuih aku rasa nak goreng telor pun boleh tu..

owh kenduri ni mama aku mai ngan adik, abang and kak ipar aku..
gigih kak ipar aku nak mai…
walaupun anak sulung dia tengah berchicken pox tu..
siann anak sedara aku sorang tu kena duk dalam keta jer..
dah muka macam alien!
adik dia skit jer kena and dah baik.. so boleh aa bawak keluar budak molot luas tu..
heheheheh!

dan seperti biasa..
ada aa sesi membungkuih lauk nak kasi ke sedara mara..
owh lauk aritu adalah kurma daging..
ayam masak kicap..
ado aa ikan masin apa tah..
and ado ikan pekasam gak..
ok aku ekceli tak tengok lauk apa lagi kat luar sana..
i iz sibuk wehh kat dalam tapi dengar citer ada kerabu perot!
kempunan kitaorang kat dalam ni tak merasaaaa…
wuwuwuwuw!

all in all..
penat tapi alhamdulilah aa kenduri berjalan dengan lancar..
even ada satu tong gas ilang!
dan lagi tu orang cilok.. hai la manusia..

abih jer kenduri, petang tu dah start kekemas..
pengkantin, sila pi berus periuk kuali ek..!
hahahhaa..
by Tuesday, dah settle weh kemas!
takde harap sapa pun.. memang adik bradik enche asben je yang settle kat luar nun..
dalam umah, as usual aa para menantus..

by Wednesday, umah dah start lengang, all started to leave..
aku ngan enche asben were the last one to leave..
lagipun kitaorang ada plan ke Johor so hari Khamis baru bertolak..
enche asben memang macam tu..
dia tak senang ati nak tinggal selagi dia rasa tak abih kemas ke hapa..
nanti kesian ke ayah nak buat sume katanyer..

ok citer Johor nenanti aah..
panjang pulok entry..
hehehehe..
lapooooo!

kbai!

:: hp baru mama ::

mama sejak aku kat Tewan lagi dia dah cakap nak hp baru..
katanyer Blueberry dia dah tak dengor kehapa dah..
soh pakai hp len, alasan tak reti laa.. beso laa..
sibuk nak beli hp baru yang touch-touch katanye..
katanyer dah survey siap dahh..
aku tak kasi beli lagi, suh tunggu aku balik tengok caner dulu..

the day aku sampai jer.. malam after maghrib aku dah bawa mak aku and adik gi The Mines..
pencarian hp bermula..
kebetulan aku nak tukar simkad maxis aku ke micro size..
alang-alang, cari sekali..
mama dah aim Samsung since forever..
ini penangan adik sepupu aku aa nih..
dia tunjuk ajar kat mak aku cara guna hp dia..
and mak aku dah tersangkut! katanyer mudahh..
dia senang paham hok gituu..
*tepuk dahi*

bukan takde hp len yang touch skrin kat umah tu..
ada je android alcatel adik aku.. Gtab aku pun ada je aku tinggal kat Bangi tu..
boleh je guna untuk call ke hapa..
ada je aa alasan dia, kata hp sume tu susah dia nak paham..
and adik aku takmo ajar bebetui ke dia..
hmm…cant argue with that.. adik aku tu memang garang skit..
payohh!
mama lak ati industan skit dah tua-tua nih..

and dia sibukkk nak hp yang skrin beso and kamera cantik..
sibuk mention nak yang ada flash katanyer..
hahaha.. comel je mak aku nih..!
sume hp skang ado flash memi wehh…

kat The Mines masuk kedai Samsung..
as usual aa kat meja display sume brand latest aa..
and rega boleh buat terberak dalam suar gak laa..
tanya mama bajet brapa, katanye bawah seribu.. selebih tu aku la yang kena top up..
eh eh?
ok, fine mama..

tunjuk Galaxy Grand, kata beso tak muat poket..
tunjuk S4, Note, mahai sangat pulak..
haiyoo petak pala..

last-last kuar tak beli.. pencarian diteruskan..
jenuh aku study segala pamplet hp Samsung..
tunjuk itu ini kat dia..
explain gitu gini..
last-last dia macam setuju aa beli macam hp aku, S4..
aku masih opt gak Samsung yang not so latest model.. tapi kita tengok apa yang ado aa kat kedai..

lama gak aa pencarian nyerr..
mama makin hari dah muka macam tapai dah..
iyer aa, asik kecewaa je tiap kali masuk kedai hanya untuk survey and belek-belek hp..

so aritu aku ajak gi cari Sushi..
pegi laa The Mines kembali sebab paling dekat kan..
dalam ati aku memang nak terus je beli hp mama kat situ..
tapi aku tak kabo aa dia..
tup-tup sampai Mines, giler babis punyer berunyut keta weh!
rupanyer ada Big Bad Wolf punyer event tuu..
tak memasai aku bayo RM2 for nothing, hanya untuk amik angin dalam tempat parking..
giler penuh!!

last-last aku shot ke Jusco Equine..
situ je aku tau ada Sushi King.. nasib baik tak jem teruk sangat..
lepas je makan, aku saja ajak mama gi usha tempat letrik..
aritu dia kata nak thermos letrik, senang nak bancuh susu diabetes dia katanye..
tapi masuk-masuk jer AEON tu, terus nampak tempat hp Samsung dulu..
hmmm.. alkisahh~

tup-tup ternampak Galaxy Grand Quattro..
saiz sama beso ngan S4 aku tapi much much cheaper laa..
RM899 tak salah aku.. biasa aa part 99 tu ngan jusco kann..
memang trademark dah tuu..
tak dan apa laa..terus je rembat..
mama dah senyum lebo..

“ada flash tak kamera dia tu?”

hahahha.. susah ati betui dia kalo kamera hp dia takde flash..
terus aku testing kamera dia.. tunjuk flash dia mana..
senyummm lebor!

“mama nak tangkap gambo cucu je nanti.. orang len cantik jer gambo dia..mama nyer tak cantik..”

oloh olohh, bukak kisah sedih pulak mak aku nih, kesiann..
hehehe.. anything for you laa memi..

:: im back bebeh! ::

holla eberiwan!
miss me?
hehhehe.. ok dengan rasmi nyer gua dah balik Tewan dahh..
semalam ekceli sampai dalam kui 5.20 pagi gitu..

flight adalah super full!
and as owez, gua tido-tido ciken jer aa bila ado orang len pulak duk tetengah kitaorang..
yes, aku suka duk tepi isle and enche asben suka dok tepi tingkap so ada orang len aa in between tu..
tah kehapa suka beno duk tepi tingkap enche asben aku tu, macamkan 24hours nak tengok awan..
terbongkang jer tido sepanjang jalan aku tengok…

yang aku lak, konon-konon beli aa head rest tu tapi hampeh sengal pulak leher akuu..
dasar village people sangat!
bantal sumbat perca kain mak aku buat gak yang best..

balik cuti kali ni yang almost 3 weeks ni agak padat gak aa..
sebab ada kenduri aa jadi packed..
seminggu dah abih kat belah mertua jer..
selebihnyer baru boleh nak buat plan..
tau je aa kenduri belah mertua aku ni jenis oldskol..
ada merewang segala.. orang blok felda tu mai masak segala..
jangan mimpi laa catering bagai ni.. nan adoo ek!
jadinyer, kerahan tenaga dari para anak-anak and menantu sangat-sangat diperlukan..
nasib aa mak mertua aku ado 4 anak jantan!

itu pun aku tak dan nak renew lesen and kad maybank..
jadah laa maybank tu.. time aku ada masa, pegi jer tang tu laaa nk system down!
samprit betui!!
yang JPJ jangan citer laa… ko mai kui 10pagi jer, beratus dah nombor ko kena tunggu..
kalo puluh-puluh gagah lagi kot nk tunggu..
takkkk kuwasaa mak, nokss..
banyak lagi agenda gua..

and as usual aa kan.. my mom adalah a bit clingy bila aku balik..
so memang kena heret kemana saja..
takpe laa, bukan kena pikul punnn..
dia bosan selama ni terperap jer kat umah kann..
adik aku jenis keja lewat baru balik..
dah balik, terbongkang tido kepenatan..
so time ada aku aa mama aku nak jejalan..
and yang pastinyer, dia nak roti canai hari-hari!

sinopsis percutian aku kali nih..

20 Nov – touch down KLIA
22 Nov – balik Keratong 1 (umah mertua)
23 Nov – merewang untuk tahlil and kenduri nyambut menantu
24 Nov – hari kenduri..
26 Nov – gi Rompin, urusan FIL
28 Nov – bertolak ke Johor (Gelang Patah)
29 Nov – gi Batam
30 Nov – balik dari Batam, gi Pasir Gudang umah adik enche asben.. then shot balik Bangi
1 Dis – kenduri kawen anak ex-bos lama, Amb. Dr. Hasrul di Putrajaya
2 Dis – bawa Mama and Adik tengok wayang
5 Dis – GIRL’S DAY OUT di Pavilion..
6 Dis – Mama’s Day.. saja bawa cari Hp baru untuk dia..
7 Dis – keluar ngan Pjotchan, sebab aritu tercicir dari Girls Day Out 🙂
8 Dis – last call, beli barang-barang and packing! malam shot ke KLIA
9 Dis – fly to Taipei @ 12.35pm.. babai Mesia!!

alkisah..
sattt jer dah kena balik Tewan..
tapi nasib aa Taiwan is not such a bad place..
otherwise memang berat jer bontot nak kena balik post..

so now, dah ada depan pc opis..
its time to calculate how big the damage ive caused to my pocket sepanjang cuti-cuti mesia aku nih!
fuhhhh! scary shit the figures wehhh..
hahahha.. oh well, bertabah jer aa..
esok ko balik for good, mendapat aa ko chesue oooii..

kbai!