:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

Advertisements

:: cerita raya anak perantauan – 1st raya ::

fuhh lama giler nk cari mood untuk karang citer raya..
this year, mama and adik raya kat Taiwan so its a bit ohsem aa pada aku!
mama and adik sampai Taiwan petang sebelum hari raya..
malam tu terus bersilat aku and mama kat dapo masak rendang, rebus lemang instant segala sebab esok lepas solat raya kat masjid, kitaorang yang tak balik raya ni akan berkumpul kat umah Kak Non beraya reramai!

Taiwan raya same date with Malaysia.. itu pun jenuh tok imam masjid nak tentukan..
konpius dia sat nak ikut mana.. sat nak ikut Jepun, sat nak ikut China.. last-last dia ikut Mesia gak…
enche asben malam tu pi masjid laa yang jadi informer kat group wassap ‘Dendang Perantau’ kitaorang.. haah curlass kan nama grup kitaorang yang tak balik raya.. huhuhuu~

pagi sebelum pi masjid, kitaorang beraya dulu laa sesama kitaorang..
rasa happy skit taun ni sebab salam raya aku kali ni adalah proper..
iyer aa selama ni aku dengan enche asben men dannn je salam raya.. kadang-kadang dah balik beraya dari umah orang baru ingat tak beraya dengan enche asben..
men dann je salam tetengah jalan sambil berdiri je.. sangat tak semangat raya sungguh rasa dia..
kali ni merasa aa salam leklok sambil mama and enche asben duduk kat sofa..
salam bebetui.. minta maaf bebetui..
tapi being me, i still wat-wat klaka sebab aku takmo nages! even sebenarnye aku syahdu habis dah tuuu… hahahaha…!

:: just us::

:: just us::

::3 dara pingitan::

::3 dara pingitan::

kitaorang pi masjid around 7.15 pagi macam tu.. tapi kemain aa penuh masjidddd…
penuh dengan kaum indon! adoi laaa… depa ni tak balik kampung ke?
penuh sangat sampai aku kena nek atas bumbung masjid ok!

11755368_10153387359276827_4100866221683244818_n

::kena kuar kot tingkap kauuu.. ko hado?::

::happy faces::

::happy faces::

dah aa tengah summer kan.. bra adalah lencun okkk! peluh macam waterfall..
nasib aa tempat kitaorang duduk tu agak redup sebab ada pokok blakang tu..
syukurrr…
and agak best taun ni sebab takbir raya adalah super sedap! tak macam tahun-tahun sudah yang takde alun-alun dia.. kali ni ada aa bunyi macam Mesia gak.. baru aa feeling raya tu timbul kesyahduan dia!

abih semayang, balik sejuk-sejukkan badan sat.. packing apa-apa yang patut untuk bawa ke umah Kak Non then terus shot pi sana..
sebelum apa-apa, pinjam props umah Kak Non tangkap gambo raya family dulu.. miahahah!

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::raya weh raya!::

::raya weh raya!::

it was fun having good friends around bila di perantauan macam ni..
mama and adik seronok sangat tahun ni depa dapat rasa meriah skit raya sebab usually tiap kali raya, diaorang berdua je beraya atas highway! sebab balik KB ziarah kubur abah..
abang aku memang sokmo raya belah bini jer tiap tahun..
mak aku pun takmo paksa abang aku raya dengan dia sebab dia pun tau, belah kitaorang ni tak semeriah belah bini abang aku yang ramai tu..

::raya anak perantauan::

kitaorang berkubang kat umah Kak Non sampai malam kauuu!
hahahhaa..perangaiii sangat!
siap para lelaki pi semayang Jumaat dulu, then balik sambung makan balik..
then pi stadium bagai sebab sapot Dato LCW ada game petang tu..
peh tu balik umah Kak Non, sambunggg lagi makan!
giler beraya sakan sangat namanye niii..

::semangat nak p stadium oii::

::semangat nak p stadium oii::

since umah Kak Non dekat je dengan stadium, kitaorang berarak jer pi reramai..
Cik Aimi siap dah bawa flag Mesia dah tu dalam hbag! semangat wehh!! hahhaha!

::Malaysia Boleh!::

::Malaysia Boleh!::

disebabkan keselambaan kitaorang pi stadium dengan baju raya, maka kena intebiu dengan media.. hahaah!
tah sokabar mana tapi tak kira aa janji glem di hari raya penuh semangat patriotik nihhh..
siap soh adik aku pegang jersey Dato LCW hah.. chaiyookk!!
11754500_10153387365211827_676866108743234007_oeven Dato LCW lost to Chen Long, tapi it was a good fight!
sangat best tengok.. he did a very good job laa despite kena ‘cuti’ lama giler..
this is my very first live badminton game dekat stadium..
ramai gak Malaysian mai sapot.. each time Dato LCW dapat point, they will clap cheering!

:supporters::

:supporters::

so i guess thats about it citer raya pertama kitaorang..
panjang lak rasa so stop sini dulu..
citer raya kedua sambung nanti..
kbai!

SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA…

::nuyer fever::

demam tahun baru..
yeap! demam bebetui n bukan nama tema tahun baru ek..
not me la tapi..its my other haf..

hok alohh hok tu laa..
demem je kemain terus lumpuh segala sendi oihh..

aku balik dari keja and found him watching tv on the bed..berbungkuih!
then i asked him..

me: ni kenapa tengok cenel cina ni? paham ke pun?
him: tak larat nak tekan remote..

and the remote is just beside his butt!
kecikkk je mata aku tengok dia..
nasib laa kesayangan..

enche asben kalo sakit sekali memang teruk n ngada-ngada anje gini laa..
bertabah je laa aku jadi misi..

tadi bawa dia gi spital untuk amik ubat..
dia yg minta nak gi.. tak larat sangat la tu nak hadap ketidakselasaan badan tu..
if not, jangan harap laa dia nak gi spital wehh..

malam ni aku buatkan dia bubur nasik..
sebab katanye tekak perit nak telan solid food..
so buat benda soft-soft je la..

image

tapi tekak iols nak lelemak skit maka gua tambah santan skit..hehee!
kali ni aku buat buh daging cincang coz thats all i have in d fridge for protein..
for vege, aku sagat carrot..
all combine, a nice balance diet la for him..

buh halia n black pepper lebih skit..
kasi badan dia panas skit 

tapi pesakit iols ni kemain tak sedau dia batuk sesema demam combo 3 in 1..

him:  nanti buatkan b sirap buh ais seketui..

eh eh budak nihh kemain order hah..
takde! takde!
jangan nak ngengada nak ais!

me:  hoihh! mana boleh ais dedemam ni!
him: tekak b perit nak telan..ok sikit kalo ais
me:  tekak perit, kena minum air suam kosong laa!

macam-macam laa teori dia kalo dia nak benda yang dia takleh amik!
tapi being me, i can never say NO to him..
lelebih tengah sakit la pulak..
adoii..
aku tetap bancuh sirap untuk dia tapi tak buh ais la.. aku guna air peti es je..

hahaha hancur pesakit aku kalo aku jadi misi weh!

ok laa nak sambung tengok tv..
meriah nyerrr sambutan nuyer akuu tahun ni..
hureyyy T__T

hmm HAPPY NEW YEAR PIPOL!

:: maulud nabi in Algeria ::

hai pets n noks..
citer basi ekceli.. aku kan bizi macam semut hari2..
ok ni bukan entry islamiah ke hapa.. juz nk citer a bit camne celebration maulidurrasul kat Algeria nih..

quite interesting aa gak..
and tahun ni mcm kebetulan lak kan…maulidurrasul jatuh sebelah ngan V-day..
orang kata V-day hari paderi hapa ke mati ke hapa..
and maulidurrasul, as u all know la kan..
its like AWKWARD kann…dont u tink?

kebaikan disitu…
sendri pikir laa…
(^_^)

ok in Algeria, tiap kali nk Maulidurrasul, pemandangan sekitar adalah macam ko nak sambut Chinese New Year! (bukan kat mesia laa..kat China, cer bayangkan..cer bayangkan!)

::gong xi fa cai! eh? bukan ek?::

yap people..
MERCUN!
openly sold to ppl… aku rasa ni tak perlu permit2 nih..
depa tenggeng meja, boh kosi sebijik dua… hah siap!

ni kecik je stall ni… ada lagi besooo!
gambo ni kawan enche asben yang snap guna hp dia.. aku tak bawak kamera and we were in the car tengah stuck in a jem..
aku takut nk snap ekceli despite there was a cop standing next to our car..
sini takde kebebasan nk tangkap2 gambo sangat..

and yes, selamba je menjuai depan2 polis..
kiri kanan jalan kat town Sidi Yahia ada stall juai mercun nih… bazooka segala hapa jenis roket2 sume ada..!
kadang2 tu depa niaga blakang lori 1 tan je…

meriah kan?
hohoho…. wait until midnight!!

perrrgghh tetengah malam rasa mcm kat medan perang ok!
jadah betui orang Algeria niii…
tak dan tunggu tengah malam punnn…kui 8 dah berdentum dentam berlawan2

aku tah brapa kali melatah mencarut2 dek terkejut..
dalam keadaan baru je beberapa hari lepas ada demonstration yang masuk Al Jazeera tu, mlm ni korang berdentum dentam ek… polis ni tak alert ke??
bengong!

tu kalo orang bebetui bedil bom kat negara ko pun ko tak sedau punyer!

oh god kesabaran siuttt..sib baik laa aku tingkat 5 so sipi2 jee aa dengar..sapa tingkat bawah2 tu mmg aku rasa nak cabut telinga, simpan dalam peti ais! bergema2 ok…
and it went on and on and on until 4 in the morning!

keesokan hari tu, sunyiiiii je aku tengok takde sapa pun nk kuar jalan2 ke hapa…
jalan adalah lengang..
reti korang pengsan ek lepas main mercun sampai 3-4 pagi.. ingat tak reti tido and nk jadi batman sampai minggu depan..

aku dan gak interbiu budak staff aku pasai camne depa sambut maulidurrasul kat algeria nih..
dia kata tiap kali maulidurrasul, depa akan nyalakan lilin, each one of them kat umah depa..
and bakar some incenses… haih? tang nyala2 lilin dah mcm kristian dok bakar2 lilin kat church utk memperingati si mati.. and tang incense tu lak, dah mcm buddha, bakar2 colok!

minah tu ckp dia tau amalan bakar incense tu ala mcm buddha tapi sbb dah adat / amalan sejak nenek moyang.. so diaorang still buat la..
aku tak pasti orang len buat jugak ke or juz her.. tapi, interesting aa tau ni sume..

and dia kata in Blida, ada amalan ala Halloween bila tiap kali maulidurrasul..
a group of children akan pegi ketuk umah orang dress in jubah and fake beard (mcm Prophet la konon) then mintak duit or makanan or candy.. tuan umah kena kasi pe je laa yang ada dlm umah tu..
if ko kasi, depa akan mendoakan kesejahteraan kat tuan umah tu sambil nyanyi2 lagu Nabi..
but if you dont, they will curse the whole house!

tah mana laa depa adopt all this amalan..
hmm but to think of it, that’s what make some races interesting kan?
DIFFERENT..

:: the day i said I DO ::

16 November 2007
:: neves and tak paham somemore..kadi kecek klate! ::
:: at last, after 2 bad relations, im a wife!::

its been 3 years since you last said the ijab and qabul in front of the kadi..
you were soo nervous..cant really understand the dialect of the kadi and after 2 attempts, im yours for eternity, till death do us part.. *lol*

even you cant provide me with a grand wedding ceremony.. as what ive went through with you, i wouldnt change it for the world..


B, Happy 3rd Anniversary..
hope to be with you till the end of time..
love you owez..

From,
Sayang


:: 2nd hanimon-Barcelona::

im grateful even juz the two of us… being with you is like a fullhouse!
so, where our next hanimon will be? *wink-wink*