:: murtad ::

dah lama nak borak hal ni.. bunyik macam heavy jer tajuk, macamkan teror nak kupas isu gini.. hehehehe!
well…
aku rasa sure ada di kalangan korang terserempak FB orang-orang melayu Islam yang dah converted to agama len and publicly announcing it..
aku ada aa terbaca mana-mana and being me, aku suka pegi tengok sendri FB orang tu, then baca komen-komen orang ramai..
from there, akan terjumpa lagi beberapa orang yang dah converted yang konon memberi kata-kata semangat sebab dah jumpa ‘jalan yang sebenar’ dan bertemu ‘tuhan yang sebenar’

im not gonna condemned them.. itu antara dia dengan tuhan la..
as all said, kubur len len.. harap-harap aku tak kubur sebelah dia, cukup aa..
i know, kita kena sedarkan dia as part of our duty being a Muslim.. tapi if ko ilmu pun tak cukup di dada, you will end up bashing them dengan kata-kata yang tak sepatutnye dan memandang hina kat dia yang dah murtad..  saying that dia akan terus ke neraka!
thats what i saw in this case..
ramai dok bashing depa sekeluarga..
tapi dia mengambil jalan releks dan tenang jerr..

from here, apa yang korang nampak?
aku malu ekceli bila baca all the comments dia and all the other non-muslims dalam comment FB dia dok pertikai cara orang Islam ‘menegur’ depa ni..

that fellow, dia laki bini dah convert.. then anak-anak turut serta..
diaorang convert sebab rasa Allah tak sayang depa, tak makbulkan doa depa..
tapi lepas depa convert, terus doa-doa termakbul kononnya..
maka bertambah yakin laa depa..

orang mesia ni biasa aa, cepat meloncat skit bila hal-hal berkaitan Islam..
kemain bersemangat macam pahlawan nak turun perang jihad kalo orang ‘sentuh’ skit hal agama.. walhal semayang 5 waktu punn tak cukup *ehem!*
so berduyun-duyun laa menjadi keyboard warrior carutkan depa sekeluarga..
yang mana rasa ilmu setebal buku Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pulak, dok ajak berdebat!
tapi last-last end up bashing laa.. itu kann kehebatan orang melayu kita?! am i right?

dari sini apa hasil yang dapat?
adakah diaorang akan tersedar dari kesilapan dan kembali ke agama asal?
menyesali keputusan untuk menjadi murtad?
siap rela kena buang keluarga bagai..
hmmm I DONT THINK SO..
laaagi diaorang menjauh, lepas melihat sendri cara orang Islam kita ni kemain carutkan depa..
siap dia dan kawan-kawan church dia nganjing kan lagi agama kita.. saying ini ke ISLAM?
ada paksaan ke dalam Islam? Islam guna kekerasan ke?

part ni aku malu..

macam mana aa orang luar tak chop Islam ni terrorist laa apa laa..
bila segelintir manusia gini merosakkan nama baik agama..

for me, orang dah murtad ni ko usah laa cuba nak sedarkan depa if ko sendiri tak cukup ilmu di dada..
aku rasa orang-orang gini patut di tazkirah kan oleh Dr. Zakir Naik jerr..
jenis orang yang ko ajak berdebat, dia boleh cantas ko dengan segala surah and chapter apa bagai, sume dalam otak dia..
sume bukti dan fakta dalam tangan..
memang terkedu nak jawab dik non oii..

aku penah tengok ceramah Dr. Zakir Naik ni, ada sorang non-muslim girl ni kasi soklan ke dia pasai apa tah..
then Dr. Zakir balas bertubi-tubi dengan bukti-bukti kukuh yang ada dalam kitab dia and Al-Quran.. fact!
dumm.. terus budak tu ucap syahadah on that spot!

to tell you the truth..
bila aku baca FB budak tu, aku rasa takut sangat..
how can all this years, ko yakin pada tuhan yang satu..
then tetiba ko ilang keyakinan and move to another tuhan?
mana pegi segala kepercayaan pada Allah yang telah diterap dalam jiwa selama puluhan tahun tu ilang?
sejak di bangku skolah dah di ajar, that u called God, adalah salah seorang nabi Allah.. how come ko boleh percaya dia tuhan lak skang?
sejak skolah gak, dah di ajar Al-Quran selengkap-lengkap kitab..
camner ko boleh pertikaikan itu and trust another kitab? yang sah-sah ada je sebut pasai Nabi Muhammad SAW dalam tu before he came..

dalam pada tu, aku kadang-kadang mai rasa curious gak..
nak tau apa laa ada dalam otak diaorang yang murtad ni..
kadang-kadang rasa nak tanya je depa ni..
tapi orang gini usah dibuat main ek..
satgi depa try tarik kau lakk join the club!
nauzubillah laaa.. mintak dijauhkan dari diri kita dan keluarga kita semuaaa…

eh ok laa.. sambung citer len lak next time..
nak gi tapau nasik dah lunch hour weh!
kbai..

:: terjebak sudah ::

its been a while..
aku minggu ni adalah bujengg..
enche asben balik Mesia for his brother’s wedding..
and nope! aku tak balik sebab keja banyak..
lagipun ini kenduri belah pompuan je dulu..
aku balik belah kitaorang je aa nanti, kenduri nyambut menantu..

ok..
bila dah sorang-sorang, as usual, aku akan panjang langkah!
hehehehe…
Sabtu aku memerap satu hari kat umah..
no mood to leave the bed..
so Ahad baru aku kuar.. itu pun dah abih rasa mendap dah duk hadap TV terbarinnggg jer..
tak ley jadi.. kena KELUAR!

so aku plan ke Taipei 101 jer aa..
take a bus and lepak kat sana jer…
memula ingat nak pegi International Travel Fair (ITF) kat sebelah tu..
tapi tengok ramai berunyut-runyut maknusia beratur situ..
ahh tak kuasa laa gua nak berimpit dalam tu..

then teringat yang Pjotchan mintak cek kan rega bedak Etude..
so mari la kita ke sana..

ow em ji..
banyak la pulok jejenis nyer..!
itu baru bedak punyer section..

and barang-barang dia adalah super comei!
ala alaa alaaaa…
tak tahinn!

::on promo NT$880, free 1 bottle of Makeup Essence::

ini namanyer ngada-ngada okkk..
bedak MAC aku tak abih lagi, dahhh beli bedak len..
hihihi..
tapi hok ni aku tengok macam all in 1 so mari la terai..
dia multi-function untuk brightening, wrinkle-reducing (ehem), kontrol minyak and flawless coverage..
memula aku tatau pun beli itu, ada free gift..
terbaik laaa.. mak suka toi konsep buy 1 free 1 nihh..

:: Milky Gloss NT$290 ::

then terjebak ke lipgloss pulakkk…
ko dah kenapa chesueee oiii!
dah dahh..jgn nak ngada-ngada tambah barang lagi..
terus menuju ke kaunter!
tup-tup katanyer lagi sikittt je total aku cukup untuk buat membership..
hah? hmm sok-sok aku kena mai sini lagi beli barang orang..
so why not..
itu yang lipgloss jadi sampai 3 tu!
then kira-kira lagi katanyer alang-alang nak cukupkan untuk dapat kupon pulok!
aku ni memang takley benda gini..
cepat beno terjebak..
ahhh tambah laa skit jer lagi..
rembat aa eye gel ni..
beli 3 pree 3 katanyer..
hambik..hambik!

:: Eye Gel NT$300 for 3 + free 3 ::

akhirnyerr…
hoh!
and the membership card adalah sooo kiut!
PINK!!
ahhh u do know me…

just im about to feel proud of my soping outcome..
there’s MORE..
more free sample!
wuhuuu..

:: trial pack of Wonder Pore and few sample of pencuci muka::
:: super soft pillow bentuk powder puff! ::

kemain budak tu sumbat beg aku..
tau lak aku orang luar.. memacam dia buh..
amik ati sangat nihh.. hahahhah!

so all in all, barang-barang Etude adalah under NT$100 laa..
affordable for me i might say..
tapi aku tak terai lagi so im not sure on that part laa..
this is my first ever to try Korean product..
lepas aku dah pakai nanti aku kasi review ek..

owh tu aku kasi price tu, korang sendri aa convert ek..
bulan ni rate dalam 100NT$ = RM10.9718..
kot-kot laa ada yang nak compare price hok mesia ngan sini..
itu rujukan untuk korang laa..

and YOU’RE WELCOME..

ok aa nak gi geledah dapoq..
lapaq laa pulok!
daa…

owh before that, saksikan kak ton beraksi ngan lipgloss bawu ek..

kbai..

:: i mish yu, my other haf ::

i mish you asking me to buy your kacang merah bun every other day..

i mish when u scolded me each time i put the dirty dishes in d sink without washing it first..
or didnt use the coaster for my cold drink..
or putting my stuff here n there..
or didnt refill back the bottle with water after finishing it…

hehehehe….

yeahh gua mushy-hormonhaywire-PMS hari ni..
rindu enche asben sangat..
2 weeks dah nih..
wuwuwuu…

for those yang tatau..
si kering gua still kat Mesia lagi tu..
aritu kitaorang balik Mesia sesama untuk tahlil abah aku (100 days) tapi aku balik Taipei dulu sengsorang..
aku cuti seminggu jer..
aku serba salah nak cuti lelama bila ada bos so i let him stay to settle the other things..

enche asben banyak sangat hal lagi nak kena settle..
aku cuti seminggu tu memang terkejar-kejar sangat…
tak dan pun nk balik Keratong jumpa mertua..
sibuk ngan hal tahlil abah, kejar balik KB lawat kubur abah, gi bayar fidyah abah, gi settle upah haji abah..
dah la panas merelit Mesia wehhh..
perghhh.. rasa macam tengah prektis nak masuk …………! (isi mana-mana korang pikir seswai)

so now gua bosan tahap max..
sunyi toi rasa umah bila tak dengar bebelan enche asben..
ini aa dia kan.. bila dekat, nyampah nak bertekak jer..
paling stress bila dengar ayat dia start with “Lengkali”

“Lengkali, if nampak rambut sayang kat lantai tu, kutip buang dalam tong sampah tau..”

“Lengkali, tarik benda ni macam ni dulu..”

“Lengkali, susun macam ni.. meh orang tunjuk..”

haiyoo..
bila jauh, rindu wangiii ler pulak.. ewah!
hahhaha…

lekaih laa balik B…
the bed looks extra big when u are not here to share it with me..

hik hik hik..
Jumaat ni enche asben dah nak balik!!
and he’s bringing extra luggage..
MY MOM and MY LIL SIS!

cant wait!!!!

:: hello there! *sambil sapu2 sawang*::

hehehe..
aku memang macam ni kan..
bila rajin, kemahin berderet entry..
bila malasss…
sampai kena sound dek pembaca baru tersedau, dah lama abaikan blog..

tapi tu aa, aku pun tak sangka ada je yang menunggu aku up entry baru..
ate blog picisan jer..
entry merepek kerepek pulak tu..
tapi apa-apa pun..
i appreciated you ols laa for coming here..
meh peluk keketat meh!
cewaahh!

ops before that.. mari aku sajikan gambo that i owed you before..
ada yang tanya aritu mananyer gambo mee daging tewan tu..
hah..
jangan salahkan aku if korang jilat screen lepas ni ek..
ahahahhaha!

Taiwan is famous of its beef noodle..
ini yang kitaorang makan kat Ximen..
actually ada 2 kedai halal sebelah menyebelah..
tapi kedai atuk tua (kitaorg yg kasi nama) ni yang paling marvelos pada kitaorang..

kawan kitaorang rekemen yang ini sebab kedai sebelah tu even nampak cantik skit, tapi if dah time dia nk tutup, dia bukan nk tunggu orang blah dulu!
kawan aku dah kena, depa tak habis makan lagi, dia dah tutup separuh lampu!
kemain nak menghalau..

semangkuk tak sampai RM10 gitu..
and u can refill your soup!
kemahin kann..

dulu mula-mula mai agak cuak tengok saiz mangkuk..
macam buleh kongsi berdua..
tapi skang tidak lagi!
si kering gua aritu siap buat seken round!
sangat Taiwanese sejati dah nihh…
hahahah!

kedai ni dah upgrade!
dulu malap sedih jer rupa..
skang dah terang benderang skit.. baru laa umph!!
ni masa aku nak fly balik Mesia esok pagi tu..
so malam tu kasi last call pekena beef nodel seround!
hohohoh..
ekceli gua malas nk kecah dapo dah…
lalalala~

as usual aku pekena dumpling aku aa..
mana bley tak order ini..
siap mentamak lagi!
order 1 set sorang-sorang hadap…
dasar budak gemuk!

::dumpling layan ngan cili kicap dia, TERBAEKK!::

cili depa ni memang PODEIH!
jangan laa memain..
dia macam cili kering yang dimasak dengan minyak kehapa tah..
berdesing!
cara makan, campur ngan soy sauce..
terbaekk…

ok citer beef nodel dah cover..
now nak citer musim summer di Taiwan..
skang tengah musim panas..
bahang i tell ya!!
berlecak ketiak gua..
peluh is everywhere!

tapi despite of that, now is mango n lychee season!
sana sini dok juai..
aku ni memang tak reti beli buah..
aku reti beli epal jer..
hahahah!
so bila enche asben takde ni (that, i will make another entry) memang aku memandang sepi jer aa pakcik2 juai buah tepi jalan..

tapi my luck aa ada tuan umah yang sangat baik, si Amy…
tuan umah aku duk depan umah aku jer..
how cool is that?
so aritu dia kasi aku mango 2 biji!
mango sini kaler merah..
kecik jer beso skit jer dari penumbuk jantan..
tapi manihh, fuh!

aku memang fail part kupas buah..
selalunyer enche asben yang buatkan 😦
tapi sebab enche asben lambat lagi nak balik sini, nak taknak, i have to do it by masef laa..
karang dia kering gitu jer dalam peti, memang mendapat aa aku bila enche asben balik nanti..
sure kena marah! heheheh!

then last week, enche bos pulak kasi laici..
nasib baik laici senang kupas..
itu pun dulu enche asben gak selalu jadi tukang kupas!
dia siap letak dlm peti es, puan bini tukang makan jerr..
itu pun asik kena peringat (paksa) dek enche asben..
hhahahaha!

B: Sayang, tu ada laici B dah kupas dalam peti es..makan!
Me: Iyer, satgi makan..

B: Sayang, makan laici tu..
Me: Haa.. karang..

B: Ni pesai tak makan laici B dah kupas ni?
Me: Nak makan laa nih (–“)

yes! diktator sangat enche asben..!
tapi baguih pun.. sebab if dia tak buat gitu, memang puan bini tak makan buah laa jawabnyer!
hehehe!

bos aku ni memang suka campak kat aku benda-benda dia dapat dari kengkawan dia..
katanyer kat umah anak-anak dia tak makan..
yes bos! PA mu adalah DBKL bergerak nih..
kasi aa.. gua rela..heheheh!

aku dapat banyak ekceli, tapi since aku tengah forever alone..
and since aku takmo benda tu kering gitu jer dalam peti es, maka aku kasi kat colleague aku setengah..
aku amik cukup semangkuk jer..
duk sorang-sorang ni bikin aku malas makan, which is good!
tapi idak gak kuruih2 pun kamu, chesue!
*sigh!*

haih..windu lak kat si kering gua..
dah aa ek..
gua nk gi layan ombak rindu sat ngan laki kat wassap..
isk! isk!

::mambang mabuk::

3 hari aku memerap kat umah tak jejak tanah.. Giler punyer mereng dah rasa!
penangan demam sesema n tak lupa juga, batuk.. Kombo terbaik!
duk sengsorang lak tu maka bertambah la awan nano nano bagai..

selasa masuk opis rasa lega skit bila dapat jumpa orang..
juz rasa tak best tu bila batuk nak beramah mesra sama..
penat and amat tak selesa tekak..gatai!

after opis, dah setting otak ‘arini aku nak merayau keluar, makan kat luar, SOPINK! Huwarghahaha!’
tapi bila dah sampai umah still not decide mana nak pi..
konpius sat..if pegi sini, takde menda nak makan..
if pegi sinun, sopink barang dapo, balik gua kena masak pulak..bla bla bla!

last2 aku sarong je baju, sarong kasut..
kuar pintu, terus jalan!
itupun berzaman gak aku nak lepas ke pintu umah sendri, sebab asik dok tukar2 baju!
haiyoo ni baju pun payah nak decide, apatah lagi hala tuju satgi..
lantak! Tak kira, kena keluar gak arini!
otak aku dah jem duk umah 72 jam tanpa henti..

akhirnyer aku jalan ke Sofia..restoran thai kat ngn umah..
order nasi goreng, layan sorang2..bayar then blah!
since tangan dah ada buah tangan, tadi nasi goreng tu portion dia banyak, so terpaksa la tapau.. Maka xley nak merayau sakan la aku!
hmmph! Balik umah jer la jawapnyer..

potong nafsu betui la..
ikut ati nak je aku sedekah kat sapa2 nasik ni..
malas nk pegang punyer pasai..
dah la mahai!
nak buang, nanges gak nasik goreng tu (mak aku ajor..hihihi)!
bawak balik sumbat peti es la jawapnyer..

on the way back, dan lagi aku stop kat 7E..
tak dapat sopink kat soping mall, sopink kat 7E pun jadik aku ni..
pusing-pusing tah brapa kali aku kat isle jajan..
dah macam kekanak riang..
itu nak, ini nak..amik!amik!

tengok la..
tahkehapa mabuk aku beli tah..
reli takde motif n arah tuju..
tau-tau abih dekat 20hinggit kat situ jer..
amalkan selalu chesue..!

lekaihla balik enche asben..
bosan pulak takde partner in crime nih..
😦