:: bola! bola! bola! ::

haih..
getik dah aku ngan bola weh..
hari-hari 3x sehari bola..
timing South Africa beza sejam je ngan Algeria..
so memang tak perlu nk sengkang2 mata berjaga pepagi nk layan World Cup..
tiap hari, kui 12.30 tgh hari satu game.. kui 4 petang satu game… and last kui 7.30 mlm satu game..
penat aku!

kalo hari keja…
aku terselamat laa dari kena tengok bola…
tapi rasa macam still tak selamat je… sbb pengulas bola aku kat umah tu gigih meng update kat YM!
asai gol jee, dia roger aku… asai kena kad kuning, merah, roger aku..
macam laa bini dia ni heran nau sapa gol, sapa menang kan…
gini laa kalo aku je kawan yang dia ada..
kesian kan?
hehehe…
layan je la..

and bila time malam or hari wiken..
gini laa keadaan selalunyer…

bergumpal nak nyempit kat sofa sekali ngan aku…!
kat umah, sofa adalah tmpt aku..tmpt enche asben nun sofa merah kat blakang tu tmpt sacred dia…

yeah.. aku kat umah memalam siap ngan berselimut merah peberet aku tu kalo nk layan TV..
nasib tak bawak teddy bear jee tu..
tgk aa enche asben sedapp je tu landing kat punggung bini!
mementang punggung gua mantop… chanteekk je landing bantal kat situ…
bukan dia takley layan nun kat sofa merah blakang tu…
takkkk… nk jugakkk soh bini tgk sama..
walhal time ni aku sibuk nk tengok TOY STORY II kat tv…

ko tengok…
dua-dua bukak suara ok…
memasing takmo kalah… walhal siaran bola enche asben tu ckp arab.. bukan paham punnn!
peh tu time sibuk aku tgk katunn… tang tu laa dia sibuk membebel hal bola kat aku…
kang tak layan kang, kecik ati lak kang…
aku ‘haa haa’ kan je tapi hapah aku tak paham ekceli…

hamboi bang weh… makin selesa nampak parking diri tu?
empuk ek pungkoq bini ni ek…
naik kebas-kebas kaki aku menahan badan dia…
heh!

Advertisements

:: hahhha kalah! ::

Algeria kalah 1-0 ngan Slovenia!
hahhahaha!
ok ok not funny…

tapi still,
BWAHAHHAHAHAH!

suka mak noks, sbb kalo depa menang, maka tak tido malam aa aku laki bini kang!
depa pasti akan memekak berarak ngan keta keliling town sambil men hon sambil nyanyi 1,2,3! viva Algerie!
urghh!
annoying ok!
dah laa akan berarak kat area opis aku ni.. bikin jem je aku nk balik karang!

owh, before that, senario pepagi tadi agak lengang giler..
best lak aku rasa sbb tak byk keta ari ni berkeliaran…
game adalah kui 12.30 tgh hari so ramai orang-orang Algeria tak pi keja sempena perlawanan ni tau!
kedai-kedai mostly adalah tutup and if keja pun, bos2 kasi haf day kat sume..
mmg lengang giler ari ni!
seyes!

Algerian adalah obses ngan BOLA!

budak-budak opis aku tergedik2 mintak permission Duta nk tgk TV time lunch hour..
siap nk pasang projektor bagai kat bilik meeting..
tapi tah pehal lakk tetiba fius level bilik meeting terbakar lak… mcm petanda kan? 🙂
so depa pindah TV ke bilik tetamu sebelah bilik aku ni hah..
janji korang jangan memekak2 bersorak mcm giler udah.. gua masuk bilik tu, gua hentak TV kasi pecah!

45minit pertamaa sengaaaaap je..
aku malas nk join tgk..sb pada aku aahh tak best laa… team cikai2 je.. hingusan je..
takde thrill bak kata enche asben…

abih je game… sunyiii  berterusan… sampai aku pun tak sedau game dah abih
enche asben YM
“Algeria kalah laaa 1-0” beserta icon gelak guling2….
hahaah!
dah agak dahh…

ceh! ngan Slovenia korang bley kalah… lagi mo lawan England ngan US?
ghenti kan laa…
siap2 laa bungkuih baju tu balik sini balik yop..

tapi aku takley nk ngutuk2 Algerian team depan budak2 opis aku ni… kang bley jadi gaduh tu!
pride adalah tinggi demeh ni.. xmo terima kekalahan sungguh..
even team depa tu main mcm gampang sekali pun, still adaaaa je laa alasan nk menang gak…
salahkan coach silap kuarkan strategi laa… tak kuarkan pemain terhandal depa laa… bla..bla…bla!
tapi cuba kalo MENANG! hoh…kemain tinggi idung demeh tuu… 7hari 7mlm bercerita benda yang saaama tak sudah2!

ok gua looking forward for tonight’s game..
German – Australia!
team kuat baru feel skit nk tgk…
ni takat tgk game lebih ke ketis keting orang je yang banyak, sia-sia laa gua korbankan citer CSI gua semata2 nk tgk World Cup ok!

eh dah kui 4.30? ok gua nk balik…masak dinner laju2 then bertenggek ataih sofa sama enche asben tgk bola!

p.s – no choice pun nk tgk cite lain… bulan ni  enche asben serender laptop and take over remote TV aku lak! chaits..!

:: ingat game Kelantan vs N9 je ke yg riot!?! ::

im not a big fan of football tapi jika tiada pilihan seperti enche asben konker remote tv dan menjegil2 kalo aku cuba2 utk tukar channel, harus aa aku bersorak sama ngan dia kan…no choice!
last Saturday, perlawanan antara Algeria vs Egypt di buat di Egypt…diaorg ni mmg musuh tradisi in football dan as expected, the game was sooo tense n ended up Algeria kalah 2-0…main mcm taik~!

b4 the game, mmg huru hara aa town Algiers ni…lebih2 lagi depan opis aku ni hah….sb opis Embassy Malaysia tetengah town Sidi Yahya…kira town paling happening after Ouada…diaorg ni mmg semangat giler pasai bola…aku rasa sb diaorg takde game lain yg diaorg teror so mmg totally all out on football je…berarak tetengah jalan…nari2..memekak! hoh! mmg bising aaa…
even polis takley wat apa..terpacak je tepi jalan, dok tengok jeee…

alasan depa kalah adalah sb TAKUT! mana tak takut kalo men kat Negara Egypt sana yg dikelilingi oleh penyokong2 fanatik Egypt yg berpuluh ribu tu…Algerian yg fanatik ada gak yg p tgk kat stadium Egypt tapi tak sampai brapa ribu…10% je kot…dah aa b4 the game, penyokong2 Egypt siap BAKAR BAS Algerian…so mmg riot laa!!

huru hara terlampau sampai Ambassador Algeria kat Egypt kena panggil aa ngan Menteri Luar Negeri Egypt utk explain bout this behaviour sb ada Algerian yg menyerang org Egypt sb tak puas ati ngan kekalahan 2-0 tu…tu bukan takat kat Egypt je…kat Algeria lain lak kes….para Egyptian mmg duk umah je aa tak kuar2…..depan Embassy Egypt mmg tercacak segala FRU polis bagai berjaga takut merusuh….

last time aku dengar ada executive syarikat komunikasi opis dia kena serang ngan penyokong2 fanatik Algerian ni di sebabkan dia org Egypt! gilerrr!! pe kena mengena aa….mat tu bukan men bola puuun! bukan dia yg bakar bas korang pun!

then ari Rabu baru ni….there’s a play-off antara Egypt-Algeria utk decide sapa yg akan mewakili South Afrika for World Cup 2010 dan perlawanan di buat kat tanah neutral nun kat Khartoum, Sudan utk elakkan kejadian mcm last time! takmo berat sebelah aa konon….

so ari Selasa dah hectic!! aku tak tau aa mebi mmg their blood kot suka berarak keliling kampung!
kali ni berarak sambil bawak PASPORT! rupanyer Presiden Algeria war-warkan akan sapot tiket sapa yg nk p Sudan utk sokong pasukan Algeria…memang jem aa jalan depan opis aku ni hah ngan depa je….mencik sungguh akuuu!
dah aa memekak men hon….jerit2 nyanyi lagu bola depa….sambil jual bendera laa…sticker laa tetengah jalan..hoh! aku langgar jugak bebudak ni ngan keta kang!

hari Rabu, hari perlawanan laaagi aa giler!
Ambassador aku p kuar lunch pun terus tak masuk2 opis terus sb jem teruk tersangkut tgh jalan….
n aku lak kena tunggu kat opis sampai kui 6 sb nk tunggu depa ni surut balik p tgk tv….game tu start kui 6 waktu Algeria…
enche asben kata, dia tersangkut tgh jalan dekat sejam masa nk p amik aku kat opis! walhal perjalanan dr umah aku ke opis dlm 10 minit je…dia kata bebudak giler algeria bley park keta tetengah jalan, kuar nari2 tgh jalan! bongok sungguh! yg polis yg jaga tepi jalan tu lak tak ley nk buat apa dok sama naik nyer siap bertepuk2 sekali! ewah2 kauuu suka ek…aku tepuk dahi tu kang baru tau!!

drebar opis aku ada p tangkap gambo kat depan opis ni hah…Duta aku soh wat kenangan..heheh..tapi sayang tak dpt tangkap gambo tang depa buat keranda then boh patung pakai bendera Egypt blakang keta…mmg kretif sungguh aa…

so bayangkan mcm mana aku nk balik?












and mind the girls ek…drebar aku tu bujang terlajak! harus aa tangkap gambo pompuaaan je…




and penyudah untuk game ni….Algeria beat Egypt with 1-0! kali ni mmg depa main best skit aa dibandingkan game kat Egypt ari tu..tapi kemain banyak kad kuning Algeria kumpul mlm tu! mmg kasar toi main! aku rasa dlm 8 kad kuning kot tak kurang dari tu…aku kira takat 7 je…peh tu malas dah nk kira…

time depa score gol pertama tu….aku tgh bersiram dlm shower…tiba2 aku dengar je gededuk gedebak dari tingkat ataih ni bersorak menghentak2 lantai….aku dah bajet dahhh ni sure dah score…!
dan mmg iyer punnn…jenguk2 kepala kat luar tingkap hah amik ko bersorak satu Algeria!! siap mercun2 bagaiiii…hamboiiiii~

aku ngan enche asben dok doa Egypt score lak peh ni….sb kitaorg nk tido ngan aman mlm tu….pliss! plisss!
tapi malang…Egypt lak kali ni main mcm taik!
hoh!
dan mmg mlm tu memekak sampai ke subuh!!! bencik toi!

akhirnyer sah aa mlm tu Algeria wakil South Afrika for the World Cup 2010!
oh dem yu~

p/s- Duta declare half day ari ni sbb Algeria cuti sempena menang ni…hahaha tang ni aku suka!