::stay healthy::

since aku disahkan PCOS, asik laa baca the solution to this mostly JAGA MAKAN & EKSESAIS!
two things that i hate to do..

ive tried to go to the gym before tapi kekangan masa segala, to juggle between opis and tugas as a wife/chef/dapo opiser..
its hard..

ye orang kata nak seribu daya tak mau seribu dalih..
aku ni memang queen of dalih so bertabah laa kau chesue!

but since pindah rumah baru ni, aku dah start pegi gym balik laa..
building umah aku ado gym bawah tu, nyah!
currlass gitu..
so tanpa buang masa, iols menggunapakai la kemudahan yang ado ek..
dah laa tiap bulan bayo management fee building tu  RM1k+ sebulan!
wajib laa guna facility sepenuhnye..

aku cuba untuk displin pi gym 3x seminggu..
Isnin, Rabu and Jumaat..
aku tak buat apa pun kat gym..
aku reti guna treadmill je..
speedwalk skit, lari skit..
janji tiap session adalah 30minit!

rutin aku kat gym, siap-siap pasang Apps eksesais songs to motivate diri and switch on TV depan mata tu with mute..
just to make me ralit skit untuk eksesais..
otherwise i will keep on looking on the time screen and pikir bila laaa nak abih 30minit nihh!!

image

aku slalu pegi after opis hour..balik umah Magrib dulu then turun gym..
usually memang im the only one dalam tu!
memula agaka cuak gak sebab sunyi sangat kan..tapi lama-lama dah biasa..

haf and hour lepas tu nek umah balik, mandi manda and Isyak then terus masuk dapo masak lak untuk si kurus kesayangan..
kesian ke dia, bini nak diet dengan dia skali tak makan pulak..

aku tau dia terseksa gak bila bini dah start nak diet and takmo makan malam..
dia jadi tak tau nak makan apa!
iye aa, slalunye bini kuat makan ni yang plan nak masak apa segala but now iols dah takmo makan, aku tanya dia aa apa dia nak..
which is difficult for him..
jenis ‘apa-apa je la’ ni memang jenuh kalo ditanya..
bila dia stress tak tau nak order apa tapi lapo, mula aa moody..

apa-apa pun, even aku tak makan malam sangat skang, aku still make sure to sit in front of him n teman dia makan sambil borak-borak update story memasing.
always try to teman our husband makan ek para isteri..jangan biar diaorang makan sengsorang..

aihh aku dah tak tau nak cite apa dah ni..
stop dulu la..
kbai

:: healthy life, eat salmon! ::

giler mahai salmon kat supermarket..

sekeping je dah RM13!
terberak kapur kalo selalu sangat beli weh..
ada je hok murah tapi kena gi pasar basah..
aaaa.. malassss!
tapi murah pun still sekeping spoloh hinggit..
hoh!

 

so since aku tengah duk sorang-sorang ni..
ini aa masanye untuk aku wat menu gini..
kalo ada enche asben, jangan harap laa..
dia tetap nak nasik!
karang bila tak makan sama, sentap..
aku dah lama ekceli beli salmon ni.. tapi takde peluang lagi nak buat..
last week aa terai wat..
nothing fancy..
aku grill jer ngan olive oil atas pemanggang ajaib..
before that aku just lumur dia ngan garam, black pepper and a bit of cayenne..
for sos, kebetulan ada beli mushroom maka meh wat sos cendawan jer..
wat simple jer..
tapi kena men tipu skit aa sebab pakai butter..
move over Mr. Diet!
heheheh!
SOS MUSHROOM SIMPLE
 
2sb butter
bawang besar (minced)
cendawan button (minced)
2sb tepung gandum
susu segar 
garam + black pepper 
a bit of minced coriander leaves (optional)
 
CARA-CARA
  1. Tumis bawang and cendawan dengan butter until soft.
  2. Then masukkan tepung, terus kacau kasi rata.
  3. Masukkkan susu and keep on stirring until sume dissolve nicely.
  4. Perasa with garam + black pepper dan bubuh coriander leaves.
  5. Kacau sampai dia jadi likat ikut kesukaan korang.. if pekat sangat, add more susu.
untuk susu tu, korang pepandai aa bajet..
aku beli susu kotak paling kecik tu jer..
sorang makan.. tu pun boleh wat 2-3 kali lagi sos nih..
korang boleh je wat sos apa-apa pun..
its up to you..
aku ni hentam guna apa yang ada dalam peti es jer..
if korang nak diet, then perah je lemon atas ikan tu without any sos..
simple right?
::my lovely salmon::
for side dishes, harus aa buh salad jer..
ate kuah dah heavy ada butter tuu…
if korang nak makan takat sorang or berdua..
better cari salad yang dah siap peket lengkap..
dari beli seketui tiap satu jenis sayur kann..
rugi pulak if esok-esok dah tak masak kann..
aku kat sini beli salad siap gini kat 7E jer..
dia siap tulih weh brapa kalori tiap peket!
kemain toi diet awek-awek Taiwan..
and its only cost me 2-3 hinggit je..
kat Mesia aku tatau ada idak juai jenis siap gini..
if takdo, pi je aa piza hut beli salad dia..
hehehehe!
ok thats all folks..
malam ni aku bakal repeat lagi salmon..
ado sekeping lagi dalam freezer..
wuhuuu!

:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You