::still tak puas hati::

dengan blog aku ni hahh..
hahaa…aku dh start rasa rimas pulak guna WordPress..
dok pikir nak tuko ke Blogspot..
tapi hampeh payah pulekk nak transfer WP ke Blogspot!!

diskriminasi betui! aritu mudah je kalo transfer dari Blogspot ke WordPress..
ini nak tuko balik dia macam-macam pulekk..

lantak situ!

tapi sebenarnye aku kena pikir jangkamasa panjang ni..
sebab domain skang ni berbayo and im think of not continuing it anymore..
gile mahai!!
so nak taknak kena start cari tempat yang pree ek..

bila dah susah sangat, aku rasa terpaksa aa stick to WP jugak after this..
just transfer ke akaun lain je la kot?
ahh tak pandai betui aku benda-benda gini..

ini aa dia bertindak melulu-lulu..
aritu kes blogspot aku kena hacked tu aa terus aku geram sangat, terus beli domain!
peh tu penyesalan tengok bil kedit kad ujung bulan..
hahaha..padan muka!

tah aa serabut lak aku pikir hal blog bongok ni..
tah bila nak settle bebetui ni?
eeeeee!

:: bujeng senang ::

hello pipol!
hari ni baru masuk opis ek.. Senin iols ngulat EL
migrain gua sebab tido tak cukup..
dengan sejuk mencengkam otak..
tambah lak kena heater dari ekon..
kombo terbaik laa..

oo..this week iols adalah bujeng ek…
enche asben balik Malaya ari Senin aritu..
pepagi dah bertolak, flight pukui 7.55am..
so dia mangkit kui 4.00pagi nak bersiap..
sebab nk kejo bas loncat-loncat ke epot..
kitaorang biasa aa jaga bajet takmo nek teksi..

kira semalam secara rasmi aa menjalani life bujeng..
BOSAN giler!
and its my first time kena tinggai kat umah baru ni..
aaaaa cuak boleh tahan laa..
jenuh meracun BFF gua suh mai, ngadessss takmo..
sentap tauu..ihaitchiu wuhmen!

since aku EL, memang blank otak aa duk umah with no one around!
sat aku duk bilik, sat aku ke depan..
pikir nak keluar gi beli barang dapo, tapi suhu luar sejuk bedi laa pulak..
ahhh malas aa…
satgi kena mandi, bersiap bagai…
MALASSS!

switch tv bilik, connect to laptop pasang zumba..
tv depan bukak gak, biar dia bercakap sorang-sorang..
saja nak kasi umah riuh skit…
yang aku, terkinja-kinja dalam bilik..

ahh susah laa step zumba ko ni!
mampus aa kegendutan pun takpe laa..
tutup laptop, tutup tv.. masuk dapo!
tanak nasi, goreng ikan, tumis sayur..
potong cili api, curah kicap..
bismillah depan tv…

lepas makan, hadap tv sampai tido!

oh tuhann i have to endure all this until next Monday!

:: berlagak ::

ternampak status ni kat FB..
sangat menariks..
korang penah kena?
err.. aku tak penah aa kena sebab aku seboleh-boleh nyer memang ngelak untuk masuk tempat-tempat high end nih..
i iz tak mampu noks..
sedar diwii..
uhuks!

aku ni cepat rasa low self esteem skit bila masuk butik berjenama nih..
penah aa terai masuk.. Coach jerr..
konon nak terai aa branded handbag..
ati dah tekad ekceli bila bukak jer pintu butik kat Pavi nun..
tapi sekali aku tengok price tag, terus laju-laju tarik laki pi cari pintu keluar..
hoi jadah ko rega 4 angka!

yes! im still stingy like that!
shadap yu Shertot..
hahaha!!

and aku penah gak masuk LV kat Singapore..
time tu saja nak usha jer.. tapi still gua rasa kerdil diri dalam kedai ribu-ribu nih..
dah aa time tu aku pakai LV cap Algeria jer.. ehem!
tau maleww, gua tinggaikan handbag kat luar ngan laki then baru masuk kedai..hehehh!

and the sales person agak statik muka tak berperasaan..
pandang kosong jer, sekosong poket gua.. ewah!
iyer aa gua selebet boleh tahan aa time tu..
aku yang sedia maklum rasa tak layak jer masuk kedai gini mula aa dah rupa tikus…
terkudut-kudut tengok barang…
lari-larikan pandangan dari sales person yang dok pandang sengett je kat aku..
takut orang tu tanya nak apa pun iyer ekceli..
hehehe..
kang ko cakap “nothing, just looking”
sah-sah lagi senget dia tengok ko..tau dah budak takde duit tapi nak gak masuk butik mahai..
pui!

tapi when u think back..
jadah ko nak rasa macam tu kan?
budak tu punn pekerja jer punn..
bukan superior mana punn..
still makan gaji, makan komisen..
and yang paling penting.. BUKAN KEDAI BAPAK DIA..
hahahah!
tah-tah income ko lagi beso dari dia..

so takyah nak wat muka kerek sangat yang keja kat butik high end ni ek..
jangan pandang sebelah mata kat orang selebet macam hamba ni..
mana ko tau rupa je selebet, tapi dalam akaun dia ada juta-juta..
ado bmw.. ado tangki minyak ke..
tak tau kann?

aku aritu masuk Longchamp, konon nak usha jer beg travel nih..
memula depa tak melayan jer kami..
tapi bila aku serius nak wat pembelian.. baru laa terkial-kial nak melayan segala mak nenek aku tanya..
hah time tu, gua lak wat kerek!
saja aku tanya abih sume rega benda dalam kedai dia..
miahahahhah!

ok idea abih..
kbai!

:: ostajah jadian ::

kebelakangan ni aku tengok banyak toi muncui ostajah jadian kat FB..
quote hal agama.. hal keharmonian rumah tangga..
penuh timeline aku ngan tazkirah..
kalo ari Jumaat, lagi havoc!
and why do i only stated ostajah jer? why not ostat?
YES! mostly only women yang buat keja-keja nih..

not that i find it wrong..
baguss nak kongsi ilmu..
sangat-sangat bagus…
i find it very intriguing and beneficial..

tapi benda baik akan bertukar jadi sebaliknyer if niat ko lencong!
mebi ko up quote tu untuk perli kawan-kawan ko yang ko rasa sangat laa berdosa..
mebi ko up untuk perli boipren ko, laki ko yang pada ko sangat tidak beriman, tidak bertanggungjawab dan segala macam kategori TIDAK laa..
mebi ko nak perli rakan opis ko yang ko rasa sangat bizi bodi, kuat ngumpat, kuat fitnah bla bla bla..
mebi.. i said mebi ek..
if korang bukan dalam kategori itu, sila jangan terasa..

tapi the main point is PERLI..

actually, aku pun penah buat secara sedar or not..
aku tak nafikan and it was fun to perli tanpa kesedaran orang tu..
hahahha!
tapi aku usually elak untuk guna agama for this job!
aku direct jer tulis in my own word..
nak terasa, sila amik sorang sikit..

no dalil.. no firman surah segala benda!
no quote keagamaan.. no tazkirah..
sebab pada aku, niat ko adalah untuk perli kasi terasa..
you want to do bad things here.. (even deep inside your heart is telling you its a good thing!)
so sila jangan tarik agama to involve in that circumstances..
not good!

and sila sedar diri jugak..
ko layak ke nak guna quote-quote tu in the first place?
hmm.. im jusssst saying *sambil pandang siling*
if ko jenis solat tak tinggal..
takde buat keja-keja lagha..
aurat segala jaga..
then ok la kot.. hmm hmm hmm..

so aku sedar diri, so that is why aku takut nak guna..
sebab macam gua tembak diri sendri pulak..
lari matlamat gua!
hahahah!
piiuuuNNNGG… KEBABOOO!

but thats not the case now..
skang ni aku nak cakap pasai ostajah jadian di FB..

baru-baru ni aku nampak sorang ni sudah up status berunsur nasihat kepada si polan..
konon-konon concern sangat dengan pendosaan yang bakal si polan buat..
tapi tak sedar ke dia, dalam pada yang sama, dia telah berkongsi aib si polan kepada dunia?
and u call yoursef a fren?
and ko tak sedar, ko pun penah berada di tempat si polan dulu..
nak jer aku komen balik bawah tu..
“NAH CERMIN!”

kawan ko tu kongsi masalah ngan ko to ask for a shoulder to cry on..
dia citer aib dia becoz she trusted u..
and ko expose pulak masalah dia kat wall ko?!
and bila ko up status macam tu, opkos ko akan menarik minat para lalat ostat n ostajah jadian yang lain turut sama menghentam mengkomen si polan tu..
YES, no name involved… tapi si polan tau, dia yg dimaksudkan..

who are we to judge?

if kita tak pernah berdosa sebesar hama, then YES, mebi ko layak and no question asked from me oso..
tapi kita kena sedar, we only human and human makes mistake!

dari ko up status sebegitu rupa about her, baik laa ko cuba pujuk hati dia directly..
talk heart to heart di ruang chat.. wassap.. wechat or any social network laa..
janji only between you and her only.. P&C gitu..
show that there is hope..

HARAPAN!

sometimes, all that we want to hear is HOPE..
and to know, we are not alone in this one..
a small hope can go a long way..

ini tidak..
dah laa ko kata nothing you can do to help..
which i doubt it!
banyak yang boleh ko tolong ekceli..
antara nak ngan taknak jer..
then ko kongsi kat wall pulak..
apa motif?
nak tunjuk ko baik sebab ko concern?
nak tunjuk that orang tu berdosa and ko amat suci sebab sedih tak mampu nak tolong?
if ko nak buat baik, takyah kecoh kat orang..
itu macam sama jer rupa ngan ko nak buat donation ke umah anak yatim juta-juta, tapi ko nak masuk tv/ paper sambil pegang cek beso karpet!
paham?

haa teruk toi aku kasi andaian!
hahahahha..
pepaham sendri aa korang ek..
malas aku nak bebel dah..

BUBYE!

::mambang mabuk::

3 hari aku memerap kat umah tak jejak tanah.. Giler punyer mereng dah rasa!
penangan demam sesema n tak lupa juga, batuk.. Kombo terbaik!
duk sengsorang lak tu maka bertambah la awan nano nano bagai..

selasa masuk opis rasa lega skit bila dapat jumpa orang..
juz rasa tak best tu bila batuk nak beramah mesra sama..
penat and amat tak selesa tekak..gatai!

after opis, dah setting otak ‘arini aku nak merayau keluar, makan kat luar, SOPINK! Huwarghahaha!’
tapi bila dah sampai umah still not decide mana nak pi..
konpius sat..if pegi sini, takde menda nak makan..
if pegi sinun, sopink barang dapo, balik gua kena masak pulak..bla bla bla!

last2 aku sarong je baju, sarong kasut..
kuar pintu, terus jalan!
itupun berzaman gak aku nak lepas ke pintu umah sendri, sebab asik dok tukar2 baju!
haiyoo ni baju pun payah nak decide, apatah lagi hala tuju satgi..
lantak! Tak kira, kena keluar gak arini!
otak aku dah jem duk umah 72 jam tanpa henti..

akhirnyer aku jalan ke Sofia..restoran thai kat ngn umah..
order nasi goreng, layan sorang2..bayar then blah!
since tangan dah ada buah tangan, tadi nasi goreng tu portion dia banyak, so terpaksa la tapau.. Maka xley nak merayau sakan la aku!
hmmph! Balik umah jer la jawapnyer..

potong nafsu betui la..
ikut ati nak je aku sedekah kat sapa2 nasik ni..
malas nk pegang punyer pasai..
dah la mahai!
nak buang, nanges gak nasik goreng tu (mak aku ajor..hihihi)!
bawak balik sumbat peti es la jawapnyer..

on the way back, dan lagi aku stop kat 7E..
tak dapat sopink kat soping mall, sopink kat 7E pun jadik aku ni..
pusing-pusing tah brapa kali aku kat isle jajan..
dah macam kekanak riang..
itu nak, ini nak..amik!amik!

tengok la..
tahkehapa mabuk aku beli tah..
reli takde motif n arah tuju..
tau-tau abih dekat 20hinggit kat situ jer..
amalkan selalu chesue..!

lekaihla balik enche asben..
bosan pulak takde partner in crime nih..
😦