:: skolah..serda n me ::

ari2 aku dok mengacum hal keja2 n previous life aku..kali ni aku nk wat entry pasai hal2 nostalgia lak..bila duk jauh2 ni mula aa kita terkenang2..terbayang2..mula windu org2 yg jauh kan…so ni aku nk beremosi skit..ala bukan PMS laa…(ko diam komot!)

tiba2 aku windu zaman skolah aku…paling aku windu masa aku skolah kat Vokay Ipoh..after aku PMR mmg aku dah target nk masuk vokay..tak hingin langsung nk masuk Teknik ke MRSM ke..mmg aku amik borang Vokay semata2…ni sume impak maksima dr abang aku gak..dia skolah situ amik jurusan Kimpalan..so aku mcm dah set dlm otak, pelajaran more to teknikal akan lebih berguna n senang dpt keja dr aku dok blaja teori semata2 tapi kaki tangan tak reti nk bergerak..lagi pun aku mmg TAK MINAT geografi, sejarah..kat skolah ni tak perlu amik matapelajaran tu sume..hahaha! best kan?
so pada taun ’95 aku ngan gaya perkasa melangkah masuk skolah tu..abah just drop me off at the front door je…pepandai aa aku bw diri masuk..terkulat2 gak aku sb 3 taun duk hostel ni first time aku akan jadi budak ‘luar’..depan2 pintu je aku dah wat kawan ngan sorang minah yg aku tgk terkulat2 gak mcm aku sorang2..
kat skolah tu aku amik pengurusan pejabat..yeah! i was born to be a secretary..hehhehe..
start masuk je kelas..as usual aa sume pompuan, tapi ada lak tersesat sorang mat cindian ni dlm kelas kitaorg..aku ingat lagi nama dia, Somasundram..cikgu mula2 ada gak tanya dia if dia nk tukau jurusan yg kejantanan skit..tapi tah aa dia takmo..mmg suka kot jadi kumbang seketui d keliling bunga ari2..ah lantak dia aa..dia pun bukan selalu masuk kelas..asik ponteng je..tak ensem sgt pun so kewujudan dia tidak penting dlm carta aku..
dlm kelas aku dok ngan sorang budak hostel, Khalida..tapi aku je panggil dia Khalid..dulu dia ni kerek ngan aku kedekut ilmu, last2 aku boikot dia takmo ckp ngan dia terus dia serik! dlm kelas tu aku paling rapat ngan Sherda..budak Ulu Kinta..aku mula tak suka dia ingat dia sombong..tapi tu arr dont judge a book by its cover..Sherda duk blakang aku je dlm kelas..dia pun duk sebelah budak hostel si Zam (minah ni pantang takde cikgu, sure membongkang tido)..
aku ngan Sherda mmg mcm belangkas..bergosip tak sudah2..kat kelas bergosip pasai KRU la, pasai Mark Owen (Take That) laa, pasai budak kelas TVradio yg comel tu laa, sambung kat umah bergayut lak kat tipon..sampai boipren(s) kitaorg bising sb asik engaged je line..ahhahaa!
si Sherda ni dia mmg tak suka Math..jenuh aku ngajo tak masuk2..last2 dia give up, dia tiru je jawapan aku kalo exam..mcm2 cara aa kitaorg cipta utk tiru time exam..tulih kat pemadam la..tulih kat kertas then angkat kasi dia tgk kat blakang laa…if ABC punyer soklan, men signal2 tunjuk pipi, molot, mata..tapi penipuan tak bawak kemana2 pung..dia fail Math masa SPMV..hehehehe..
(time umo 16taun kat umah Sherda kat Kem Ulu Kinta)
aku ngan Sherda suka ponteng amali solat…hehehe..malas siut nk kena p surau budak2 hostel tu..dah aa muka masing2 mcm baguss2 je bila tgk kitaorg yg budak luar ni terkial2 nk bukak stokin, bukak kasut segala..ah mcm aa korang je reti amik air semayang? gua hentak gak kepala tu ngan baldi kang baru tau..! so dari wat dosa, pegi tapi asik duk tepi ngan alasan uzur, baik aku melepak kat tangga sembang..

(ni time memonteng aa ni sambil layan sirap..)

aku ngan dia mmg sama je modus operandi kitaorg tapi kadang2 aku nyer extreme skit aa dr dia..aku time skolah ngan rambut perang, ngan telinga gua tindik 3 tiap2 cuping..pegi skolah pakai celak (owh aku dah gothic ek zaman dulu? mcm tak caya! hahahah!) last2 nama aku kena panggil kat perhimpunan..mmg pundek arr cikgu displin tu..alaa gua perang2 rambut pun takde love bite aa dlm baju usah nk belek2 gua laa! dia kasi ceramah bla…bla..bla..siap seret ustazah sekali usrah aku time tu..babik tul..aku wat pekak je..mampus korang arr..janji aku tak bodo time blaja..lepas episod kena ceramah tu, minggu depan nama aku kena panggil lagi tapi kali ni sb dpt markah 100% dlm Math masa Minggu Sains & Math..hahaha! EAT MY SHIT laa time tu …nk je aku tempek kertas exam aku tu kat dahi cikgu displin tu..
masa aku skolah situ gak aku penah kena sebat tapak tangan..sb tak dtg skolah tanpa alasan..mmg malang sb time aku tak mai tu ada sumting kat skolah, so mmg terperangkap aa kena..ah bukan aku merayau pun..aku memonteng selalunyer duk umah je..selalunyer kitaorg memonteng secara berjemaah..mlm tu dah siap2 col ckp malas p skolah..tapi ada gak kes emergency mcm si Sherda penah tak mai skolah sb terpijak spek mata dia masa kuar dr bilik air, pecah..dia ni taraf buta dah power spek dia tu..time tu aku dah siap nk p skolah..hampeh! kasi last minit info.. so aku kena gak p skolah..terkulat2 aku dlm kelas partner in crime tarak…cipet tol!
windu nyer time skolahhhh….
after skolah aku masuk ITM..n stil aku ngan si Sherda..satu Course..satu bilik!
sampai dah kerja skng ni…kitaorg stil contact…dh 13thn berlalu n kitaorg stil rapat..
woi Serda gua windu lu! mana ko ni asik tak on9! samprit laaa!

 

Advertisements

::heppy~heppy Besdei to youuu::

today is my 16-year-n-still-counting-BFF’s besdei!

“HAPPY BESDEI DARLING~”

hari-hari aku tengok daily planner aku untuk update program visit delegasi Mesia mai Algeria, harus aa nampak ini dulu..
jatuh pada hari terbizi pulak tu..

so the nite before, after had my dinner, terus google pekebenda nk kasi adiah from afar nih..
hmm..?
then aku tanya sorang kawan aku ni penah tak beli bunga on9? is it reliable ley sampai tepat time aku nak? so dia kata penah and cari kampeni yg femes aa skit..
so i chose Bloom.com.my sebab aku penah dengar nama florist ni..

kamikaze je aku terus letak order sebab time aku boh order, it was oredi 23 April, 2am in Malaysia..
and aku nak benda tu sampai ari tu gak..
tawakalillah je laa..
im soo glad aa we have MBB2u tu.. fuhh! bank di hujung jari!

owh and yes its a bit pricey aa kat Bloom.com tu but for u beb, nothing can compare with the price!
peh dedau dada aku time letak order tu.. tak penah sungguh aku beli2 bunga nih..
kemain cuak jiwa tu macamkan nak beli untuk boipren!
kah kah kah!

letak je order, gua risau gak sebab esok tu aku takde masa nk reconfirm ngan florist tu dah dapat payment aku and dah anto ke idak sebab pepagi aku dah kena terus pi ikut delegasi ke Ministry ICT..
sebab depa akan proceed with the delivery after the payment oredi received..
tapi based on the website, they will inform you by emel or sms dah terima payment or dah anto ke recipient bunga tu..
so aku pikir positif je aa..

kebetulan kat Ministry tu ado wifi, suddenly my fren wassap with a picture of the flower…

::awww~ im soo sweet rite?::

hahahha… tak sangka gua udah jadi minah bunga!
but im glad she like it..
heheh and im glad for making her cried on her besdei! yeahh good job chesue (–“) …pbtthhh~!

anyway..
here’s for you dear..
have a good besdei and wishing you all the joy in the world!

hehheehe.. sori my BFF soo secretive!
tak kasi aku letak gambo dia kat blog aku..
but do i look like i care?
hahahhah!
ko tak kasi gambo muka, mak letak gambo kaki… *tangan di dado, mata pandang ataih*
ko tetap akan masuk blog femes mak ni noks!
hahaha!

love you beb!

::as a fren::

kengkadang nak menegur orang ni memang payah..

lelebih lagi kalo itu kawan baik kita..
tiada cara yang terbaik yang buley kita buat..
dah nama pun nak menegur kesalahan or kekurangan orang kan..
for sure aa akan menyinggung perasaan orang punyer..
ko nk tegor org kentut busuk macam getah sekerap pun orang tersentap..

mcm aa kentut ko bau sabun Lux!!

tapi tu aa..
ditelan mati bapak, diluah mati mak…
as a fren takkan ko nak lihat dia buat kesalahan tu sampai bila-bila..
mebi dia buat tanpa sedar..
and mebi dia juz wanna have fun untuk melupakan masalah terbeban..
for me, there’s no nice way to say it..
secara tersirat sekalipun ko kasi.. sehalus mana pun bahasa ko karang..
ada hati akan tersentap juga..
mebi molot dia akan kata “im ok” tapi dalam ati, kita tatau..
dan hasilnya, dia akan menjauhkan diri dari kita..
as a fren kadang-kadang kita membabi buta memberi sapot..
apa saja kawan kita buat, even salah sebenarnya, kita sapot..
aku pernah jadi macam tu..
but now im trying not to!
as hard as it seems, wrong is wrong..
and aku taknak bersubahat and i dont want my fren tersasar jauh..
and the most important of all, aku taknak satu hari nanti bila everything crumble in her life, im the one to be blamed..

ko as a fren, napa ko tak tegor aku dulu? u should have said something!

mebi yes, mebi not kita akan dapat ayat ini..
tapi that is what i felt once upon a time..
when my so-called fren membiarkan aku membuat salah and for me, bila tengok no one menegur, kaduk naik junjung laa..
and tiba-tiba she stab me in the back!
and YES! i blamed her for not telling me face to face as a fren..
kita manusia sentiasa je mencari something to blame..
paling popular adalah salahkan takdir!
salahkan orang ni..
salahkan orang tu..
but never blame ourselves..
yeap! we are only human…
kadang-kadang aku tak paham napa ada je orang yang terus-terusan membiarkan kawan baik sendiri tenggelam..
makin diagah-agah pulak orang tu ngan keseronokan sementara dan membuatkan dia lupa kepada tanggungjawab sebenar dia..
ilang niat.. ilang nawaitu..
i hope my frens tidak selamanya tenggelam..
i hope she can still be save..
aku harap semua kawan-kawan aku sedar that i love them dearly..
marah tu ertinya sayang..
marah seorang kakak kepada seorang adik..
chesue tak marah direct.. chesue perli dulu..
hehehe..
ok aa..macam serius pulak topik..
nk gi cuci muka sat.. abuk masuk mata aa pulak (ece ce ce)
next!!

::how long would u grief for me? ::

aku dah lama nak merempan dalam blog ni on this particular case..

idea came up when i started to stalk (yes, i am a bit che kiah perangai bizibodi..hehehe) on FB of my fren’s husband..
owh lets call him A..
and that fren of mine oredi passed away in July last year due to breast cancer ek..
and she’s the same age as me.. yap still young 😦
lets call her Z..
so ni kira stalking duda dia nyer FB laa..
because i knew A oso, waaaaay back when i used to date his fren..
ohh panjang berselirat-selirat pulak sejarah lama..hehhehe!
we used to be closed aa, me n A sebab macam abang2 skit and banyak nasihat aku bila aku gaduh ngan kawan dia (my ex) tu..
nothing to do i guess.. lagipun i juz wanna see how A’s doing with the grieving n all on Z la kan..
sebab depa berdua ni bercinta since kawan aku ni umo 16..
aku lak tu yang kenaikan depa ni..
masa tu aku wat open house kat umah mak aku kat ipoh.. besdei aku ke hari raya ke, tah tak ingat..
ive invited my (ex) and his frens (A oso) to come over..
and Z was having a sleep over at my place at that time..
dari situ aa berkenalan and end up bercinta.. kawen..have a son..
hmm.. 12 years of relationship tu..
ive blogged bout Z’s passing away ni..
im not that close with Z anymore since UiTM because of some issues..
but deep down i still care and getting updates bout Z from our BFF..
and last few days, my ex juz confirmed that the info that ive got from A’s FB is true..
yap! he is getting married AGAIN..
after putting his wife, MY FREN, in the ground for only 6 months period!
ive tried to be calm bout it..
but fuck all that!
yes im so disturbed by this news..
its not that i dont approve of A meneruskan kehidupan dia as a man..
but the fact that its TOO EARLY!
doesnt it?
ke aku yg over-dramatic?
for a 12-year of percintaan..
for a son she’s given him..
for the suffering she had endured..the labor pain, the cancer she has fought and eventually lost to it…
only 6 months of grieving?!
wat d fudge la weh…!
dan aku dapat tau lak A is getting married on Z’s besdai pulak tu!
omg..
apakah ini?
alasan katanyer pikir ke anak..
anak?
bukan budak tu nak kena kasi susu or tukar lampin dah pun..
dah 7-8thn rasa nyer umo budak tu..
and aku dapat tau, calon tu adalah kawan baik Z pulak tu!
erk?!
terus aku terpikir.. if gini, that means after all this years, minah tu ada ati la ke A jugak..?
time A still asben Z?
sebab laju toi bley terima duda kawan sendri..
within 6 months kawan baik ko masuk liang lahad, ko dah laju meloncat on HER bed with HER asben!
reli i cant process this input laa..
sebab bukan sekejap ko berkongsi kasih bersama..
bukan sebulan dua..
more than 10 years tuu..
put some effort to it la and have some self-control skit..
hormat skit, tanah kubur dia pun tak abih mendap lagi..
tah-tah Z tak dan jadi tanah lagi, ko dah dapat calon lain..
haih..
tipikal man..
thinking about what THEY want and THEIR own needs saja..
tapi pakai alasan cliche ‘sebab pikirkan anak’
yes i know, eventually dia akan kawen lain kemudian hari..
tapi reli aa..its too soon pada aku..
even my other fren pun rasa too soon!
we as frens are still sad bout her going like that tapi asben dia dah laju nak pakai inai balik..
if la aku mati esok2 ni and gelojoh laki aku nak kawen len tak dan2, aku sanggup jadi antu, gua cekik dua2 ekor tu..

“hoi! tunggu aa aku mati lama skit kalo iyer pun!! ulat tanah pun tak abih makan aku lagi nih”

at least please be sad for me for a bit longer la..
kenang and hargai apa yang dah aku berikan selama ni..
all the sacrifices ive made..
tak sayang kat aku ke pun sampai kemain laju nak mencipta kenangan baru ngan orang len?
aku tak halang if laki aku (contoh je la) nak kawen lain if, god knows when, i died esok..
aku paham, lelaki ada their own needs and all..
dari buat dosa, baik kawen kan..
tapi bersabar skit takley ke..
hmm…
tapi kan aku dah pikir.. if satu hari nanti aku ada anak and aku mati, aku nak mak aku yang jaga anak aku..
biar laa laki aku buat lain ngan bini baru..
at least i want a part of me ganti tempat aku in my mother’s arm..
🙂
err itu pun after dia berkabung lama for me laaa…
if not, siap! gua jadi antu, gua kaco dia tiap malam!
hahahhahahah!
eh? dah lari topik nampaknyer ni..
heheheh..sila aa stop chesue!

:: awal muharram yang suram ::

tengah syiok makan nasik depan tv tadi, tup2 my BFF col my Hp..
terkejut gak awat minah nih col line Algeria aku tetengah 3pagi time mesia nih..
aku takmo bersangka buruk (putting my positive cap)
tapi adalah fail…

IT IS A BAD NEWS!

her mom juz passed away..
innalillahhh
T___T

terus aku mangkit and basuh tangan, masuk bilik ngan Hp to talk to her in private..
i juz cant think straight now and a bit shocked!
im juz not ready for this kind of situation..
aku sampai tatau nak cakap apa.. im not train for this..

it juz soo sad… she’s crying from the beginning i said hello until the end..
said that she’s too late..
dia tak sempat jumpa mak dia..
oh my god..sedih ok! aku kaget sat.. blur!

tetiba aku jadi bodo tatau ayat apa yang patut aku cakap to make her a bit calm..
i knew her mom way back when we were still in high school..
selalu lepak umah dia for a sleep over..
i knew her mom tak brapa sihat this lately..
but this is shocking!

she said her mom takde apa before this, juz demam..
hmm…
dah ajal kan.. dah sampai masa dia untuk pergi..
we human cant say anything..

aku harap my dear BFF redha..
it juz i know she felt terkilan sebab tak sempat jumpa mak dia..
it happen suddenly sangat..

dear,
pliz dont cry..
im sorry i cant be there for you..
aku hanya mampu doakan yang terbaik untuk arwah mak ko..
semoga arwah dicucuri rahmat-Nya dan ditempatkan di sisi orang-orang yang soleh..


jangan ditangisi arwah..
it will only make her more terseksa di sana nanti..
sedekahkan al-fatihah banyak-banyak for her..
be strong to face this..
i know its a bit cliche to say this..
tapi u have to be strong for your dad~

i know how she felt.. rasa terkilan tiada disisi mak disaat terakhir dia..
if it happen to me, aku rasa aku pun tatau nak lalui macam mana..
that is why i dont know what to say to her..
sebab suddenly aku terbayang mama!

oh tidak…ya tuhan jangan laa kau amik mama aku di kala aku sebegini jauhhh..
pelihara laa kesihatan ibu bapaku…amin!
T___T

ya tuhanku,
permudahkan laa segala urusan my BFF..
amin~!

p/s- by the time i wrote this, my BFF is on her way back to her hometown in Ipoh..
nasib baik ada orang yang boleh diharap drive her back sebab aku tak harap dia drive sendri in this kind of situation..