:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

Advertisements

:: besdei boi and PDA ::

ini je yang mampu aku buat..
wish thru FB..
and making sure the wording is not too lovey dovey kehapa..
and keeping the fun side on!
dalam ertikata len..
WAJIB ada unsur kelakar, coz it wouldnt be me if takde lawak2..

since married to this ‘boipren’ aku dah biasa not to expose too much PDA..
him not likey!
if korang ada baca blog Peej on this issue, believe me, im 100% on her side!
go and read it here..
and since aku pun dah err..senja *ehemmm!*
tak perlu aa kot nak bermanja-manja sengal kat Fb tu..
orang pun geli aihh nak baca..
macam kan ko sorang je ado laki aihhh…

and enche asben aku ni pun bukan jenis melayan punn ko nak berlovey dovey dedepan orang..
jangan laa harap!
keras macam kayu satgi dia weh..
and kita ada je whatsapp, and sms, and fb chat etc..
boleh je ko nak bermanja sayang ngan laki sendri secara direct or one-to-one..
perlu ke nak up kat status madah pujangga and tag laki for people to see?
apa motif sebenar?

pepagi tadi aku wish besdei depan pintu je, time nak salam gi keja..
heheheh!
sangat tak romantik perangai laki bini!
aiihh aritu besdei aku punn dia wish macam tu, dengan baru bangun tidoqnye, dengan tak gosok gigi nyer..
so kita counter strike kembali!
wahahahaha..!

but all in all..
romantic is subjective and universal..
we dont have to said it, or karang madah pujangga berkajang-kajang on the paper to show it..
or put it on the Fb for people to puke read on it..
adakala, by a simple act pun can consider as romantic..
just for the two of u see and only u to know..

for example, like me, enche asben kat umah owez potongkan buah-buahan and shove it to my face and let his fat wife enjoy the biggest haf of it..
dah aa jadi tukang kupas, tukang potong, siap sajikan lagi depan bini!
and dia hanya amik sepotong dua je..the rest, bini jadi tukang perabih!
for me, thats ROMANTIC..
hahaha..asai hal makanan and me getting the biggest part.. i love you more already B!
and all that my frens, terjadi under our own house..covered and secured..

the point is..
do we need people to know that we are romantic like that?
do we need people to clarify it for us?

aaawww…u guys are such a cute couple!

aaa… i envy u guys.. 

romantik aa korang nih..hiks!

back in the old days, mebi aa aku suka..
boipren lak melayan sama..
we loved the attention and that people knew we are in love..
so much public display attention back then..
rasa nye if aku go back in time, mau aku muntah tengok perangai sendri!

tapi dah tuwa-tuwa ni…
tak kuasa dah aku!
nak manja-manja, pi masuk bilik!!
gedik aihhhh…

lagipun, bila tag laki with madah-madah pujangga tu..
tak ke kengkawan laki ko akan dapat baca gak?
tak drop his waterface ke?
ini soklan serius aku nih…

aku risau weh laki aku malu with my ke’poyo’ness..
dedulu aku ada tag lagu romantik on our anniversary..
itu pun aku segan..
nasib aa lagu tu lagu arab yang we used to pasang dalam keta back in Algeria..
so kureng skit aku rasa poyo tu sebab its in Arabic..
takde sebut cinta kasih sayang ombak rindu kejadah sume..
and its annually.. so deal with your wife nak poyo sekali sekala..
tapi still poyo laa!
yes i know! dont remind me..!

but not anymore..
dah aa laki aku ramai je kengkawan ‘kerja’ dia kt Fb tu..
tetiba bini asik nak men tag lovey dovey je kat Fb..
macam kan tak jumpa balik keja nanti!

lagipun, he will block and tapis watever benda nak lepaskan kat wall Fb dia..
sebab dia wat keja banyak kat Fb..
so, no point gak aku nak tag bebenda tu kan..
bukan kuar pun on his wall..
even besdei wish ni punnn dia tak publish kat wall dia weh!!
tapi its ok..
aku pun tak harap everyone to see that wish pun..
sebab skang ni kad dah tak wujud..
tu aku buat virtual card aa tu..
janji dia baca..
so matlamat tercapai..
cukup aaa…

eh ok..
nak gi sambung kusus balik..
daaaa!

::besdei stori::

nothing spesel..
when u passed the 3.0 version, u lost interest to count your own birthday..

so how’s my birthday this year?
same as usual.. lots of wishes on the FB..
wishes pouring from wassap n sms oso..
and also 1 call from BFF trying to ‘juai MLM’ or anything scam she’s trying to do..
HAHAHHA!
lengkali guna line orang len ek..
terpampang gambo awak bila call hp ni wehhh..

as for enche asben..
kat pintu time aku salam nak gi keja baru wish!
yeay..so romantic la you nih *jeling*
2 nights ni a row enche asben also gave me a pardon from kitchen duty..
bawak gi dinner luar..

my boss pulak banje lunch at Honda Japanese Restaurant..
best gak..
dekat jer dengan opis..
mula-mula boss kata makan bawah opis jer aa sebab time tu ujan lebat..
typhoon TRAMI is coming ekceli..
tapi opiser aku yang len tak layan sangat makanan restoran bawah tu..
so i told boss, i want sushi ah..

the fish was marvelos!
miso sup dia setap gilerr..
haihh..so sad aku tak reti nak baca menu tu and they cant speak English..
if not aku dah repeat by masef..
hmmph!

my boss tak dan beli adiah katanyer so dia kasi je duit for my present..
hahhaha! its ok boss..
i will treat masef with a nice shoes!
ive been aiming for this shoes for century..
dok laa pandang je dari cermin display soping complex nih..
so this is THE day..
lepas opis aku plan nak pi aa rembat..
told enche asben i will be late bla bla bla..
tup-tup dia nak itut.. katanyer terus pi dinner luar aa lepas tu..
hmm.. sumting fishy here!

as i thot so..

yeahh..
dia yang lebih menerai..
and lastly, dia yang membeli that day!
as for me…

takde SAIZ!!
and yang mana ada saiz, tak selesa or ketat or kaki kembang!!

benciiii…

nasib baik laa something showed up earlier that cheered me up..

my very own first FASHIONVALET dah sampai!!!
i put my order on 16hb August, hari Jumaat..
and ive got my package today, on my BIRTHDAY, 20 Ogos..
4 days trip.. tolak Sabtu Ahad so total of 2 working-day la..
but still.. there is no better day for this baby to arrive than my DAY!
yippee!

so, not getting a new shoes is ok laa..
at least i got this..
pengubat hati gak nih…
even it came from my own pocket..
consider self-treat gak laa..

ok laa..enche asben dah bising soh mandi!
hahahaha..
aku tak mandi pagi lagii..!!
hari ni kerajaan Taiwan declare cuti sebab typhoon..
gini aa rupa bila cuti..

eh babai laa!

::heppy~heppy Besdei to youuu::

today is my 16-year-n-still-counting-BFF’s besdei!

“HAPPY BESDEI DARLING~”

hari-hari aku tengok daily planner aku untuk update program visit delegasi Mesia mai Algeria, harus aa nampak ini dulu..
jatuh pada hari terbizi pulak tu..

so the nite before, after had my dinner, terus google pekebenda nk kasi adiah from afar nih..
hmm..?
then aku tanya sorang kawan aku ni penah tak beli bunga on9? is it reliable ley sampai tepat time aku nak? so dia kata penah and cari kampeni yg femes aa skit..
so i chose Bloom.com.my sebab aku penah dengar nama florist ni..

kamikaze je aku terus letak order sebab time aku boh order, it was oredi 23 April, 2am in Malaysia..
and aku nak benda tu sampai ari tu gak..
tawakalillah je laa..
im soo glad aa we have MBB2u tu.. fuhh! bank di hujung jari!

owh and yes its a bit pricey aa kat Bloom.com tu but for u beb, nothing can compare with the price!
peh dedau dada aku time letak order tu.. tak penah sungguh aku beli2 bunga nih..
kemain cuak jiwa tu macamkan nak beli untuk boipren!
kah kah kah!

letak je order, gua risau gak sebab esok tu aku takde masa nk reconfirm ngan florist tu dah dapat payment aku and dah anto ke idak sebab pepagi aku dah kena terus pi ikut delegasi ke Ministry ICT..
sebab depa akan proceed with the delivery after the payment oredi received..
tapi based on the website, they will inform you by emel or sms dah terima payment or dah anto ke recipient bunga tu..
so aku pikir positif je aa..

kebetulan kat Ministry tu ado wifi, suddenly my fren wassap with a picture of the flower…

::awww~ im soo sweet rite?::

hahahha… tak sangka gua udah jadi minah bunga!
but im glad she like it..
heheh and im glad for making her cried on her besdei! yeahh good job chesue (–“) …pbtthhh~!

anyway..
here’s for you dear..
have a good besdei and wishing you all the joy in the world!

hehheehe.. sori my BFF soo secretive!
tak kasi aku letak gambo dia kat blog aku..
but do i look like i care?
hahahhah!
ko tak kasi gambo muka, mak letak gambo kaki… *tangan di dado, mata pandang ataih*
ko tetap akan masuk blog femes mak ni noks!
hahaha!

love you beb!

::belated besdei presie::

last year besdei aku adalah jatuh bulan pose..

so no celebration..
no party buih..
no upacara potong reben..
coz time tu acik bendela jepun!
sumpah potong stim betui aa.. timing amat tak kena..huh!
so time balik cuti Mesia, my asben ganti balik aa my besdei celebration by buying me present..
as owez aa kitaorg akan tunggu balik Mesia to celebrate anything..
sini apa je pun nak beli adiah untuk memasing..
sumpah tak suprais..
even my mom and my sister beli something for me..
this two kesayangan hamba never fail to wish or buy me gift tiap kali besdei..


satu lagi aku lupa nak snap but its an umbrella macam bunga ros kaler fink..
yeah aku tau benda murah je tah kenai 5hinggit ke hapa mereka beli ni sume..
but the thought that counts!
and my sister oso bought this for me…
katanyer beli kat ahkak satu department kilang dia tu..
biasa aa sama je konsep macam dalam gomen, segala benda demeh juai..
tupperware, kroset Hai-O, kain pasang, kuih muih..apa yang takde? sume adooo…
its a Pearl Love Necklace..
amat unik this thing ekceli.. mutiara tu ko kena korek sendri from its shell..
dia ada aa mention if kaler sekian-sekian represent sekian-sekian makna..
mine is fink (as owez) so it represents love/romance gitu..
nampak tin tu? tu bekas dia letak cengkerang mutiara tu..
benda itam tu aa osyter mutiara..
jenuh aku mengopek benda alah tu.. ketat pepalihhh!
last-last bila terbukak, dok terkobek2 tak jumpa.. aku ingat takde mutiara aku dah…
dah rasa macam adik aku kena tipu ke hapa sebab dia tak penah beli before this..
aku ni kira experiment aa..
kot aa default item ke hapa kan..
tup-tup tersentil dia dicecelah bedah!
chak!
hahahahha…
acik baruu nak marah..
nasib baik ado so senyum aa balik..
dia dah pakej, siap dia kasi rantai and kalung untuk ko letak mutiara tu dalam tu…
suka toi aku pakai..
tapi tu aa dasar kasar macam Shrek kan..
baru pakai sat, dah terputus rantai tuu..
hoh!
terus aku takut nak pakai dah, so aku lilit2 aku sangkut kat BB aku je..
takpe aa, janji aku pakai gak even not around my neck kan..