::ni Hao Ma?::

Yes, im learning mandarin now..
More on being force ekceli by my boss!
Gigih hari-hari ngajor aku dalam 15minit before going back..
Dia excited because i was excited to learn also..
Siap minta tolong kawan dia, Prof. Universiti mana tah to tutor me once a week!

Actually, ada jer kelas pree organised by MOFA Taiwan tapi lambat la pulak sesi baru nak start..
Nun bulan Mac taun depan.. 3 more months to wait to register for class..
Aku mulanyer nak blajo basic numbers jer sebab time kat Algeria pun aku start with numbers..
Sonang nak ke kedai utk soping.. Penting tu!
 and how to talk basic Chinese to taxi driver also sebab sini taxi mostly xpaham English ek..
So takat bley cakap alamat umah in Chinese and give direction kiri, kanan, straight and berhenti sini, dh cukup bagi aku..

From one thing to another, meleret-leret pulak jadinyer..
Takat ni bos aku cakap sebutan aku ok aa..
juz nak kena tau kontrol turun nek bunyik lagi aa..
In Mandarin, ado 4 bunyik berbeza..
Contoh, sebutan ma for mother.. If salah sebut bley jadi kuda!

At the moment, dah sampai lesson 4 ngan bos aku..
Lepas ni dia kata hari-hari akan create conversation with me in Chinese!
Gegege! Aku ni baca pinyin bley aa..
Bila dia cakap lelaju ngan aku, otak aku ligat ingat ejaan pinyin nak jawap..
Menghafal jer kuat ni..lembab giler bila dh tua2 ni weh!
Last-last kang aku wat muka sengal, cakap “wo bu che tao!”
Hihihi jawapan selamat..
Tapi kengkadang xselamat gak.. Kena tembak balik!
Hohoho!

Skg ni paaaling aku xsuka bila dia soh revise lesson 1, pasai timing!
Hegeh-hegeh nak recall nombor.. Nak sebut jam, nak sebut minit..
Pagi ker petang ker.. Huwaa..!
Tu blom part harga barang..
NT$120.30 (yi pai er shi quai, san shi mau) Terseliuh lidah, i tell ya!
Kat cashier supermarket, aku try xmo tgk monitor, tapi still xley tangkap part jumlah kena bayo ni..
Ate laju macam bullet depa ni pronounce! Still kena jenguk monitor cashier akhirnyer..
Ceh!


Ini la keja aku tiap malam lepas dinner..
Dok buat revision sambil di bantu apps android..
Reli help aa weh this apps..
Selain translate English to Chinese, ko bley dengar sebutan dia sekali..
And also ko bley gak try translate Chinese to English..
Hok ni aku on mic n speak d word just to see sebutan aku betui idak..
If kuar ejaan English yg betui, then ok aa..
If merepek kuar makna tu, salah ler sebutan ko..

Ahh xmo lekat lak gambo apps tu..!
Hmm nama apps tu Talking Translator..
Icon dia kotak2 kecik kalerful..
And best of all, ITS FREE!
 Pakai la smpai lobam, xde dia soh ko beli apps tu..
Owh dia bukan translate chinese jer ek..ada banyak lagi bahasa2 dia cover..
Ok la..
Already past my bedtime..
Wanna catch my beauty sleep now..
Zhao shui-jiao, Mingtian jian!
(sleep early n see u tomorrow!)
*lambai ratu*

::when i was 17::

tadi tengok MTV “When I Was 17” so tetiba teringat waktu aku umo 17..

i think that period of time was the bomb!
hmm when was it ek? 1996?
yeay thats about rite.. (tekan2 kalkulator)
it was the last moment you got to wear a uniform to school..
it was the major year to seal your place in any of IPTAs..
owh by the way, aku amik SPMV and SKM when i was 17 ek..
thats the price you have to pay when u studied in Vocational school..
2 extremely important exams instead of normal ONE!
but lucky me, i dont have to take Sejarah & Geograpi.. so yeay me!
i hate that subjects..
(sori ticher )
i used to be a hostel girl for 3 years since form 1 kat skolah Raja Chulan, Ipoh..
paham je laa kehidupan hostel.. with all the rules and independent stuff..
bila terlepas ke vokay and stayed at home, kemain aku berjimba ria..
every weekend, akan ada je aku terpacak kat tengah town with my frens (or boipren) mengukur jalan/bangunan!
hahahah~!
when to think bout it..apa je laa aku nk cari kat bandar Ipoh tu tiap minggu..
kecik tet, balik2 Ipoh Parade.. balik2 Super Kinta.. balik2 Kompleks Yik Foong..
when i was 17, Jusco tak wujud lagi kat Ipoh..
but at the time i was content..
dapat makan mekdi tu dah kira bertuah laa time tu…
when i was 17 oso, its the first time ever aku kuar malam gi tengok race motor haram!
kah kah kah…
i dont know why, but my mom lepas je aku kuar with my (ex)boipren even time tu seminggu lagi nak SPM!
but aku tak penah aa nak salahguna kepercayaan mak aku…
pegi, then balik in one piece.. sila jangan kena tangkap sudah laa..
hehehe..
but at that time, i wasnt scared much sebab bapak aku polis kat Ipoh tu and everyone knows him..
literally, EVERYONE!
tapi bapak polis pun, acik selamba jee bawak motor takde lesen merata2!
hahahha…
bukan takde langsung lesen, ado aa L tu..
tapi tak cukup syarat untuk bawak motor ekceli..
aku penah nak amik lesen motor full tu tapi alkisahnyer, mak darah gemuruh noks!
that one time, aku terkolap tang buat titi tu, aku dah start nervous giler at that point..
kaki tangan dah ketar macam parkinson dah..
then bila org JPJ tu soh aku dabel stand motor aku lepas abih test, terhiling-hiling aku nak balance motor yang jauh lebih beso dari badan semut aku (time tu laa)..
AND MOTOR TU TERGOLEK gedebek JATUH while i was trying to dabel stand it..
owh em ji…..!!
giler rasa luruh jantung aku.. rasa nak masuk dalam helmet je time tu..
at the time, exam buat kat JPJ and as usual, test motor adalah RAMAI jantans..
so bayangkan gadis feeling hot ini telah tergolekkan motornya dikhalayak ramai…!
and terus pegawai JPJ tu pangkah besooo kat kertas test akuu..
cilapet sungguh!
and sumpah gua phobia dah nak ulang test..
now i will stick to 4-wheel vehicle saje, thank you!
dah sah2 gua takkan terbalik dah while parking it..
hmm..when i was 17, at that time adalah tengah hot music RAP..
time tu pakai baju t-shirt beso2.. tuck-in depan, terkuar kat blakang!
topi, hooded sweater…suar beso2 gedobos..
oh tuhan, klaka pulak bila teringat..
as ashamed as i wanna admit it…
yeah this is me when i was 17..
coz u guys are awethome, so i dont mind sharing
::74::
yeah..gasp all u want..
aku pun tak caya i could wear like that!
owh gambo baju petak tu adalah time aku 15 ek..
see.. i started young ok in becoming a successful rapper..
(ptbhh~!)
that time, abih aa majalah hiburan yang ado je artis remaja kumpulan rap feveret aku gunting and aku tepek kat dinding bilik aku!
penuh dinding ok… mak aku dah tak terkata bila anak dara dia merosakkan dinding rumah sewa dia..
hohohoh…
lepas aku kenai my BFF, baru aku blajar kenai international group like That That, Oasis etc..
tapi still KRu tetap dihati! acik tetap setia ngan abe Yusri… ::31::
hahahah!
penah laa me and my BFF tercangak luar RTM sebab nak tunggu KRU kuar lepas intebiu radio..sanggup tu mangkit pepagi on wiken semata2 nak kejar abe KRU..
aku dapat tangkap gambo with all 3 of them..tapi tah mana aku campak gambo tu…
huh~!

owh when i was 17 oso aku pertama kali kaler my hair!

and got my ear pierced more than 1 on each lobs..

tapi lepas tu kantoi siap kena panggil ngan cikgu displin kat perhimpunan..

chesue dari kelas 5PPJ, sila tunggu selepas perhimpunan~!

hahahha..glemer acik ari tu..
umo 17 gak aku pertama kali kena libas tangan ngan penolong kanan sebab fonteng skolah tanpa surat..
lalalalaa~
aku rasa time umo 17 paling banyak aku memberontak aa..
degil ketegaq!
tapi heran tu, im doing ok in my study..
alhamdullilah laa tak melingkup SPM aku..
siap 2nd ranking in my class, how amazing is that?!
aku sendri tak pecaya weh..
ni pakai toyol ke hapa time exam ni?
dah aa jenis last minit study most of the time
and NEVER submit kerja skolah BM (karangan selalunyer) semedang buku latihan aku terlupa bawak laa..ilang laa..tetinggai umah la..
give up cikgu BM ngan aku..
takat diri atas kerusi tu, diri luar kelas.. hahahha.. merasa aa sume tu..
fonteng amali solat tu usah cakap aa.. asai ustazah bising, baru nak muncul minggu depan, tu pun cakap period!
neraka punyer budak..
eh panjang pulak mengimbas2..
stop dulu aah..
.
.
.
.
.
.
.
.
dah dah la tu gelakkan gambo aku tuu..
kecik ati aku kang..
esok-esok la pulak sambung gelak..

:: im bek to skool! ::

bonjour..salut…comment cava?? tres bien..
comment tu t’appelle?
je m’appelle Suziana….

hehehe…

budak tadika baru nk masuk skolah!
bersimpul-simpul lidah nk sebut….
owh….aku dah start masuk kelas bahasa….baru 2 kali masuk kelas
basic French….

and giler susah! dah aa otak aku ni dah berkarat untuk kemasukan input-input baru…
cikgu lak amat terhad perkataan-perkataan English dia tau…and cakap lak laju mcm LRT!!
mmg mcm ayam itik aa bercakap kitaorg dlm kelas!

aku masuk kelas sama ngan Duta and wife dia….hamat malu aa time teacher soh baca kan!!
harus aa aku paling bodo sekali dalam kelas tu…terhegeh-hegeh and terkial2..
Puan aa kena tulun aku kadang2..hehehehe..
giler konpius aa French ni….
ejaan len..sebutan dia lain…!
dah aa kena tau maskulin or feminine subject..argghh!

Duta ngan wife, diaorang ada beli buku time kat Malaysia so dok blaja sendri2 atau mintak maid Algerian depa tulun2 ajar…aku?
takat kira 1-100 reti aa…tu pun aku blajar thru internet je….hok lain fail!

tapi tu aa teacher ni aku tgk hampeh gak kadang2….tiba2 soh baca in our first day of class….apakah??! dia ingat aku dah tau perkataan-perkataan French kah??
ajar aa dulu nk sebut ABC mcm mana dulu…
ini tidak…assume je sume bley dah sebut….
Duta paling menyerlah aa sebutan dia cantek je and terang….
aku jadi makin segan aa nk baca kuat-kuat….mmg aku aa student paling bongok skang ni nampaknyer….
uhuks!

dlm ayat French byk toi penyambut ayat mcm le, les, ou, la, da etc….
jgn aa tertipu ngan ejaan sebab sebutan dia mmg ke laut aa lain nyer!
contoh ayat ataih tadi…’comment cava‘ sebutan dia adalah komo sava

tapi takpe….gigih nak belajar ekceli….juz membunuh semangat sikit bila ko blaja sekelas ngan BOS ko yang ada PhD tu kannn…
harus aa rasa kerdil diri ini..
bos aku kemain bersemangat kalo ari ada kelas…kemain salin menjela-jela tah hapa note tah….
aku lak, terpandang kiri kanan ataih bawah, apo aku nk salin ni???

IL EST FOU!!! (ayat peberet Duta..hehhehe)

ok aku lapo skang ni…mo carik chawarma…
lalalallala~