:: 29 weeks now ::

today im offically 29weeks…
macam tak caya je dah masuk 3rd trimester!
mixed feeling right now.. cuak more than excited i think..
cuak sebab tak beli kehapa barang lagi ni.. hahahahah!
not that i dont buy anything langsung-langsung.. ada aa enche asben beli dah breast pump, botol-botol segala bala tu.. baju-baju pun ada aa skit time dia balik Mesia aritu..
tapi aku yang tak beli apa-apa lagi!

dia jadi macam tak reti nak start from where!
masuk kedai baby tu dah banyak kali dahh..
last-last yang aku beli, maternity panties! kah kah kah!

aku rasa sebab aku tunggu expo baby this October kott..
so rasa nak membeli kat kedai-kedai biasa tu mula tersangkut-sangkut je sebab my inner-pak aji kedekut suh tunggu expo jugakk..

soo..apakah perubahan setakat 29weeks ni?
fuhh.. let me tell u..

  • kulit jadi gelap at some part of the body – ketiak gua dah macam kuda belang kauu! and dont get me started on the tummy! even aku hari-hari sapu bio oil diligently, bawah tang area ari-ari tu macam ada kesan gelap tompok-tompok kecik.. aaaa! aku rasa aku garu while i sleep tanpa sedar aa wehh.. *tepuk dahi*

  • all the assets are doubling the size – yeapp! gonna shake that milkshake of mine now like nobody bisnes! ahahahha..
  • makin hari jalan dah macam mak itik or a penguin.. u choose! – sakit weh nak jalan lelebih time tu laa lil bun pilih untuk menggeliat or ber’summer sault berpusing then dia keraskan badan kat situ!
  • there is no comfortable way of sitting or sleeping – yeapp NO! serba tak kena rasa nak duduk or nak baring.. orang kata baring on your side lebih selesa..pbbthhh~ sama jerr mebi kurang aa kot dari terlentang tapi for me, lil bun sama je berkuntau in watever position aku pilih..
  • HEARTBURN! – arrrrghh ini paling aku benci.. pedih okkk sampai ke tekak rasa panas dia..and im bleaching like a badak non-stop kengkadang tu.. last-last if aku rasa tak selesa sesangat, aku muntahkan jer isi perot..
  • insomnia – im having this now.. susah giler nak tido skang.. tido lambat tapi nasib baik aa pagi mangkit tiada masalah..takde lak rasa payah nak mangkit ke or ngantuk berat pala ke..lagipun pepagi, lil bun dulu yang mangkit menendang sana sini.. caner laa ko nak mengantuk kalo dia dah berkuntau sana sini dalam tu…
  • pregnancy brain – hahaha im becoming Dory!~ cepat sangat lupa.. kadang-kadang aku pandang blank kat hp aku sebab aku lupa apa yang aku nak cari sebenarnye time bukak hp.. and tolong aa jangan suh aku bawa apa-apa esok ke hapa ke without peringat aku again pagi tu..
  • kentut busuk! – dont u ever-ever la nak kentut sana sini macam dedulu.. oh god! i iz die dengan kentut sendrii.. what did i just ate??? nak cakap tak berak, berak je hari-hari.. tapi still aa bauu, kusss semangatttt.. enche asben aa menjadi mangsa selalunye! hahaha! bertabah laa kekanda.. adinda kenot help it~
  • kenot see my vajayjay now – officially, i dont know how the hell down there looks like anymore.. perot dah halang pandangan.. i need a mirror! hahahah.. tiap kali nak menebas, dah rupa orang buta je aa, raba-raba and hope ive cleared most of the part.. otherwise, need to ask enche asben’s assistance aa tapi no tengkiu at the moment!! hahahaha~
  • gatal everywhere – oh god itchy segala tempattt.. lelebih lagi kat perot! nak garu takut rosak kulit perot nanti.. dah jadi rutin lepas mandi aku selaput abih badan dengan minyak bio oil and losen everywhere! and if kat umah, exposing my tummy ke sana sini adalah kelegaan! yeaah not a pretty sight, i know.. tapi enche asben bertabah je aa sebab bini dia kegatalan kalo baju tutup perot..
  • mimpi bukan-bukan – aku penah mimpi aku selamat kan ibu kucing and her 3 kittens dari dasar kolah bilik air! merapik-rapik mimpi mandi tengah shampoo rambut laa.. most of them aku tak ingat lepas mangkit, nama pun otak Dory skang ni..

hmm takat ni je aa dulu..
kadang-kadang rasa kelaka pun ada dengan perubahan ni.. kadang-kadang macam tak sangka im gonna be a mom soon!
and im gonna push a melon sized human being thru my vajayjay!! okk itu not a fun thought ek..

aku rasa sure ada je new mom-to-be yang macam aku gak..
pepagi mangkit pegang perot dulu and said thank god im stil pregnant *LOL*
yeapp.. paranoid okk! sebab rasa macam mimpi je im carrying a child in me..
7 years of waiting memang akan rasa macam ni wehh…
riso mangkit pepagi and perot leper and all this is just a dreammm…

but all and all.. im enjoying my pregnancy..
biar laa payah tiap kali nak mangkit dari katil enche asben kena tolakkan badan..
biar laa seksa kena ke toilet every 1 hour sebab nak terwiwi..
biar laa jalan macam itik and sakit in every step i take..
memi rela je just for u lil bun…

and im praying for my TTcian frens that they can have all this moment someday..
tasabar to share segala usaha and experience diaorang akan lalui just to be a mom..
hope for the best to you gais… u know who u are!

Advertisements

:: GDM and anemia ::

just came back from the hospital.. hmm gini aa bila ko peknen tua..macam-macam sangat problem mai..
dah aa aku ada family history diabetes on both side.. then im always anemic since dari Algeria lagi..
so this two things sangat-sangat membimbangkan when u are pregnant!

tadi pi jumpa my doctor, Dr. Ling to talk about my last blood test result..dia kata my insulin lambat giler nak turunkan my sugar count.. it took about 3hours! so that makes me a GDM candidate laa..
means aku kena diabetes ketika hamil.. Dr.Ling seboleh-bolehnya nak aku kontrol gula with pemakanan and eksesais more..
and since im anemic, tambah garam lagi aa dalam episod ni..
dia kata takut baby tak dapat cukup bekalan oksigen if my anemia tak dikawal dengan betul.. that is SCARY!

i am on iron tablet tapi rasa macam tak cukup sebab my count is still low katanye.. normal count is 12 gitu.. and mine is 9.8 jer..
so Dr. Ling up my doses to twice a day.. tapi kena rancangan aa pengambilan dia..
sebab katanye kena gap kan with my vitamin pill.. dalam bitamin pill aku tu ada kalsium so iron and kalsium dont work well together.. the calcium if jumpa iron, dia akan hold on to the iron and badan tak dapat nak serap and it will end up in your poop jer.. so wasted la kan!

so now, i need to take it 30 minutes AFTER breakfast sekali.. then sekali lagi before sleep at night.. do not take your iron tablet with MILK or antacid!
as for my bitamin pill lak, need to take it after lunch..

aside from that, i need to increase my intake on lean meat! 3 times a week and a lotttt of green vege! ai ai aii…
aku rasa macam dah makan banyakkk sayuq tapi awat tak cukup-cukup lagi ni? hoihhh…

and now i need to see a Nutritionist to consult me on diabetes diet.. esok kena tadah diri lagi! then kena jumpa Dr.Ling again untuk blood test and tengok berjaya dok diet aku tu..huhuhu!!

banyak lagi dia bebelkan kat aku tadi on why kena kontrol my sugar bla bla bla takmo baby beso sangat laa.. dia kalo boleh nak aku normal delivery la.. aku ni kadang-kadang tak tertangkap apa dia cakap because she talks too fast! dah aa english amerikano sangat.. tapi aku paham aa apa yang dia nak sampai kan.. it just kadang-kadang tak lekat dalam otak aku untuk aku ceritakan kat orang len! hahahah!

the main point is.. im diabetic and anemic..
riso baby beso if gula tinggi and payah nak beranak normal segala.. takut baby beso kang tersangkut bahu laa bla bla bla.. Dr. Ling kata kalo boleh nak baby berat within 2.7kg tu dah ok..
and for anemia lak, riso baby tak cukup supply of oksigen..
ok pahamm..
need to eat more, and eksesais more!

hmm tadi siap dia cakap aku skang dah jalan macam itik!
kongajaq toii..hahahahh!

owhh on the happy side, today im scheduled for my 4D scan! cant wait to see my lil bun..
dah lama tak dapat tengok dia sebab tiap kali mai check up bulan ni, banyak bincang hal my GDM condition jer.. hanya dapat dengar dia nye heart beat jer tiap kali pun..

citer scan esok aa ek sebab scan tu lepas opis hour kui 6 petang karang..
nak heret enche asben sekali to see his lil princess!
ok..mami need to go for lunch now..
ada farewell untuk Manager MAS today..
perlukan kekuatan untuk menepis NASI sat gi..
hohooho…

kbai eberiwan~

:: blood test GTT vs changes ::

ok…dh lama tak tulis update hal peknen..
iols malas nak tulis selalu-selalu sangat buat orang rimas je nanti..
tapi ni kira untuk reminder aku sendri gak or untuk info orang-orang yang kena macam aku..
mebi kat Mesia len cara dia, so this is Taiwan way…

kelmarin at 25w5d aku kena buat blood test untuk cek gula dalam darah..
pepagi sampai spital kena kasi urine sample dulu as owez then kena minom air glukos segelas..
sementara nak tunggu 2 jam untuk amik sample darah, jumpa doktor dulu..
kena sound again sebab berat nek lagi! muahahaha…!
haiyoo caner nak kontrol ni??
ate last week baru berpesta laksa sakan kann.. hambikk kau!
hari ni i dont get to see lil bun sebab no scanning.. Dr. Ling hanya dengar jantung baby je which is beating fine and ukur perot aku je..
and she did mention about kulit aku akan jadi gelap on certain-certain part becoz of the hormonal changes in my body throughout the pregnancy.. so bertabah laa..

yeapp! aku kena part tuu.. perot jelas line menegak tu which is called linea nigra (black line)
kat ketiak kena.. and other parts len aa yang no need to mention laa..hehehe!
kadang-kadang nek segan kat enche asben nak berbolen-bolen depan dia…
iyer aa this is my first, all this changes is new to him..
for me, aku tau aa serba skit sebab aku membaca since forever..

dia siap tego bontot aku beso sangat siap gegor katanye time aku jalann! ewahhh..
siap soh aku eksesais bagai pulakk.. hahahah!
abe wehh iols nak jalan pegi balik keja punn dah seksa rasa jalan macam penguin..
cukup aa eksesais tu hahh.. at least im walking kann..kira eksesais aa tuu..
and sebab banyak jalan and duduk kat opis, aku kena edema on my feet..
yaaa syabass! tembam-tembam jadinye hahh kaki iols..
nasib baik aa ada 1 kasut aku tu macam terbeso beli aritu.. so boleh aa pakai pegi keja..
if not, memang aku sarung slipar jer gi keja! kasut len ketat T__T

oo melencong jauh lakk aku..
ok where was i? ooo test gula.. ok ok..

soo after amik darah lepas minom air gula tu, aku terus balik opis…
misi kata if the result is abnormal, she will call me and set for another intensive GTT (glucose tolerance test) di mana aku kena 4 kali amik darah!
hamaigadd…
so semalam memang aku berdoa sangat dia tak call laa kann… sekali petang dia call!!
cisss!!! turns out that my sugar is a bit high.. haihh, aku dah agak dah ekceli..
im not going to pass that test after all yang aku makan selama ni khenn..
sedau diri..huhuhuuu~

so today aku kena tadah lengan lagi laa.. uhuks!
before that, misi suh aku puasa starting malam tadi.. after midnight takleh makan minum dah..
aku kena mai spital at 8.00am.. terus ke lab amik darah setiub dulu then baru minom air glukos tu..

tu tukang amik darah iols

tu tukang amik darah iols

20150910_080632_resized 20150910_080812_resized

20150910_081229_resized

sachet untuk air glukos nanti..konon je perisa angguq..xrasa punnn!

kena abihkan air tu within 10 minits.. then start counting sejam lepas tu for 2nd blood test..
then another hour for the 3rd one then again another hour for the last 4th one..
so bayangkan betapa lebamnye lengan aku skang..
20150910_125947_resized20150910_125922_resizedharap-harap laa aku tak kena GDM (gestational diabetes mellitus).. dah aa aku ada sejarah insulin resistance and keturunan ada diabetes..
aku terasa-rasa je aku tak terlepas niii…haihhh~

semalam lepas dapat call dari misi kata kena wat GTT ni, aku dah a bit down aa gak..
peh tu buat lak research sendri thru google.. jumpa macam-macam risiko segala bala bagai..
luruh sat jantung memikirkan benda-benda tu..
balik umah rasa stress.. terus rasa takmo makan kehapa.. terus rasa marah kat keturunan sebab bringing this to me n lil bun..
yeapp i know, memang tah kehapa-hapa je aku ni pikir bukan-bukan.. tapi i need to feel mad at something!
kalo idak kang enche asben jadi mangsa kang..
masa mandi, terus teriak sorang-sorang.. felt like a bad mom for letting this to happen to lil bun..

puas nages, baru kuar shower and semayang sume kasi tenang skit..
then masuk dapoq, si baby tua kesayangan nak makan nasi tu..
caner aa aku nak kontrol makan bila seketui umat tu nak nasi hari-hari..
bertabah ok tengok orang makan without worry while u have to kontrol everything u eat..
if dia masak sendri len citer..dah aa ko yang masakkan tapi ko sendri takleh makan benda tu!

semalam aku makan salad jer kauu!
while enche asben makan nasi dengan ayam goreng bagai-bagai..
siap minta tolong gorengkan telo dadar and hotdog sambil sesengih kat aku..
bertabahnyeeeee jiwaa..
T__T

:: drinking game and peeing problem ::

its my biggest problem when it comes to Ramadan..
sebab bulan biasa punn aku pemalas nak minom air.. ini kan pulak bulan Ramadan yang ko boleh minom lepas buka jer until sahur.. which is brapa jam je ko nak cover 8 cawan air sume tuuu!

and since im pregnant, the situation becoming harder than i expected..
i need to drink like A LOT! just to make sure i dont get UTI (urinary tract infection)…
hoihh scary ok kalo kena UTI tu.. serba tak kena rasa..
kencing pedihhh!

aku ni tiap kali Ramadan sure kena benda tu.. just becoz i didnt drink enuf fluid!
time kat Algeria memang tiap tahun aa kena prepare ubat antibiotik ni..
nasib aa ubat tu works like a charm! sekali bancuh dah ok..

tapi tu time aku tak peknen, boleh aa nak bantai je ubat apa sekali pun..
i even drink bancuhan baking soda one time ni sebab ubat takde time kat Algeria and it was night time!
mano nak carik farmasi hahh…
tak tahan sangat so i google for another solution.. reli kamikaze!

and now, im facing the same problem here in Taiwan..
dah aa pose, musim summer lak tuuu… extra panas, extra dehydrate!
and i kept on togok air like nobody’s business..
kehulu hilir with my water bottle..
just to make sure i dont get UTI..

but i kept on feeling the uncomfortable sensation down under each time i went to the loo..
sangat tak selesa! and i kept on going to the toilet every 5-10 minutes..
i even can wiwi after 5 second of my first wiwi!
hoiihh byk beno ke air dalam badannn…?
kadang-kadang rasa macam takmo pakai spender je kat umah…
heyy i even did that once at the office! hahahahah…syhhhhh~!

so today, kenot tahan anymore, aku pi spital untuk cek…
sebab aku takut makin teruk ke hapa, and tomorrow is wiken already!
tapi doktor kata takde bakteria pun dalam urine aku means im free of UTI..
but why i have this feeling? time nak tunggu doktor punye result punn aku dan tawaf toilet dekat 5 kali!!
doktor kata it is because im already 4 months preggy so the uterus position selevel dengan my bladder..
so it give pressure to my bladder tu pasai asik nak wiwi..
solution adalah KURANGKAN minom!
aikkk?

tapi tu aa susah aku nak terangkan apa yang aku rasa down under ekceli..
when u are trying to explain your situation in English, it sounds different lakk..
payah toii.. tak reti aku nak olah…
i know how UTI feels.. and aku rasa hint-hint dia tu… tapi since result memang clear so i guess i cant say anything laa..
ai ai aii…
kalo kurangkan minom, memang menempah maut jadinyeee…
memang akan jadi aa UTI!

doktor cakap kena tunggu je aa sampai 5 months preggy sebab time tu baby makin beso and will come up a bit and jauh skit dari bladder..
harap-harap laa..
if bukan bulan pose, i dont mind ekceli sebab bila-bila boleh minom..
tapi since its Ramadan, its a bit hard for me…
dah brapa hari aku ponteng ni, sebab aku rasa tak selesa kencing tak lawas so i need to refill my body with plenty of water time siang sebab takut kena kencing kotor ni..
dengan cuaca sangat panas berbahang, sangat mencabar for me yang memang hari-hari kena jalan kaki pegi balik keja..

but since doktor kata clear.. so i guess i need to cut my water intake and endured all the toilet visits laa..
bertabah je laa mami..
u can do thiss!!!

::IUI Part 3::

aku dh settle pun buat IUI hari Isnin hari tu..
sangat cepat proses dia tak smpai 10 minit punn..
tau-tau dah siap!
hah??

since my blog is also my diary, need to jot down aa so that in the future i can refer back to this just in case..
entry a bit panjang ek.. aku malas nak buat part-part dah..

ok last time aku kena amik injek Puregon 200ui for 3 days..
after that kena pegi balik klinik and TVS to see how my follicles are..
bila dia tengok folikel aku membeso bagai johan laju lak, so Dr. Lu reduce my injeksen to 100ui for 2 days and then kena TVS sekali lagi to see how it reacts..

starting from the beginning Dr. Lu prescribed me with Folic Asid and Asprin… katanye untuk membantu proses senangkan pregnancy gitu..
hmmm..wat doctor said, folo jer aa..

after 2 days of Puregon 100ui, mai klinik and scan.. Dr Lu tengok folikel aku dah beso dalam 17mm kot, tak ingat..
so dia suh pegi amik suntikan Puregon 100ui but this time on the shoulder!
hok ni, i need to go to the ER to ask for a nurse to do it for me..
then Dr Lu also gave me Ovidrel.. ini sejenis HCG shot untuk trigger the follicles to mature and erupt..
kira paksarela dia kuarkan egg laa..
Ovidrel kena suntik sendiri kat perot at exactly 10pm malam tu..
sebab shot ni amik masa dalam 24-36 hours to work..
and i need to come back the day after for my IUI procedure..
which is hari Isnin..

Ovidrel shot

Ovidrel shot

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Comparing my needle with pen insulin mama..

Comparing my needle with pen insulin mama..

not to scare you guys, tapi Ovidrel ni aku a bit cuak sebab dia rupa picagari biasa kann…
hilang sat keyakinan aku nak jadi doktor sendri..
biar Puregon pen tu lagi sebab dia rupa pen maka tak scary sangat..ok boleh pakai ke logik aku tu?
walhal aku rasa jarum dia sama je beso! tapi Puregon pen tu aku langsung tak rasa sakit..
tapi Ovidrel ni scared the shit out of me!
ive taken a video time aku injek Ovidrel ni.. mama yang rakam and it makes her feel dizzy!
hahahaha..
tapi agak jenuh aa nak tembus kulit perot time tu..
ai ai aiii… debor jantung ok!
enche asben jangan citer aa… dia dah lari dulu kalo bab-bab injek ni!

and on that day, i need to bring askar enche asben fresh from the oven..
nasib aa appointment not that pagi sangat like i used to..
pkui 8pg kena submit askar enche asben.. pkui 10.30pg baru start procedure sebab they need to sperm wash first askar-askar tu and chose the best troup!

a bit stress aa pada hari kejadian..
dah aa Isnin, kena mangkit pagi.. and ujan and sejuk lak tu cuaca!
dah aa aku kena jalan kaki pi klinik.. nyiampah toi kena jalan dalam ujan…
air merecik sana sini..dont like!

enche asben tak folo sebab pepagi tu ada orang nak mai baiki toilet..
its ok.. as long as dia derma askar dia, im all good..
lagipun appointment aku memang suddenly sangat sebab depending on my tumbesaran folikel kan..
cukup je dia beso, terus kena buat laju-laju..

so there i was in the room.. cover by blanket..
waiting for the nurse and Dr.Lu to do the procedure..
nurse masuk dulu sediakan barang-barang..
she showed me tabung uji with my name on it and asked me to confirm its mine..
dia cakap tu aa askar enche asben after washed..
then she put it in a syringe-like thingy called catheter (soft flexible tube)

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

before the procedure, Dr Lu tunjuk aku result sperm wash enche asben..
aku tak reti nak tengok all the numbers, tapi dia kata all good..
so ok aa..

then Dr. Lu put in the speculum thingy.. yeah, TTCian tau aa benda alah ni..
that dreadful molot itik! me no likey!
with Bismillah (aku aa bacakan, obviously), dia masukkan catheter tu and injek the askar inside me..
ok siap!
ehh? terkulat-kulat aku sebab cepat beno..

the nurse asked me to baring for a while..
dalam 15 minit jer dah boleh mangkit.. sepanjang baring tu aku dok zikir banyak-banyak so that askar-askar enche asben bertemu jodoh dengan cik ovum aku..
tapi lepas tu aku nak terkencing sangat-sangat..
risau ekceli kot terkuar balik ke hapa kan tapi tak tahin bebeno maka aku redho je aa..

ekceli time aku baring tunggu tu, aku dengor ada orang nages kat luar..
sayuu je dengar..
aku bajet her procedure failed.. meleleh gak air mata aku time tu..
body aku tengah full of raging hormones, memang mudah emosional..
aku sempat doa for her.. may God gave her child of her own..
this is so heart breaking ok..

so settle there, Dr.Lu soh mari esok tu untuk scan again..
ini aa dia life IUI ek.. tak abih-abih ko akan kena jolok so be prepared!
tu blom kira kena amik darah ek.. sebab depa nak tengok penerimaan ubat terhadap hormon badan ko..

esok tu mai for scanning, Dr Lu kata ada follicle aku yg dh ruptured so hope for the best..
and ada seketui lagi ni yang dia jangka akan rupture ari ni so he advice me to BD..
then esok nye tu need to start taking Progesterone pills..
see how many drugs inside my body?
im just hoping aa all this tak buat berat badan aku nek!
stress mak nokss..

but all and all, im lucky i didnt get that OHSS (ovarian hyperstimulation syndrome)..
sebab i did my own research, orang ado PCOS ni kalo buat IUI or watever aa yang memerlukan hormon shots tu, mudah kena OHSS..
and it can lead to severe illness or death!
sepanjang amik Puregon tu, aku dok asik sakit perot ekceli..risau gak tapi nasib baik tak cirit teruk-teruk..
and no vomiting watsoever.. so i guess its all good aa..
thank you Allah!

hmm i guess that is it laa..
now im on my 2WW (two weeks waiting)
Sabtu ni kena hadap Dr. Lu again.. katanye nak kena amik injeksen ke hapa..
tak pasti..
aaaa cucuk lagii… adoilaaa

so wish me luck you guys!
and sprinkle baby dust to all..
moga semua TTCians out there tak mudah givap and keep on trying sampai berjaya!