:: merdeka outdoor shoot and Kaohsiung trip ::

holla everibodi..
cewah cakap macamkan ramai bebeno yang baca blog ko..
hahaha.. takpe takpe.. iols memang suka merapu sengsorang..

soo…how’s your wiken?
iols wiken aritu adalah penuh…
on 29 Ogos, opis kitaorang buat plan reramai pegi buat outdoor shoot untuk hari Merdeka..
semangat beb!!
one of my Director aa gigih pi riki tempat menarik untuk shoot kasi nampak building 101 Taipei tu..
so pepagi Sabtu kitaorang berkumpul reramai untuk outdoor shoot kat tempat yang sesama kitaorang setuju.. riso gak takut tak nampak menara 101 aritu sebab time tu asik laa ujan and awan asik kacau shoot..

jenuh gakk laa setting kamera, ate memasing ‘pro’ photograper khenn..
but it turns out ok laa..
haritu kitaorang pakai tema biru and merah sempena warna bendera konon nyer..
but since ari yang sama gak ada perhimpunan Bersih 4.0 kat CKS Memorial Hall, kitaorang pangkah laa kaler kuning ek..
kang tak memasai karang sume dapat PO suh balik Mesia for good on the dot!
heheheheh!
IMG_3489IMG_3442lepas abih sesi foto shoot, kitaorang pi makan beef noodle laa kat area Xinyi tu lagipun dah time lunch..
kenyang perot konon-konon nak balik aa.. tapi dah tersasar ke umah Kak Ira lak kitaorang..
peh tu kemain demand nak makan lagi!! hahahaha..dasarr sangat perangai memasing..
Kak Ira ni pulak memang suka melayan.. ingat nak minom-minom petang je aa kat umah dia..
tapi dia kemain lakk terus masak nasi segala bala!
rezekiiiiiii…. tetiba kuar ikan siakap 3-rasa, daging masak lemak kuning, kailan ikan masin and telo dadar kauuuu… hambikkk!
rezeki dinner kitaorang laa…

lepak sampai pkui 10 malam jer.. kena balik sebab nak packing untuk trip esok nye ke Kaohsiung..
aku, enche asben and Kak Ira laki bini jer pegi..
kitaorang pegi nek High Speed Train (HSR) sebab Kak Ira and Abang Zahri tak penah merasa lagi nek..
tiket adalah super mahai as usual.. pegi balik tiket adalah NT$2930 (RM372) untuk sorang ek..
Kaohsiung ni kira penghujung sekali nun belah selatan Taiwan..
ala-ala Johor laa..
kalo nak beli tiket HSR ni better beli online awal.. boleh dapat murah..
sila jangan beli on the day itsef, itu memang mahai laa..
aku minta staff aku tolong belikan guna kedit kad.. and if ko foreigner, kena guna no.pasport ek.. sila bawa pasport tu ke kaunter HSR kat Taipei Main Station time nak collect tiket..

Kaohsiung ni kalo ko drive adalah lebih kurang 6-7 jam gitu laa…
if amik HSR ni only take 1 jam setengah! and dia memang tepat ekk waktu bertolak and sampai..
speed dia aritu kitaorang nek ada aa mencecah 290kmj depends on the weather aa..
that is why tiket dia mahai and kitaorang amik yang ekspress non-stop..
ko boleh amik yang benti-benti nyer and its a bit cheap laa tapi kitaorang malas sebab Kaohsiung ni ujung sekali and if benti-benti akan stop kat 6-7 station which is tak best aa sebab by the time dia nk catch up the speed dah kena brek balik..hehehe!

kitaorang kat sana book hotel Chateau de Chine.. ni staff aku gak yang book kan guna nama opis since we have contract with them.. dapat aa rega kasih sayang skit..
which is sangatttt la berbaloi-baloi…
aku tengok website dia bilik paling murah adalah NT$6000! mak datuk sangatt…
kitaorang dapat rega haf price gitu..

sesampai kitaorang kat Kaohsiung, kitaorang terus pi E-DA world sebab still awal kalo nak gi hotel pun..
kat E-DA world ni kira macam theme park + outlet soping mall + hotel gitu…
matlamat kitaorang just nak pi outlet tu je laa kann.. dengan perot macam ni jadah nak masuk theme park bagai…lagi pun its pouring outside..ujan lebat so memang tak seswai pun kalo nak masuk theme park.. sume permainan tak jalan punn..

so first day ni, kitaorang cuci mata je dulu.. as for me, aku takde matlamat sangat punn…
mood soping memang takde.. niat ati tu nak berjalan jer sebab esok-esok aku dah tak larat nak kemana-mana dah.. rugi!
lepas dah puas tu, kitaorang amik bas and MRT ke hotel..

bilik hotel adalah super ohsem with katil sangat best!! luas gilerrrrr aku rasa macam boleh muat 3-4 orang!
lupa lak aku nak snap picture sebab penat giler rasa berjalan dalam fasa gini..
cilok gambo dari website dia je laa..

hotel

our room is exactly like this

sesampai memang projek berguling-guling laa akuu..tenggelam mak buyung nih layan ZZzz while enche asben, as usual suka bebeno berendam dalam bathtub!

malam tu kitaorang kuar gi Love River layan pemandangan sambil nek boat kat situ since the rain has stop..
sorang tambang dia NT$120 (RM15+) gitu..
sepanjang tour tu, ada aa orang dia dok bercerita sejarah ke hapa tah.. tapi its in Mandarin so kitaorang ni nganga je laa…
and again, aku tak kuasa nak snap gambo sebab hp adalah tak lawa gambo memalam!
aku amik dari wikipedia je laa ek..
1200px-Love_River_IMG_2952tetepi sungai tu banyak laa cafe-cafe untuk lepaking..
kitaorang mengopi aa sat kat situ sambil layan fries and bebola sotong..
biasa aa tu aku aa yang lebih nak makan! hahahaha..
lepas tu kitaorang cuba cari taxi yang boleh bawa kitaorang jalan keliling town Kaohsiung..
dapat aa tangkap sebijik ni.. kata nye sejam NT$400 (RM50+)
kira ok la tuu.. pusing-pusing tengok town sume lepas tu balik hotel..

esok tu kitaorang sambung ke E-DA world lagi since Kak Ira ada matlamat dah nak beli apa..
lagipun its raining heavily lak pagi tu.. ingatkan kalo cuaca cantik, aku nak pi Lotus Pond and a few interesting places…
takpe aa maybe next time aa kot..
lotus pondlepas settle kat E-DA world, kitaorang terus shot pegi HSR station untuk balik ke Taipei..
train amik pkui 5.54pm.. and we reach Taipei at 7.30pm just nice for dinner..
terus pi Restoran Thai cari nasi.. kenyang memasing, balik umah kekemas apa yang patut and terus terbongkang! esok kejaaa…sekiann percutian 2 ari 1 malam di Kaohsiung…

ok panjang hamat dah entry hah..
esok sambung citer len aa ek..
kbai..

::projek kawen::

ingat sonang nak dapat bersanding kali ke-2?
kat obersi pulak tu.. hotel lagik!
ewahh..
hahahhaha..

ini semua thanks to Datin aku aa..
club wanita dia jemput Malaysia to host a Malaysian Food tapi Datin aku takmo just serve them food..
dia nak tonjolkan Malaysia culture all together..
and thats how i ended up being a pengantin basi atas stage! Continue reading

::cycling in Tamsui::

CNY is never been my favourite holidays even dia cuti lama..

to much pain in it..
thats the time when I lost my father..
because of it, no earlier flight was available..
sangat sedih…
so nothing special on this holiday except long ‘holiday’ at home..
dah aa aku demam time tu..
sangat taik rasanye bila cuti tapi demam and cant go anywhere!
baik ati sungguh demam aku nih pilih time cuti je nak rebah..
ekceli hari Rabu tu aku dah gave in and take EL sebab tak larat giler rasa nak mangkit..
just wassap informing my boss and opiser..
then continue pengsan..
demam aku jadi lama sebab i insist on not to take any panadol or med sebab aku tengah on Clomid..
tak mo mendadah campur-campur kononnye..
maka bertabah aa aku tahan and try tradisional remedy je instead..
nak tambah perisa, enche asben pun sama terjangkit ngan aku..
sesama laa kami bersin secara pass baton..
tapi nasib laa enche asben a bit stronger than i am..
so dia aa yang take over the kitchen..
and when he did, menu aku dah boleh jangka dah aa..
NASI GORENG je aa..
jadi aa dari kebuluran..
dari Rabu sampai Jumaat aku struggle to get better..
demam aku mai malam jer.. tapi nasib under control aa..not more than 38c jer..
gigih mensihatkan badan by drinking a lot of water..
sebabnye hari Sabtu tu ado aktiviti riadah berbeskal beramai-ramai..
rugi oi tak ikutt..
ni aktiviti wanita Perwakilan Taipei..
plannye nak beriadah dengan family aa kat Pulau Bali di Tamsui..
so pepagi aku dah mangkit buat cucur jagung for our potluck..
then take a bus to MRT Jiantan.. then take MRT straight to Tamsui..
enche asben folo sekali sebab most of our ahli laki ikut gak…
cukup je korum kat Tamsui, we have to take a boat to Bali..
if you have an Easy Card, so mudah aa just swipe jer..
if not, sila beli tiket kat kaunter dulu ek..
pegi balik will cost you around NT$43 (RM5+) tak salah aku..
sesampai jer, terus ke acara MAKAN dulu laa kan..dah lunch time weh..
sume kebulur dah (by all i mean me..)
memacam akak-akak ni bawak.. sangat mak-mak kann..
ada yang bawak nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, kueytiow..
kuih-muih.. keropok2..fuhh!
::as usual, si dompok tu tak tunggu pelawa dahh..sapdek!::
besarkan bontot dulu sebelom kita berkayuh ek..
satgi stabil skit bontot atas seat bila dah cukup melebar menghentam nasi lemak!
hahahhaa…
kat sini ada macam-macam jenis beskal yang ko boleh sewa..
sangat menarik!
seswai untuk semua peringkat umor..
::beskal kanak-kanak dari kecik ke beso::

::untuk bawa baby pun ada::

::ini seswai untuk hangkut satu family of 4-5 people::

::ini kapel best la ::

nak naik berdua? bertiga? no problem!::

aku ngan enche asben amik beskal berdua nih..
mula ingat nak amik ala beca tu tapi enche asben kata satgi take a lot of space payah nak cilok-cilok..
sebab hari tu adalah packed with people!!
and jalan adalah muat-muat jer..

tu gambo atas tu, Kak Ani kat blakang Kak Asmah tu tengah berzikir tak sudah-sudah!
hahahaha..
Kak Ani tu tak pandai nek beskal so dia adalah super gayat..
Kak Asmah kata Kak Ani dekat 20 kali sebut bismillah!
kekekekek!

the kids are having wonderful time..
sekali sekala berkumpul selambak.. haa amik!
nasib aa ramai anty-anty jadi superbaby-sitter free kan..
tapi dalam dok perati-
perati tu..
terlepas gak sorang anak opiser Tourism aku nih..
kemain berani jalan sorang-sorang dah sampai ke tepi pantai dah!
dedau jantung mak dia sat..
nasib aa kat Taiwan, sapo je nak larikan budak..
kalo kat Mesia aku rasa dah sampai ke sempadan ke hapa..
nauzubillahhh…
::laki bini giler::

::nmpk seketui bju merah tepi tu..si Adib memang perengus skit bila takde mood::

::si Donut kesayangan::
::si Icad kehabisan bateri, tido penuh gaya!::
si Donut ngan Icad je tumpas time nek beskal ngan abah masing-masing..
klaka giler depa ni..
sesedap kot angin bayu atas beskal..
time nak balik..perghhhh!
dia punye barisannn…sayupp wehhh…
nasib aa boat every 10-15 minit satu..
so tak rasa aa lama sangat berdiri tu..
::sayupp blakang tu barisan ::

the boat trip only take a few minutes jer..
tak dan aa aku nak mabuk laut pun..
thank god!
tu blom abih suffer lagi tu..
ni nak kena nek MRT Tamsui lak ke Jiantan..
aku tak paham aa ngan orang Taiwan ni..
tah hapa dicari kat Tamsui ni..
tiap kali pun penuhhhh sume gerabak MRT..
gilerr..dah aa jauh station kitaorang nk turun..
berdiri dah goyang-goyang aku dah..
tambah perot rasa nak memberak pulak!
cipet aihhhh..
u have no idea how ive tried to compress those feeling ok!
segala ilmu kemutan aa gua praktik kan..
turun MRT kena amik bas pulak..
oh the suffering living in chinese country!!
sampai umah, laki bini berterabur chop toilet..
hahahhaha! enche asben pun has the same issue rupanye..
sehati sejiwa sungguh…
so itu je aa citer last week..
ok aku nak gi mikrowave bekal sat..
lapo melantun-lantun dah nih!
bubye!

:: Seramic village ::

hari Sabtu aritu Haji Imigresen ajak kitaorang gi Yingge (pronounce: Ingke)..
sana tu tempat seramic..
memang heaven dia aa kat sana nun..
not that far from our home..
nek keta dalam half hour jer tak salah aku..

Haji ni dah nak balik this year..
tu yang nak gi carik souvenir aa nak kasi sedara mara katanyer..
so mari laa kita beramai-ramaii..
kebetulan ada keta ni, bagus skit..
sonang nak borong barang berat..

this is Yingge..
actually beso tempat nih..
memang satu town aa kiranyer..
sini ada gak tempat ko nak buat ceramic sendri..
nak experience buat pot or mug kecik sendri out of clay..
then dia kasi ko warna sendri ikut suka ko..
aku tak pegi tempat tu aritu..
ni memang totally misi mencari barang jer..
mebi next time..

memang rambang mata aa…
banyak sangat pilihan!
aku mula aa rasa sume aku perlu!
hahahah..dasar pompuan

dari semurah-murah rega.. hingga ke puluh ribu ringgit punye pun ada..
you just need to be smart aa dalam pencarian korang..
aku ada masuk satu kedai ni.. macam exclusive skit laa..
ada satu vase ni beso pemeluk aku je kot..
tapi rega NT$250,000 (RM25K+)!!
gilerr toii..
tu blom aku tengok rega satu vase ni tinggi aku!!
tah brapa pulak hok tuu..

aku ekceli dok aim pot ni..
macam seswai toi untuk wat claypot rice..
tapi tah bila aku nak buat nye??
satgi kena perli ngan enche asben sebab perap dalam lemari jawabnyer..
heheheh!

tapi since perangai tak puas ati if balik tangan kosong kann..
maka aku sambar gak satu periuk ni..

::credit to Mr. Google::

a bit like this tapi aku nyer tudung dia ada corak bunga-bunga..
murahhh jer dalam NT$380 (RM38+)..
even murah, kualiti adalah terbaik..
boleh tau dari berat dia tu..
memang padat rasa dia and tebal!
depa kata masak dalam periuk clay gini lebih sedap..
tah laa..
nanti aa aku terai dulu..

ada aa lagi aku beli bekas ceramic kekecik yang lain..
konon tempat nak letak sambal belacan katanyer!
hahahaha..

owh sini ko kena berhati-hati gak..
takut dapat yang campur ngan tulang babi..
dia ada tulis Fine/Bone of China tu, haa itu aa dianyer..
baca info kat sini pasai benda ni..

kat sini brand pinggan yang femes amos adalah Tatung..
its Taiwan made..
kualiti memang terbaik tapi since aku dah borong set pinggan mangkuk Luminarc kat Algeria dulu 3kotak..
and set Noritake still in a box, maka memang menempah maut if minta lagi!
hahahahh!

kbai..