:: blood test GTT vs changes ::

ok…dh lama tak tulis update hal peknen..
iols malas nak tulis selalu-selalu sangat buat orang rimas je nanti..
tapi ni kira untuk reminder aku sendri gak or untuk info orang-orang yang kena macam aku..
mebi kat Mesia len cara dia, so this is Taiwan way…

kelmarin at 25w5d aku kena buat blood test untuk cek gula dalam darah..
pepagi sampai spital kena kasi urine sample dulu as owez then kena minom air glukos segelas..
sementara nak tunggu 2 jam untuk amik sample darah, jumpa doktor dulu..
kena sound again sebab berat nek lagi! muahahaha…!
haiyoo caner nak kontrol ni??
ate last week baru berpesta laksa sakan kann.. hambikk kau!
hari ni i dont get to see lil bun sebab no scanning.. Dr. Ling hanya dengar jantung baby je which is beating fine and ukur perot aku je..
and she did mention about kulit aku akan jadi gelap on certain-certain part becoz of the hormonal changes in my body throughout the pregnancy.. so bertabah laa..

yeapp! aku kena part tuu.. perot jelas line menegak tu which is called linea nigra (black line)
kat ketiak kena.. and other parts len aa yang no need to mention laa..hehehe!
kadang-kadang nek segan kat enche asben nak berbolen-bolen depan dia…
iyer aa this is my first, all this changes is new to him..
for me, aku tau aa serba skit sebab aku membaca since forever..

dia siap tego bontot aku beso sangat siap gegor katanye time aku jalann! ewahhh..
siap soh aku eksesais bagai pulakk.. hahahah!
abe wehh iols nak jalan pegi balik keja punn dah seksa rasa jalan macam penguin..
cukup aa eksesais tu hahh.. at least im walking kann..kira eksesais aa tuu..
and sebab banyak jalan and duduk kat opis, aku kena edema on my feet..
yaaa syabass! tembam-tembam jadinye hahh kaki iols..
nasib baik aa ada 1 kasut aku tu macam terbeso beli aritu.. so boleh aa pakai pegi keja..
if not, memang aku sarung slipar jer gi keja! kasut len ketat T__T

oo melencong jauh lakk aku..
ok where was i? ooo test gula.. ok ok..

soo after amik darah lepas minom air gula tu, aku terus balik opis…
misi kata if the result is abnormal, she will call me and set for another intensive GTT (glucose tolerance test) di mana aku kena 4 kali amik darah!
hamaigadd…
so semalam memang aku berdoa sangat dia tak call laa kann… sekali petang dia call!!
cisss!!! turns out that my sugar is a bit high.. haihh, aku dah agak dah ekceli..
im not going to pass that test after all yang aku makan selama ni khenn..
sedau diri..huhuhuuu~

so today aku kena tadah lengan lagi laa.. uhuks!
before that, misi suh aku puasa starting malam tadi.. after midnight takleh makan minum dah..
aku kena mai spital at 8.00am.. terus ke lab amik darah setiub dulu then baru minom air glukos tu..

tu tukang amik darah iols

tu tukang amik darah iols

20150910_080632_resized 20150910_080812_resized

20150910_081229_resized

sachet untuk air glukos nanti..konon je perisa angguq..xrasa punnn!

kena abihkan air tu within 10 minits.. then start counting sejam lepas tu for 2nd blood test..
then another hour for the 3rd one then again another hour for the last 4th one..
so bayangkan betapa lebamnye lengan aku skang..
20150910_125947_resized20150910_125922_resizedharap-harap laa aku tak kena GDM (gestational diabetes mellitus).. dah aa aku ada sejarah insulin resistance and keturunan ada diabetes..
aku terasa-rasa je aku tak terlepas niii…haihhh~

semalam lepas dapat call dari misi kata kena wat GTT ni, aku dah a bit down aa gak..
peh tu buat lak research sendri thru google.. jumpa macam-macam risiko segala bala bagai..
luruh sat jantung memikirkan benda-benda tu..
balik umah rasa stress.. terus rasa takmo makan kehapa.. terus rasa marah kat keturunan sebab bringing this to me n lil bun..
yeapp i know, memang tah kehapa-hapa je aku ni pikir bukan-bukan.. tapi i need to feel mad at something!
kalo idak kang enche asben jadi mangsa kang..
masa mandi, terus teriak sorang-sorang.. felt like a bad mom for letting this to happen to lil bun..

puas nages, baru kuar shower and semayang sume kasi tenang skit..
then masuk dapoq, si baby tua kesayangan nak makan nasi tu..
caner aa aku nak kontrol makan bila seketui umat tu nak nasi hari-hari..
bertabah ok tengok orang makan without worry while u have to kontrol everything u eat..
if dia masak sendri len citer..dah aa ko yang masakkan tapi ko sendri takleh makan benda tu!

semalam aku makan salad jer kauu!
while enche asben makan nasi dengan ayam goreng bagai-bagai..
siap minta tolong gorengkan telo dadar and hotdog sambil sesengih kat aku..
bertabahnyeeeee jiwaa..
T__T

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s