:: scam and dumb people ::

its been a long time since i last deal with kes-kes scam duit ni..
time dekat Algeria boleh dikatakan hari-hari ada je orang emel tanya or nk verify betui ke tawaran sekian-sekian dari kampeni bebeso such as Petronas, Shell etc.
dekat Algeria, we always receive pertanyaan berkenaan tawaran pekerjaan dengan gaji yang beribu-ribu laa..
tapi dengan syarat, ko kena bayo fee itu ini yg konon-konon for the visa or working permit ke hapa tak pasti aku..

biasa aa scam kann.. dia kasi yang manis-manis duluu… once u are hooked, then they snatched you by the mouth like a fish!
selain dari tawaran pekerjaan, nak offer tumpang akaun or nak kasi wasiat tu memang ada laa..
ada yang bodo pegi percaya terus and bila terkena baru nak sibuk cari kitaorang nk clarify..
tapi aku siap dah up kat website aa suh careful benda-benda gini..

scammer ni pandai wehh.. ada yang buat tawaran-tawaran kerja tu siap bubuh url website bagai and bila aku klik memang ada!
and if ko tak careful, memang akan tertipu punye!
ada sekali tu aku dapat url website private hospital apa tah tak ingat pulakk akuu.. femes gak aa kat mesia..
and its a fake one! tang mana kantoi dia? tang NOMBOR TELIPON!
usually depa ni akan buh no. hp…
tapi for non-Malaysian, mana tau kann itu no.hp or landline punn…

tapi there in Africa region, what do you expect kann.. sah-sah pakar scam ni memang banyaknye awang itam..
and Algerians lak, gullible sangat and so desperate to get out from their country and have a better life outside.. memang senang kena laa!

ok itu ok laa kann..
tapi hari ni aku dapat panggilan dari this one anty from Hsinchu..
nasib boleh cakap English even not that good so ok aku boleh assist skit-skit..
she asked about inheritance tax Malaysia kenakan ke pada orang Taiwan?
and i was like..huhhh?? its ok to admit that u dont know, dari pandai-pandai sendri kann so i asked her to emel to me what this is about.. so that i could forward her inquiry to my officers and asked for assistance..

so she did that.. and aku nampak dia attached this one certificate..
once i open it.. aku dah nak gelak..
FUND OWNERSHIP CERTIFICATEko tengok laa betapa kalerful nyer sijil ni!!
and its from Ghana!!
ya tuhannn… adoi laa macik oiiii… ko ada sedara hapa pulakk kt Ghana ni???

so i quickly called back that anty to inform her laa this is a scam..
tapiiii… ewah ewahh this anty kemain mempertahankan pulakkk benda ni legit! and that she already went to Malaysia and talk to this Citibank Manager yang kata fund dia memang dah ada dalam bank tu tapi takleh kuarkan sebab LHDN minta inheritance tax dulu..
adoi laaa…
what can i say?
not to give up.. i asked her for details of that Citibank Manager pulakk.. so that i could check wujud ke jadah orang ni..

she said dia takde pulak contact orang tu…
ada emel jer kehapa tah.. pulakkk!
so i asked her to forward the emel to me..
and this is what i got, attached with the emel..
PengHuiYing_LHDN180815hambik kauu…
bogel macam ni jer LHDN kasi hahhhhh…
address with no.contact number watsoever..
tapi emel tu dari Financial Representative Citibank kononnye.. but this macik tak reti lak kot nk forward emel orang tu.. dia copy paste je kot emel n anto ke aku!
tapi bawah nama pegawai citibank tu, the pegawai only put no.hp!
reli?? hp no? gilerr.. mana ada orang keja bank pakai emel personal and put his/her hp no ke customer?
and it was Citibank some more!

feeling a bit kesian ke macik tu.. even she insisted that she is right and AKAN dapat duit wasiat berjuta-juta lemon tuu, aku tetap gak balas emel dia and put info for her to check, if dia nak cek laa kann…
aku kasi no.tipon customer service LHDN yg betui and website LHDN yang official..
sila aa cek macik oii if ko takmo pecaya cakap aku punn..

takyah laa nak feeling-feeling tetiba ada orang nak DERMA wasiat kat ko juta-juta..
you are not PM of …opss!

heheheh..kbai!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s