:: typhoon soudelor vs demam ::

last week it was a bit tense laa keadaan nye..
super typhoon direct coming to Taiwan and hit Taipei hard!
hari Jumaat depa dah kuar land warning kat website dia.. so kitaorang tutup opis half day laa..

balik jer aku terus turunkan blind sekeliling umah..
and aku heret pokok tin enche asben masuk umah!
giler gigih aku heret wehhhh… dah aa aku ni sepatutnye takleh angkat-angkat berat tapi memikirkan kesiann kat pokok kesayangan laki aku tu.. aku heret gak pepelan, sambil duduk..
tarik skit-skit.. tapi tu aa balkoni aku tu dia macam tinggi kat entrance pintu nak masuk dalam umah tu so aku KENA gak angkat skit..
berzikir panjang aku jangan laaa jadi apa-apa kat aku sebab aku ada mild placenta previa gak ni!
dah aa sengsorang..

enche asben redho je sebenarnye cakap takyah laa bawa masuk.. tapi i doubt it laa dengan typhoon ni.. sebab depa kata its not like any other ordinary typhoon yg kitaorang dah rasa.. hok ni kuat giler punye! dijangka angin dengan kelajuan 140kmj..

::pokok tin kesayangan si kurus::

::pokok tin kesayangan si kurus::

tengok betapa beso sebenarnye pokok tu.. satu tu setinggi aku!
pokok ni manja palih.. aku dah aa bukan green thumb sangat..
time dekat aku laa dia nk menguncup laa.. nak layu-layu laaa…
tambah dengan ribut lak ni and no sunlight.. stress haku!

so abih tang tu.. lepas settle hal pokok aku berkurung dalam bilik je aa sambil tunggu je aa whats next.. ujan come and go petang tu.. langit dah start mendung tapi still ok aku tengok..

to make things worst.. aku lak feeling under the weather aritu…
start with sore throat.. aku syak sebab ekon tapi kalo tak pasang ekon, giler panas umah sebab tengah summer.. memang takleh nk bergantung harap pada kipas semata..
ko akan rasa bahang haba tu je berpusing-pusing dalam bilik tu nanti..
aku dok monitor suhu badan, sambil-sambil cari alternatif melalui google cara nak ubat..

nasib aku ada beli madu awal-awal sebelum balik dari opis so aku bancuh madu dengan perahan limau kasturi with air suam..
dok telan tu je aa untuk redakan sakit tekak and watever aa yang mendatang..
badan makin panas gak.. suhu dari 36.5c dia nek jadi 37c and makin naik..
aku dah riso dah..
start lap badan dengan kain basah non-stop.. perot rasa panas! kesiannye lil bun dalam tuu..

bila aku tengok suhu dah cecah 38c memang takleh jadi ni, aku terus bukak baju sume pi duk bawah shower air sejuk lama-lama!
malam tu je sampai 2x aku mandi.. sambil-sambil tu aku dok tongak air suam banyak-banyak..
lap-lap badan dengan kain basah kat blakang tengkok, celah tiak, celah blakang lutut..
kira sume pelipat laa..
sedih gak rasa time tu.. dah aa sorang-sorang and ko nak panggil sapa dalam keadaan gini?
dah aa ribut nak mari ni..
sangat-sangat redho je aa aku time tu, doa banyak-banyak and cuba tido..

sekali pkui 2 pagi typhoon start mengganas! brapa kali aku terjaga dari tido sebab bunyik angin kuat giler kat luar..
since it was dark outside so tak brapa nampak aa sangat keadaan sebenar.. dari tingkap bilik aku patut boleh nampak bawah area blakang umah aku tu macam taman luas skit..
banyak pokok-pokok beso and ada aa lampu jalan..
so harapkan lampu tu je laa skit-skit untuk tengok betapa putaran angin and ujan tu berpusing-pusing sana sini..
pokok memang menari-nari laa… giler scary!

benda tu makin mengganas and pkui 6 pagi paaaling kuat laa..bergegor-gegor tingkap bilik aku kena langgor dengan angin!!
memang takleh tido aku sebab sat-sat terjaga..
mangkit tengok blakang tu memang dah rupa horror! sekali ternampak ada bumbung bangunan sapa tah laa berterbangan!
pokok-pokok banyak yang patah-patah dahan dia..
AmGm3N6XJoPHrzw6q0IgW6jlZmcjn4ciFk-xb2Q9Uqq4 AoN4Wo2cIsJnuz1tWJjuuQtSmEYoEVqOGGIgXWpr4y0o AvEunNDEWP1pJEbBYRjyWzt3cRqeqnAHYH-3nqBQADMNni gambo petang tu bila dah reda.. aku kuar gi tapau pizza hut depan umah..
since suhu badan aku dah back to normal time tu, dah turun 36.5c balik, baru brani kuar umah.. lagipun takde khidmat delivery hari tu.. sume dibenti kan sementara waktu..

still windy tapi ok lagi aa.. sambil-sambil tengok keadaan keliling..
memang horror aa jalan raya sume penuh dahan pokok or ranting kayu kehapa bagai!
motor-motor terlingkup sana sini..
haiyoo…
order laju, terus balik hadap depan tv sambil bukak news Taiwan..
memang horror aa siap ada yang mati sume bgai!
siap ada yang terseret ke laut terus ilang pun adaa..
nauzubillahh..

eh ok laa takat ni je aa kot citer typhoon..
aku ni siap brapa kali benti sambung benti sambung taip entry ni semata…
siap dan pegi Welcome restock buah epal belaka!
hahahhaa…
ok nak gi cari makan sat..
lil bun dah amukan nak makan…

till next chapter!
kbai…

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s