::IUI Part 3::

aku dh settle pun buat IUI hari Isnin hari tu..
sangat cepat proses dia tak smpai 10 minit punn..
tau-tau dah siap!
hah??

since my blog is also my diary, need to jot down aa so that in the future i can refer back to this just in case..
entry a bit panjang ek.. aku malas nak buat part-part dah..

ok last time aku kena amik injek Puregon 200ui for 3 days..
after that kena pegi balik klinik and TVS to see how my follicles are..
bila dia tengok folikel aku membeso bagai johan laju lak, so Dr. Lu reduce my injeksen to 100ui for 2 days and then kena TVS sekali lagi to see how it reacts..

starting from the beginning Dr. Lu prescribed me with Folic Asid and Asprin… katanye untuk membantu proses senangkan pregnancy gitu..
hmmm..wat doctor said, folo jer aa..

after 2 days of Puregon 100ui, mai klinik and scan.. Dr Lu tengok folikel aku dah beso dalam 17mm kot, tak ingat..
so dia suh pegi amik suntikan Puregon 100ui but this time on the shoulder!
hok ni, i need to go to the ER to ask for a nurse to do it for me..
then Dr Lu also gave me Ovidrel.. ini sejenis HCG shot untuk trigger the follicles to mature and erupt..
kira paksarela dia kuarkan egg laa..
Ovidrel kena suntik sendiri kat perot at exactly 10pm malam tu..
sebab shot ni amik masa dalam 24-36 hours to work..
and i need to come back the day after for my IUI procedure..
which is hari Isnin..

Ovidrel shot

Ovidrel shot

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Comparing my needle with pen insulin mama..

Comparing my needle with pen insulin mama..

not to scare you guys, tapi Ovidrel ni aku a bit cuak sebab dia rupa picagari biasa kann…
hilang sat keyakinan aku nak jadi doktor sendri..
biar Puregon pen tu lagi sebab dia rupa pen maka tak scary sangat..ok boleh pakai ke logik aku tu?
walhal aku rasa jarum dia sama je beso! tapi Puregon pen tu aku langsung tak rasa sakit..
tapi Ovidrel ni scared the shit out of me!
ive taken a video time aku injek Ovidrel ni.. mama yang rakam and it makes her feel dizzy!
hahahaha..
tapi agak jenuh aa nak tembus kulit perot time tu..
ai ai aiii… debor jantung ok!
enche asben jangan citer aa… dia dah lari dulu kalo bab-bab injek ni!

and on that day, i need to bring askar enche asben fresh from the oven..
nasib aa appointment not that pagi sangat like i used to..
pkui 8pg kena submit askar enche asben.. pkui 10.30pg baru start procedure sebab they need to sperm wash first askar-askar tu and chose the best troup!

a bit stress aa pada hari kejadian..
dah aa Isnin, kena mangkit pagi.. and ujan and sejuk lak tu cuaca!
dah aa aku kena jalan kaki pi klinik.. nyiampah toi kena jalan dalam ujan…
air merecik sana sini..dont like!

enche asben tak folo sebab pepagi tu ada orang nak mai baiki toilet..
its ok.. as long as dia derma askar dia, im all good..
lagipun appointment aku memang suddenly sangat sebab depending on my tumbesaran folikel kan..
cukup je dia beso, terus kena buat laju-laju..

so there i was in the room.. cover by blanket..
waiting for the nurse and Dr.Lu to do the procedure..
nurse masuk dulu sediakan barang-barang..
she showed me tabung uji with my name on it and asked me to confirm its mine..
dia cakap tu aa askar enche asben after washed..
then she put it in a syringe-like thingy called catheter (soft flexible tube)

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

before the procedure, Dr Lu tunjuk aku result sperm wash enche asben..
aku tak reti nak tengok all the numbers, tapi dia kata all good..
so ok aa..

then Dr. Lu put in the speculum thingy.. yeah, TTCian tau aa benda alah ni..
that dreadful molot itik! me no likey!
with Bismillah (aku aa bacakan, obviously), dia masukkan catheter tu and injek the askar inside me..
ok siap!
ehh? terkulat-kulat aku sebab cepat beno..

the nurse asked me to baring for a while..
dalam 15 minit jer dah boleh mangkit.. sepanjang baring tu aku dok zikir banyak-banyak so that askar-askar enche asben bertemu jodoh dengan cik ovum aku..
tapi lepas tu aku nak terkencing sangat-sangat..
risau ekceli kot terkuar balik ke hapa kan tapi tak tahin bebeno maka aku redho je aa..

ekceli time aku baring tunggu tu, aku dengor ada orang nages kat luar..
sayuu je dengar..
aku bajet her procedure failed.. meleleh gak air mata aku time tu..
body aku tengah full of raging hormones, memang mudah emosional..
aku sempat doa for her.. may God gave her child of her own..
this is so heart breaking ok..

so settle there, Dr.Lu soh mari esok tu untuk scan again..
ini aa dia life IUI ek.. tak abih-abih ko akan kena jolok so be prepared!
tu blom kira kena amik darah ek.. sebab depa nak tengok penerimaan ubat terhadap hormon badan ko..

esok tu mai for scanning, Dr Lu kata ada follicle aku yg dh ruptured so hope for the best..
and ada seketui lagi ni yang dia jangka akan rupture ari ni so he advice me to BD..
then esok nye tu need to start taking Progesterone pills..
see how many drugs inside my body?
im just hoping aa all this tak buat berat badan aku nek!
stress mak nokss..

but all and all, im lucky i didnt get that OHSS (ovarian hyperstimulation syndrome)..
sebab i did my own research, orang ado PCOS ni kalo buat IUI or watever aa yang memerlukan hormon shots tu, mudah kena OHSS..
and it can lead to severe illness or death!
sepanjang amik Puregon tu, aku dok asik sakit perot ekceli..risau gak tapi nasib baik tak cirit teruk-teruk..
and no vomiting watsoever.. so i guess its all good aa..
thank you Allah!

hmm i guess that is it laa..
now im on my 2WW (two weeks waiting)
Sabtu ni kena hadap Dr. Lu again.. katanye nak kena amik injeksen ke hapa..
tak pasti..
aaaa cucuk lagii… adoilaaa

so wish me luck you guys!
and sprinkle baby dust to all..
moga semua TTCians out there tak mudah givap and keep on trying sampai berjaya!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s