:: daging masak merah ::

aku rasa dah penah bubuh resepi lauk ni..
tapi takpe aa anggap je aa siaran ulangan ek..

semalam hari nasi so perot as usual, men order je laa apa dia teringin kann..
dari opis lagi dah terbayang daging masak merah..
terbayang telo asin.. aaa *droolingg*
so balik jer terus carrrgasss masuk dapoq rebuih daging..
as usual resepi iols bajet 2-3 orang makan jer ek..

DAGING MASAK MERAH

Daging (sukatan iols 1 mangkuk kecik je)
2 ulas Bawang putih (ketuk)
1.5 inci Halia (hiris)
Bawang beso (hirisan ikut banyak mana nk semakkan lauk)
2 sb Sos tomato
2 sb Sos cili
2 sb Cili kering/boh (blend)
2 sb Sos ikan
Air untuk rebus daging
Sedikit pewarna merah (optional)
Sayuq pilihan anda (iols buh carrot n baby corn jer)

Cara-cara:

1.   Rebus daging dengan hirisan halia sampai empuk.. dekat nak empuk, titik sikit pewarna merah.. saja nk kasi nampak cantik skit.. dah empuk, toskan and put aside.. Air rebusan jangan buang ek..
2.   Tumis bawang putih, bawang besar and cili blend sampai wangi.. masukkan daging then campak segala sos tomato cili and sos ikan.. 
3.   Nak sedikit kuah, buh skit air rebusan daging tadi.. campak sayuq and kacau-kacau sampai masak sume..
4.   Perasa garam skit.. jangan banyak sangat sebab sos ikan dah masin dah..

20150212_224450_resized

gambo kurang menarik sebab ini belen jer nih..heheh!

simple and mudah je nak buat…
just time consuming aa skit part nak merebus-rebus ni..
oo ada tips tah mana iols baca dulu..
untuk elak air membuak melimpah time merebus, letak melintang atas periuk tu spatula kayu ek..
not sure plastik bleh idak tapi aku ada kayu, so kayu it is laa..
hehehehe…

oo and lauk ni kalo tak abih, esok tu korang boleh goreng je nasi and buh lauk ni..
dahh jadi nasi goreng daging merah!
syabasss…

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s