::ulser::

since Friday aku dh rasa something wrong inside my mouth..
sakit and pedih sengal-sengal..
i have limited access of my mouth!
gile payah nak bukak luas-luas..

memang seksa gile sakit dia..
jenuh aku nganga depan cermin cari apakehai sakit bebeno ni..
tak nampak lak ulser or any tompok putih dalam molot..

2 hari menahan perit..
dah la seksa nak kunyah..budak gemok tak leh makan so bayangkan laa seksa dia..
all i can eat, nestum and bubur nasi je..
dah laa ari Sabtu aritu gi jalan-jalan ada akak ni masak sedap buat bekal..
sangat terseksa jiwa, kunyah jugakk dalam perit-perit tuuu..
T__T

Ahad dah start getting worst..
dia dh merebak ke tekak..
perit nak telan air liur bagai..
nak rasa macam tempat beguk tu macam swollen skit..
and im starting to feel a bit feverish..
terus wassap bos minta EL esok..
takut demam teruk esok tu..

Isnin mangkit terus try buat appointment spital..
jenusss! dedekat nak raya cina ni ate sume dah cuti awai ka?
aku dapat appointment nun pukui 3.30pm!
sementara nak tunggu gi spital, aku dok gigih kumur molot dengan air garam..

jumpa doktor terus dia kelebet molot and found a BIG ulser!
dia kata kalo nak cepat baik, he needs to burn it with some chemical acid hapa tah kat tempat ulser tu so that akan cepatkan proses healing or pertumbuhan kulit baru..

taaapi dia kata proses tu agak SAKIT!
cuak ati aku bila dia kabo sakitt..aaaa!
ada option len tapi slow and dia kata kadang-kadang boleh jadi balik..
adoilaaa!!

nak taknak i chose the acid thingy la..
tak sanggup nak sakit lama-lama..
so before the procedure, dia spray dulu tempat tu dengan bius kehapa..
terus numb tempat tu sekali aa dengan lidah aku!

then dia start dabbing the ulser dgn chemical apa tah guna a long cotton bud..
dia tnya gak sakit dok?
and i dont feel a thing!!
dia lak heran sebab patient dia selalu cakap sakit..
hahahaa..
2 kali dia dab tempat ulser tu..
lama-lama tu baru rasa skittt skitt..
ok..i can bear this..
tapi dekat 15 minit gak laa aku drooling tak terkawal!
hahaha..molot kebas kauu..

so the doctor gave me a pain killer and ubat sapu..
balik umah nganga nak tengok caner aa rupa chemical burn tu..

image

nampak ujungg gigi tompok putih tu?
itu hasil dia bako tempat ulser tu ek..
looks horrid kan? n supposely painful je ghupe dia but it turns out, tak sakit langsung!
i can now move my molot and makan!

haihh duduk Taiwan ni macam-macam medical procedure dah aku rasa yang tak penah rasa di Mesia..
kat Mesia ada ke treatment gini ek? paling koman depa kasi ubat kumur or oitment untuk sapu kat ulser..
sini siap bako pulak tempat ulser tu!
giloo..but it works!

ok iols nak gi sapu ubat lagi..
till then, bai!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s