::nasi ayam simple::

dah lama tingin nasi ayam since last week..
penangan tengok gambo orang la nih..
dasar budak gemok pantang tengok makanan sedap, harus laa nak!
and bila nak masak bombastik skit, aku perlukan time wiken je..
tup-tup last week opiser aku ajak enche asben and me pegi buffet dekat Alibaba Indian Restaurant..
so gagal di situ laa niat nasi ayam aku..

so wiken baru-baru ni tekad nak buat..
pepagi mangkit defroze ayam..
enche asben awal pagi dah keluar gi cycling dengan geng-geng beskal dia..
dah jadi rutin wiken lak dia skang dok cycling ni..

so bersilat laa iols sorang-sorang kat dapo..dengan tak mandi nye..sememeh!
lantak, biar sekali harung berlemoih kang mandi laa..

nasi ayam ni yg buat sedap dia adalah sup dia..sedap sup, sedap laa nasi ko..
ni aku buat bajet 2 orang makan lunch smpai dinner..
al malas memang gini aa ek..

NASI AYAM SIMPLE

Ayam potong kekecik
2 pot beras
1 Sup bunjut Adabi
Bawang beso*
Bawang putih*
Halia*
Butter skit + minyak masak skit
Serbuk/kiub pati ayam
Daun sup
Daun Pandan (simpul)

Kicap manis cap kipas udang
Garam gula secukup rasa
Bawang goreng (optional)

1. Blend bahan * and bahagi 2..satu utk masak sup, satu nasik..
2. Tumis bahan blend dalam piuk smpai wangi, campak sup bunjut buh air and campak ayam dalam tu and rebus smpai ayam masak.
3.  Kutip ayam keluar then tuang kicap n put aside sekejap kasi marinate.
4.  Now guna piuk rice cooker, tenggek atas dapo and buh butter skit dlm tu n some oil..nak buh myk sapi skit pun blh utk wangi..
5.  Tumis belen bahan blend tadi smpai wangi..Put some serbuk kunyit for color kalo suka and jangan lupa campak sekali daun pandan.
6.  Masukkan sup tadi and beras yg dah basuh..pandai-pandai bajet la sup korang banyak mana dengan beras ek..
7.  Transfer piuk masuk rice cooker and biar dia masak as usual..
8.  Sup tadi boleh la korang perasa garam and boleh gak buh serbuk pati ayam kalo suka and tabur bawang goreng and daun sup dalam tu..
9.  Ayam tadi pulak korang boleh goreng macam biasa or bako dalam oven pun buleh..up to u
9.  Hidang with salad and cili n kuah kicap dia..

CARA BUAT SOS CILI NASI AYAM

2 cili merah
1/2 biji tomato
Cuka
Gula

1.  Blend semua ni and masak atas dapo smpai pekat..

CARA BUAT KUAH KICAP NASI AYAM

1-2 ulas bawang putih (tumbuk)
Sup
Kicap manis cap kipas udang

1.  Campur sume and siap!

image

alhamdulillahh si kurus iols makan banyak bila buat menu ni..
sekali jalan 2 pinggan dia bantai..
suka betui bila masak orang makan bersungguh-sungguh macam gini..
baru aa semangat nak masak len kali..

ok next story lak ek..
kbai!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s