::gulai tempoyak udang::

since Khamis hari no-gym maka dengan gumbiranye perot mengorder nak makan gulai tempoyak..
ikan takdok so guna udang je la..
tengok dalam peti ado timun..hah cantik!

ni bajet untuk sorang makan ek..
sebab enche asben tak makan tempoyak..
image

GULAI TEMPOYAK UDANG

4 ekor udang
1 serai (ketuk)
2-3 biji bawang merah*
Cili api (bajet korang nk pedas mana)*
serbuk kunyit (guna idupnye lg terbaik)*
1.5 cawan santan (lebih kurang)
2sk tempoyak
1/2 daun kunyit (racik)
1 timun (potong memanjang)
Garam gula secukup rasa

Cara-cara:

1.  Blend/tumbuk bahan * and campur dalam santan..Campak tempoyak and serai sekali ek
2.  Masukkan udang and timun (if suka)
3.  Bubuh daun kunyit lepas tu..
4.  Perasa garam segala and tunggu masak!

aku buat ni memang cukup je untuk iols makan sorang..
podeh sedang-sedang je sebab guna 2 biji je cili api Taiwan ni..
takut nak buh banyak sebab selalu guna sebiji untuk masak sebungkus megi pun dah meletup perot aku!

untuk enche asben aku buatkan ayam goreng je..
siap aku goreng ayam dia dgn skit daun kari just to spice up bau dia..
and aku buat sawi celur and tuang minyak bawang putih on it, buh sos tiram skit..
wallah!

laju kitaorang hadap macam pirana!
kuah tempoyak iols stil ado tu..even isi dh abih, sayang oii nak buang..
esok buleh pecah telor je dlm tu or buh timun..
dapat aa seround lagi tu..
sayanggg tempoyak stok terhad so sila jangan membazir..

ok laa..nak gi tepuk perot depan tv lak..
kbai!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s