:: pregnant story ::

aku rasa aku dah ok to tell my experience..
so let me story aa skit al kisah nye ek..
aku tau ada yang tak brani nak tanya..
hehehe…

as u guys know, aku on med Metformin 1500mg (3 biji everyday)..
aku dapat stok sebulan in June 2014..
since efek dia adalah teruk time mula-mula aku amik, aku banyak skip-skip..
so dapat aa bertahan until July ubat tu.. bulan Ramadan!
sepanjang bulan puasa tu aku cuba konsisten cukupkan 1500mg everyday..
bertabah menelan ubat ni ooo, i tell ya..!
even the side efek dia jadi dabel horror sebab perot ko mostly kosong the whole day pose..
tapi mak gagahkan jugak nokss.. demi nak baik!

aku time tu memang otak pikir nak baik pulih problem insulin aku je..
coz i dont want to get diabetes at early stage..
ive lost my abah becoz of that so aku takmo aa aku dapat gak..
dah aa semua sedara side abah pun passed away becoz of diabetes! scary meri okk..
even i know, i cant run away from my genetic gen..
tapi at least i can prevent it dari datang awal..

stok ubat memang doktor kasi sebulan dulu sebab nak tengok aku serasi or not..
so bila ubat abih, aku call to make appointment with my doctor nak mintak stok baru..
it was CD26 time tu..
and tiap kali jumpa doktor aku ni, dia nak tengok BBT chart aku…
at the moment aku dah 3 bulan buat BBT..
memang tah kehapa mula-mula tu kalo tengok carta aku..
aku sendri tatau bila masa aaa ovulate nye..
tapi bulan tu kebetulan im on Clomid so baru aa nampak ovulate nye..

then doktor tengok suhu aku tak jatuh-jatuh since tarikh ovulate..
so dia syak laa im pregnant..
and i was like, “hahhaha no laa, kenot be laa” and hahaha some more..
sebab iyer aa kann.. bulan pose tu yop..
bila sangat pun iols nak berbaby dance pun khenn…
boleh kira ngan sebelah jari jer..

but the doktor insisted me to do urine test jugak..
ahh sudah! mak baru je wiwi before came to the hospital..
tang mana lagi aku nak perah ni?
tak pepasai laaa aku kena togok air bercawan-cawan dulu..
and dah aa time tu dah pukui 2 lebih..
harus laa dah tak pekat ke hapa untuk trace apa-apa kan?
dah aa kena minom banyak-banyak macam ni nak kasi paksa wiwi… laaagi laa cair..
itu yang aku pikir laaa…
but i still do it laa the test..

waiting for 10 minit in front of my doctor..
baru je aku cakap, “doctor, can trace aa? still early right?”
iyer aa kann.. 7 tahun aku dah kencing kat stick HCG ni dah berpuluh-puluh batang..
siap dah lewat seminggu lebih, tak penah nye ada apa-apa..
ini kan period tak due lagi…
tup-tup result dari makmal pop up on his PC screen..
‘hah, POSITIVE.. U ARE PREGNANT’
sambil tolak skit monitor PC dia tunjuk ke aku..

and i was like..“whaaat???”
melopong 5 saat and then aku breakdown on the dot!
hahahah.. oh god panas muka akuuu time tu..
kelam kabut doktor cari tisu..
hhahhah… sorry doktor, im just overwhelmed..
terus doktor suh pilih tarikh 2 weeks dari hari tu untuk scan..
nak tengok kantung ada idak..

before that dia ada cakap.. apa-apa pun be prepared..
it is still new and anything can happen..
dia taknak aku too excited kehapa..
sebab dia takley janji apa-apa lagi selagi tak nampak kantung..

on the way back home, aku dan singgah Cosmed beli pregnancy test..
ingat esok pagi tu nak buat.. tapi aku lupa wehh!
malam tu baru aku buat tapi since aku  tak yakin sebab dah malam kann, so i did it with OPK tester je..
sebab aku ada baca, tester ovulation pun boleh trace pregnancy sebab hormon apa ke sama tah..
lagipun aku ada banyak lebih OPK tester.. so why not try!

CD27 with OPK tester

CD27 with OPK tester

time ni aku dah tersiput-siput senyum sengsorang..
there’s no other time that i will be more than happy to see my own wiwi..!
the next day aku buat lagi test guna pregnancy test lak..

CD28 with UPT

CD28 with UPT

but still i dont have the courage to tell enche asben…
for me, biar aa lepas scan and all..
dah confirm dia bebetui ada semua.. then i will tell him..
aku takut..
that he’s not ready..
i dont want to jinx it like previous time..

time tu aku tak berhenti berdoa, dear God let the lil one hold on tightly like a spiderman inside there..
pliss..pliss..pliss!
and betui kata orang, once ko tengok jer dabel line tu, mabuk segala pun mai tang-tang tu jugak!!
but for me, aku kan dah training awal for this thanks to my Metformin med..
so here we go again laa..
flushing my face in the toilet, muntah abih isi perot…
aku memang takley makan banyak..
abih sume keluar balik..
if ko makan benda pedas, lagi hebat cara dia keluar! pehh panas tekak oiii…
thanks to my non-stop muntah.. berat aku jadi 49kg at that time!
before aku start Metformin, berat adalah 54kg ek..
wuhuuu di situ..

dah aa time tu nak raya!
suffer aku tengok segala rendang bagai tu..
peh tu raya ke-2 diaorang wat trip ke Waterpark!
pergghh best waterslide depaaa… ada satu tu, terpanjang di asia!!
aaaa… aku tak brani aa nak men berlasak-lasak..
duduk laa statik dengan para macik-macik layan acara mengunyah tak berenti-renti..
enche asben je beria-ria pegi men..
nasib dia tak tanya apsai aku tak tukar baju untuk mandi..
mebi dia ingat aku tak sihat so no question asked.. dia dah biasa tengok aku melembik sebab ubat..

haah laki aku tak banyak tanya..
aku memang tak cerita sangat apa ubat yang aku makan..
sebab dia bukan reti nak tunjuk concern ke hapa bila aku muntah bagai nak giler becoz of the side efek ubat..
paling bodo pun all he did adalah soh aku JANGAN makan ubat tu dah!
malas aku nak citer panjang-panjang..
so i just endured it all by myself without any rungutan..
sebab kang aku berungut and melepek-lepek, dia akan suh benti makan ubat tu..
hhhahhaha!

eh panjang ler pulok..
esok aa sambung al kisah miscarriage ek..
iols ada koje ler pulokk..

harap-harap aku tak lupa aa nak sambung.. heheheh!
kbai..

Advertisements

2 thoughts on “:: pregnant story ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s