:: BBT chart ::

kegigihan i tell ya, this BBT charting nih..
i dont know how the hell laa orang boleh disiplin selama ni…
jenuh wehh aku nak setat masa mula-mula tu..
but since my Dr. keep on asking for my BBT, nak taknak aku kena wat aaa…

ive started in May 2014.. itu pun lepas kena arah dek doktor!
itu pun aku wat ikut pahaman aku jer aa..time tak consistent langsung kengkadang..
pada aku, janji pepagi terjaga cecelik mata jer, terus sumbat termometer dalam molot!
kadang-kadang memamai aku mencatat suhu ke apps dalam hp..
dengan ngantuknye.. dengan tak nampak kehapa aku taip nyee..

merata aku catat BBT aku..
dalam hp, kat website fertility.. and hardcopy catat manually pun ada..
itu untuk doktor aa..
dia siap kasi chart kosong memang spital punye untuk BBT..
bila ada appointment dengan doktor, dia suruh bawak..

masa mula-mula start BBT charting ni, memang klaka jer aku tengok suhu aku..
nek turun nek turun.. tak penah lepas paras 36.5c apatah lagi 37c..
doktor pun kata, sebab hormon aku tak cukup nak menjana pengovulasian yang baik..
dia selalu separuh jalan jer, then suddenly drop menandakan AF nak mai..

but since aku start on Metformin, suhu aku dh a bit stabil..
and the chart started to rise after CD20..
and on CD24, ive got 37c and suhu maintain tinggi until now..
aku tak pasti aku ovulate or not sebab takde tanda-tanda watsoever..
no CM no nothing..
aku lak malas nak wat OPK test..
so biar je laa..

chart

kalo ikutkan, i shud have got my AF now..
tapi suhu aku tak drop-drop lagi, so i guess bulan ni cycle aku akan jadi a bit panjang laa nih..
so harap bertabah laa and jangan nak gelabah ayam ingat kau preknen chesue!

sebab doktor kata, telur yang elok shud last 14 days after O..
means suhu shud stay high 14 hari DPO..
if dia turun before 14 days tu, means your egg adalah tak elok..
dan if ko ovulate lewat, patutnye cycle ko pun akan jadi panjang gak..
itu pasai ada 2WW tu.. everything adalah 14 hari untuk menentukan jadi or not..

macam chart aku before this..
nampak aku ovulate based on the suhu pada CD20+..
tapi aku tetap period tepat CD28..
tu doktor cakap telur aku tak elok sebab tak cukup hormon, tu dia tak dapat bertahan..
sepatutnye aku yang jenis ovulate lewat, cycle aku patut panjang…
tapi tu aa.. at least now i know..

penting gak BBT chart nih..
untuk orang seperti aku yang hormon giler..
better aa buat benda ni.. so that u can know what’s going on inside you body..
dan korang boleh tau bila sebenarnye korang ovulate..

so ok aa.. iols nak merangka menu iftar pulak skang..
time to hit the google.com and carik resepi!

bubye ladies!

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s