::Hong Kong trip – Ocean Park ::

baru mendapat kerajinan nak update trip aku last week..
hehehehe..

so for those who didnt know, aku last week pi Hong Kong!
saja bawak mak and adik aku jejalan sempena besdei adik aku aa kira..
mak and adik aku mai Taipei dulu, then esok tu shot terus ke HK..
cost from here to HK untuk 3 orang around NT$17k (RM1700++)
aku nek Hong Kong Airlines..
perjalanan 1jam 20minit..

percutian ni girls only sebab enche asben namo folo..
sebab dia baru balik dari Mesia..
save bajettt…heheheh!
pi sat jer, Jumaat Sabtu Ahad..

kat HK aku tumpang umah kawan aku yang keja kat Konsulat sana..
si Wanie..
mula-mula memang takmo kabo ke Wanie ni sebab aku takut dia offer soh duk umah dia..
tapi bila tengah survey hotel-hotel, aku jadi tak tau area mana should i pick..
so aku tanya gak aa ke Wanie for recommendation..
tup-tup dia kata takyah..duk je umah dia!
segan gak sebab rasa nyusahkan orang..
tapi seeing all the hotel price, shessh! giler mahai…
and she insisted and she’s very nice indeed..
siap kabo takyah bawak tuala, wat berat beg jer..

since she’s being very nice, takmo aa nyusahkan orang lelebih..
takyah jemput-jemput, kasi direction jer aku cari sendri umah dia..
turun jer airport, kuar ke depan cari bas..
umah Wanie kat area Wanchai..
Wanchai ni kira town laa.. macam area KLCC gitu.. tetengah..
so banyak je transport ke arah dia..sonang kojo aku..

nek bas tiket sorang HK$40..
turun Fleming Road, Hennessy Road..
then Wanie mai amik kitaorang kat bus stop tu bawak gi umah..
jalan kaki jer sebab memang dekat tet..
letak beg segala.. refresh and makan sebelom sambung ke destinasi seterusnye..OCEAN PARK!

si Wanie siap masak lunch untuk kitaorang dulu..
haihh.. segan gua..

tiket nak masuk theme park Wanie dah belikan thru online untuk aku dah..
aku minta dia belikan tiket ke Ocean Park and Disneyland..
tiket Ocean Park sorang HK$320 and Disneyland HK$450..

time nak gi Ocean Park, tup-tup laki si Wanie tolong anto kan ngan keta..
lahaii…sesusahh jer noks..

boleh tahan aa beso tempat nih..
Wanie kata akuarium dia tu terbeso di Asia Tenggara ke hapa?
tah aku lupa…yang aku dengo bla bla bla beso beso bla bla..
hahahahah!
sangat tak fokus aku nih..

::goreng sedap tuu::

::Mr. and Mrs Crab bapak besoo nih weh!::

::ikan dahi jendul tu statik setempat weh, macam tau je org nk snap gambo::

tapi yang nyampah masuk sini adalah sebab rombongan cina bukit mana tah masuk time tu..
ya tuhann, they are soo LOUD!
aku bajet ni cina mainland sebab perangai sangat kampung..
peh tu abih sume benda nak tangkap gambo..menempel kat depan akuarium tak kasi chance orang len..
peh tu so rude! men sondol jer orang..
aku ngan adik aku siku-sikukan jer yang mana nyondol macam ba alip ba ya nihh…
tak sesabo!

lepas kuar akuarium, harus
kena lalu souvenir shop..
sangat cantik marketing korang kannn..
maka tersasar gak gua membeli fridge magnet..
hoi mahai! beli untuk diri sendri jer laa..

kitaorang selamba jer posing-posing..
wat macam kedai sendrik ek…hahahah!

kemain jauh mai tengok panda..
walhal kat Taipei tu ada je panda siap dah ada baby..
hok HK ni still berdua…

::lama giler dia berteleku macam tu::

Ocean Park ni beso.. ada macam-macam part laa..
akuarium laa.. tempat-tempat binatang la.. and ada gak tempat games..
tapi hok ni ko kena nek cable car or train to go there…

since budak ‘kecik’ tu beria nak merasa nek cable car, aku ngan mama terpaksa bertabah laa folo..
memang sangat kuah tumpah ke nasi aku nih..
penggayat macam mama.. genetik!
tapi mak aku lagi over..dia statik peluk tiang dari mula sampai laa abih!

jangan tertipu laa tengok gini and say “oo dekat je atas tuu..”
ohhh tipah tertipu nyeee…
lepas je puncak bukit tu, panjang lagi wehh perjalanan!!
and its situated bebetui tepi tebing and you can see the sea and all the rocks down there bagai..!
demmm… gua tak tau aa betapa kecut kembang kecut kembang buntut aku time tu..
geliii je tapak kaki..
mak aku usah citer aa..
ko bergerak skit pun dia marah!
hahahahh!
dah aa ada sekali tu angin mai, gondola kitaorang tu swing kiri kanan!
mak aku siap nak muntah dahh..
hahahahh! aku ngan adik aku selamba menggelakkan mak sendri.. giler kejam anak-anak..

::acting brani, sebenornye dia gayat tu::

kat atas ni ada memacam games and roller coaster..
as usual.. adik aku aa nak terai tapi dia ni jenis nak mengheret orang sekali!
aaahh tidak laaa..
giler roller coaster tu depa letak bebetui tepi gaung!
rollercoaster tu sendri dah tinggi brapa tingkat dah..siap pusing 360 darjah ok!
tu blom kira kedudukan kita yang memang dah atas bukit tinggi nih..
sayuppp!
terus tingat citer Final Destination.. hoiihh!

abih atas tu, kitaorang carik train untuk turun bawah..
sebab obviously, dah tak brani nak turun guna cable car!
memasing dah kecut bontot..
haahahha!

owh, suhu time tu adalah super cold!
dabel aa sebab atas bukit and tepi laut lak tu..
time winter berjalan memang gini aa.. tapi thank god tak hujan kehapa..

bila berjalan ngan mama, biasa aa kena aa slow and steady..
kaki mak aku dah tak kuat sangat..
bila dah abih pusing sume aku ajak balik aa..
sebab mak aku pun dah penat.. straight berjalannye..

balik nek teksi depan Ocean Park tu..
and as expected, gua kena kapak ngan teksi HK..
cibai sangat..
tambang yang sepatutnye around HK$30, aku kena HK$80+
bahbiii sangat kauu apek..!
mohon eksiden aa ko lepas ni!
alasan dia jalan yang patut guna ke Wanchai jem time tu.. so dia guna jalan len..
giler pusing jauhh!

tapi apa-apa pun, all ends well..
balik memasing pengsan awal..
Wanie being a good host as she is, siap dah tunggu kitaorang ngan bihun goreng segala..
kenyang laaagi sedap tidoq..
esok nak mangkit awai, ada satu lagi destinasi impian..
heheheh!

itu aku citer next time…
kbai!

Advertisements

4 thoughts on “::Hong Kong trip – Ocean Park ::

  1. Hong Kong memang mahei pon.. menyampah aku.. hotel sempit dia pun satu malam dah dekat RM700… perffff.. dah la mahei, sempit plak tue.. nak rukuk masa solat pon bontot dok ciom dinding.. harey betei …hontong lagi lepak hotel kat Mesia. kah kah kah…cable car tue jauh ke beb?.. sebab Genting kabo, cable car depa terpanjang di Asia Tenggara.. kot ade lagi yang panjang dari Genting punya .. hua hua hua

    Like

    • kalo ngan rega RM700 tu dah dpt duk bilik bertema kat Legoland noks! ini hotel laga lutut ngan dinding je ko dapat with that price..owh idak laa panjang kabel car tu..tapi giler merunyut perot sbb dia jalan tetebing bukit bawah tu laut! giler rasa berkecai if jatuh nihh..oh tidakkk!

      Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s