::cycling in Tamsui::

CNY is never been my favourite holidays even dia cuti lama..

to much pain in it..
thats the time when I lost my father..
because of it, no earlier flight was available..
sangat sedih…
so nothing special on this holiday except long ‘holiday’ at home..
dah aa aku demam time tu..
sangat taik rasanye bila cuti tapi demam and cant go anywhere!
baik ati sungguh demam aku nih pilih time cuti je nak rebah..
ekceli hari Rabu tu aku dah gave in and take EL sebab tak larat giler rasa nak mangkit..
just wassap informing my boss and opiser..
then continue pengsan..
demam aku jadi lama sebab i insist on not to take any panadol or med sebab aku tengah on Clomid..
tak mo mendadah campur-campur kononnye..
maka bertabah aa aku tahan and try tradisional remedy je instead..
nak tambah perisa, enche asben pun sama terjangkit ngan aku..
sesama laa kami bersin secara pass baton..
tapi nasib laa enche asben a bit stronger than i am..
so dia aa yang take over the kitchen..
and when he did, menu aku dah boleh jangka dah aa..
NASI GORENG je aa..
jadi aa dari kebuluran..
dari Rabu sampai Jumaat aku struggle to get better..
demam aku mai malam jer.. tapi nasib under control aa..not more than 38c jer..
gigih mensihatkan badan by drinking a lot of water..
sebabnye hari Sabtu tu ado aktiviti riadah berbeskal beramai-ramai..
rugi oi tak ikutt..
ni aktiviti wanita Perwakilan Taipei..
plannye nak beriadah dengan family aa kat Pulau Bali di Tamsui..
so pepagi aku dah mangkit buat cucur jagung for our potluck..
then take a bus to MRT Jiantan.. then take MRT straight to Tamsui..
enche asben folo sekali sebab most of our ahli laki ikut gak…
cukup je korum kat Tamsui, we have to take a boat to Bali..
if you have an Easy Card, so mudah aa just swipe jer..
if not, sila beli tiket kat kaunter dulu ek..
pegi balik will cost you around NT$43 (RM5+) tak salah aku..
sesampai jer, terus ke acara MAKAN dulu laa kan..dah lunch time weh..
sume kebulur dah (by all i mean me..)
memacam akak-akak ni bawak.. sangat mak-mak kann..
ada yang bawak nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, kueytiow..
kuih-muih.. keropok2..fuhh!
::as usual, si dompok tu tak tunggu pelawa dahh..sapdek!::
besarkan bontot dulu sebelom kita berkayuh ek..
satgi stabil skit bontot atas seat bila dah cukup melebar menghentam nasi lemak!
hahahhaa…
kat sini ada macam-macam jenis beskal yang ko boleh sewa..
sangat menarik!
seswai untuk semua peringkat umor..
::beskal kanak-kanak dari kecik ke beso::

::untuk bawa baby pun ada::

::ini seswai untuk hangkut satu family of 4-5 people::

::ini kapel best la ::

nak naik berdua? bertiga? no problem!::

aku ngan enche asben amik beskal berdua nih..
mula ingat nak amik ala beca tu tapi enche asben kata satgi take a lot of space payah nak cilok-cilok..
sebab hari tu adalah packed with people!!
and jalan adalah muat-muat jer..

tu gambo atas tu, Kak Ani kat blakang Kak Asmah tu tengah berzikir tak sudah-sudah!
hahahaha..
Kak Ani tu tak pandai nek beskal so dia adalah super gayat..
Kak Asmah kata Kak Ani dekat 20 kali sebut bismillah!
kekekekek!

the kids are having wonderful time..
sekali sekala berkumpul selambak.. haa amik!
nasib aa ramai anty-anty jadi superbaby-sitter free kan..
tapi dalam dok perati-
perati tu..
terlepas gak sorang anak opiser Tourism aku nih..
kemain berani jalan sorang-sorang dah sampai ke tepi pantai dah!
dedau jantung mak dia sat..
nasib aa kat Taiwan, sapo je nak larikan budak..
kalo kat Mesia aku rasa dah sampai ke sempadan ke hapa..
nauzubillahhh…
::laki bini giler::

::nmpk seketui bju merah tepi tu..si Adib memang perengus skit bila takde mood::

::si Donut kesayangan::
::si Icad kehabisan bateri, tido penuh gaya!::
si Donut ngan Icad je tumpas time nek beskal ngan abah masing-masing..
klaka giler depa ni..
sesedap kot angin bayu atas beskal..
time nak balik..perghhhh!
dia punye barisannn…sayupp wehhh…
nasib aa boat every 10-15 minit satu..
so tak rasa aa lama sangat berdiri tu..
::sayupp blakang tu barisan ::

the boat trip only take a few minutes jer..
tak dan aa aku nak mabuk laut pun..
thank god!
tu blom abih suffer lagi tu..
ni nak kena nek MRT Tamsui lak ke Jiantan..
aku tak paham aa ngan orang Taiwan ni..
tah hapa dicari kat Tamsui ni..
tiap kali pun penuhhhh sume gerabak MRT..
gilerr..dah aa jauh station kitaorang nk turun..
berdiri dah goyang-goyang aku dah..
tambah perot rasa nak memberak pulak!
cipet aihhhh..
u have no idea how ive tried to compress those feeling ok!
segala ilmu kemutan aa gua praktik kan..
turun MRT kena amik bas pulak..
oh the suffering living in chinese country!!
sampai umah, laki bini berterabur chop toilet..
hahahhaha! enche asben pun has the same issue rupanye..
sehati sejiwa sungguh…
so itu je aa citer last week..
ok aku nak gi mikrowave bekal sat..
lapo melantun-lantun dah nih!
bubye!
Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s