:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

Advertisements

12 thoughts on “:: cerita kangkung ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s