:: ayam tandoori ::

dah lama tak citer pasai masak kan?
hari ni kita story pasai tandoori ek..
ni sume penangan enche asben aa..
asai makan luar, otak dia pikir Restoran Aleeja sebab nak ayam tandoori..
aku kan dah muak ngan makanan india nih..
tapi sebab istri mithali kan.. gua turutkan jer aa..

so untuk mengelak dari diheret lagi ke restoran itu..
aku gigih google sana sini untuk cari resepi sesimple yang boleh for ciken tandoori nih..
so ive found one..

AYAM TANDOORI

Ayam (bahagian dada or peha paling seswai)
1 cawan yogurt (portion: 1 sb = seketui part ayam)
5 ulas bawang putih (tumbuk halus)
2 inci halia (tumbuk halus)
2 sb serbuk cili
1 sb garam masala (takdo boleh ganti serbuk kari daging)
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kulit kayu manis
1 sk serbuk kunyit
1/2 biji lemon
2 sb paprika
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
Sedikit pewarna merah

Cara-cara:

  1. Bersihkan ayam and kelar-kelar bahagian yang tebal isi nye.  Then perap ayam dengan garam, serbuk cili, serbuk lada hitam and perahan lemon tadi selama 1-2 jam.  
  2. Tumbuk halus bawang putih dan halia dan campurkan semua bahan-bahan yang lain dan kacau sehingga mesra semuanya.  Jangan tambah air ek!
  3. If nak pedas lagi, tambah la lagi serbuk cili dalam tu..
  4. Masukkan ayam yang telah diperap awal tadi.. Gaul rata-rata and make sure sume bahagian yang dikelar dapat portion campuran yogurt tu..
  5. Tutup bekas ayam and masuk dalam peti es.  Perap at least 3 jam.. lebih lagi best!
  6. Bakar dalam oven boleh or grill atas dapo.. up to you..
  7. Baki bahan perap tadi, campur skit minyak and oleskan skit-skit pada ayam time bakar untuk elakkan dari hangit ek..

this is my first try..
aku takde peha ayam..
stok dalam peti es hanya ada bahagian dada and kepak..

memang nampak macam bahan-bahan banyak nyerr..
tapi nak buat ni mudah sangat sebab tak perlu buat apa pun..
hanya perlu tumbuk bawang ngan halia jerr…
yang lain tu campak je sume, gaul, perap!
siapp…

untuk portion resepi atas yang aku pakai ni, aku dapat marinate 3 part dada hok kekecik ni..
and ada belen skit, aku marinate lak 3 wings..
sayang nak buang! heheheh!

ini aku bakar guna Panggang Ajaib!
sangat mudah and cepat..
aku oles skit butter kat atas pemanggang tu..
and sapu skit minyak sapi atas ayam..
fuhhh!
semerbakk i tell yaaa..

time dah dekat nak masak tu, korang boleh grill sedikit bawang beso sekali..
aku bila ayam dah masak tu, aku letak bawang atas grill tu and letak ayam atas bawang tu..
selain kasi dia kurang hangit skit, boleh kasi manis bawang tu melekat skit ke ayam aku..
heheheh!

owh untuk sos dia tu, i iz tak buat sebab daun mint tak jumpa aa pulok..
makanye makan gitu jer dengan nasik panass..
enche asben mula-mula jual mahai sebab dah menghentam semangkuk laksa..
tapi bila semerbak bau time aku bako tu..
dok tercuit-cuit gak ayam akuu..
hahahaha..

esok tu soh buat lagik!
hehehehe.. kira lepas aa tu SIRIM enche asben..
lepas ni kena blajo wat cheese naan pulokkk…

owh bila tak abih ayam ko tu.. boleh je korang hiris-hiris nipis..
amik roti, boh salad, hirisan bawang, cheese and boh hirisan ayam tandoori tu..
kapit!
siap sandwich korang..

kbai!

Advertisements

2 thoughts on “:: ayam tandoori ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s