:: Seramic village ::

hari Sabtu aritu Haji Imigresen ajak kitaorang gi Yingge (pronounce: Ingke)..
sana tu tempat seramic..
memang heaven dia aa kat sana nun..
not that far from our home..
nek keta dalam half hour jer tak salah aku..

Haji ni dah nak balik this year..
tu yang nak gi carik souvenir aa nak kasi sedara mara katanyer..
so mari laa kita beramai-ramaii..
kebetulan ada keta ni, bagus skit..
sonang nak borong barang berat..

this is Yingge..
actually beso tempat nih..
memang satu town aa kiranyer..
sini ada gak tempat ko nak buat ceramic sendri..
nak experience buat pot or mug kecik sendri out of clay..
then dia kasi ko warna sendri ikut suka ko..
aku tak pegi tempat tu aritu..
ni memang totally misi mencari barang jer..
mebi next time..

memang rambang mata aa…
banyak sangat pilihan!
aku mula aa rasa sume aku perlu!
hahahah..dasar pompuan

dari semurah-murah rega.. hingga ke puluh ribu ringgit punye pun ada..
you just need to be smart aa dalam pencarian korang..
aku ada masuk satu kedai ni.. macam exclusive skit laa..
ada satu vase ni beso pemeluk aku je kot..
tapi rega NT$250,000 (RM25K+)!!
gilerr toii..
tu blom aku tengok rega satu vase ni tinggi aku!!
tah brapa pulak hok tuu..

aku ekceli dok aim pot ni..
macam seswai toi untuk wat claypot rice..
tapi tah bila aku nak buat nye??
satgi kena perli ngan enche asben sebab perap dalam lemari jawabnyer..
heheheh!

tapi since perangai tak puas ati if balik tangan kosong kann..
maka aku sambar gak satu periuk ni..

::credit to Mr. Google::

a bit like this tapi aku nyer tudung dia ada corak bunga-bunga..
murahhh jer dalam NT$380 (RM38+)..
even murah, kualiti adalah terbaik..
boleh tau dari berat dia tu..
memang padat rasa dia and tebal!
depa kata masak dalam periuk clay gini lebih sedap..
tah laa..
nanti aa aku terai dulu..

ada aa lagi aku beli bekas ceramic kekecik yang lain..
konon tempat nak letak sambal belacan katanyer!
hahahaha..

owh sini ko kena berhati-hati gak..
takut dapat yang campur ngan tulang babi..
dia ada tulis Fine/Bone of China tu, haa itu aa dianyer..
baca info kat sini pasai benda ni..

kat sini brand pinggan yang femes amos adalah Tatung..
its Taiwan made..
kualiti memang terbaik tapi since aku dah borong set pinggan mangkuk Luminarc kat Algeria dulu 3kotak..
and set Noritake still in a box, maka memang menempah maut if minta lagi!
hahahahh!

kbai..

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s