:: skolah..serda n me ::

ari2 aku dok mengacum hal keja2 n previous life aku..kali ni aku nk wat entry pasai hal2 nostalgia lak..bila duk jauh2 ni mula aa kita terkenang2..terbayang2..mula windu org2 yg jauh kan…so ni aku nk beremosi skit..ala bukan PMS laa…(ko diam komot!)

tiba2 aku windu zaman skolah aku…paling aku windu masa aku skolah kat Vokay Ipoh..after aku PMR mmg aku dah target nk masuk vokay..tak hingin langsung nk masuk Teknik ke MRSM ke..mmg aku amik borang Vokay semata2…ni sume impak maksima dr abang aku gak..dia skolah situ amik jurusan Kimpalan..so aku mcm dah set dlm otak, pelajaran more to teknikal akan lebih berguna n senang dpt keja dr aku dok blaja teori semata2 tapi kaki tangan tak reti nk bergerak..lagi pun aku mmg TAK MINAT geografi, sejarah..kat skolah ni tak perlu amik matapelajaran tu sume..hahaha! best kan?
so pada taun ’95 aku ngan gaya perkasa melangkah masuk skolah tu..abah just drop me off at the front door je…pepandai aa aku bw diri masuk..terkulat2 gak aku sb 3 taun duk hostel ni first time aku akan jadi budak ‘luar’..depan2 pintu je aku dah wat kawan ngan sorang minah yg aku tgk terkulat2 gak mcm aku sorang2..
kat skolah tu aku amik pengurusan pejabat..yeah! i was born to be a secretary..hehhehe..
start masuk je kelas..as usual aa sume pompuan, tapi ada lak tersesat sorang mat cindian ni dlm kelas kitaorg..aku ingat lagi nama dia, Somasundram..cikgu mula2 ada gak tanya dia if dia nk tukau jurusan yg kejantanan skit..tapi tah aa dia takmo..mmg suka kot jadi kumbang seketui d keliling bunga ari2..ah lantak dia aa..dia pun bukan selalu masuk kelas..asik ponteng je..tak ensem sgt pun so kewujudan dia tidak penting dlm carta aku..
dlm kelas aku dok ngan sorang budak hostel, Khalida..tapi aku je panggil dia Khalid..dulu dia ni kerek ngan aku kedekut ilmu, last2 aku boikot dia takmo ckp ngan dia terus dia serik! dlm kelas tu aku paling rapat ngan Sherda..budak Ulu Kinta..aku mula tak suka dia ingat dia sombong..tapi tu arr dont judge a book by its cover..Sherda duk blakang aku je dlm kelas..dia pun duk sebelah budak hostel si Zam (minah ni pantang takde cikgu, sure membongkang tido)..
aku ngan Sherda mmg mcm belangkas..bergosip tak sudah2..kat kelas bergosip pasai KRU la, pasai Mark Owen (Take That) laa, pasai budak kelas TVradio yg comel tu laa, sambung kat umah bergayut lak kat tipon..sampai boipren(s) kitaorg bising sb asik engaged je line..ahhahaa!
si Sherda ni dia mmg tak suka Math..jenuh aku ngajo tak masuk2..last2 dia give up, dia tiru je jawapan aku kalo exam..mcm2 cara aa kitaorg cipta utk tiru time exam..tulih kat pemadam la..tulih kat kertas then angkat kasi dia tgk kat blakang laa…if ABC punyer soklan, men signal2 tunjuk pipi, molot, mata..tapi penipuan tak bawak kemana2 pung..dia fail Math masa SPMV..hehehehe..
(time umo 16taun kat umah Sherda kat Kem Ulu Kinta)
aku ngan Sherda suka ponteng amali solat…hehehe..malas siut nk kena p surau budak2 hostel tu..dah aa muka masing2 mcm baguss2 je bila tgk kitaorg yg budak luar ni terkial2 nk bukak stokin, bukak kasut segala..ah mcm aa korang je reti amik air semayang? gua hentak gak kepala tu ngan baldi kang baru tau..! so dari wat dosa, pegi tapi asik duk tepi ngan alasan uzur, baik aku melepak kat tangga sembang..

(ni time memonteng aa ni sambil layan sirap..)

aku ngan dia mmg sama je modus operandi kitaorg tapi kadang2 aku nyer extreme skit aa dr dia..aku time skolah ngan rambut perang, ngan telinga gua tindik 3 tiap2 cuping..pegi skolah pakai celak (owh aku dah gothic ek zaman dulu? mcm tak caya! hahahah!) last2 nama aku kena panggil kat perhimpunan..mmg pundek arr cikgu displin tu..alaa gua perang2 rambut pun takde love bite aa dlm baju usah nk belek2 gua laa! dia kasi ceramah bla…bla..bla..siap seret ustazah sekali usrah aku time tu..babik tul..aku wat pekak je..mampus korang arr..janji aku tak bodo time blaja..lepas episod kena ceramah tu, minggu depan nama aku kena panggil lagi tapi kali ni sb dpt markah 100% dlm Math masa Minggu Sains & Math..hahaha! EAT MY SHIT laa time tu …nk je aku tempek kertas exam aku tu kat dahi cikgu displin tu..
masa aku skolah situ gak aku penah kena sebat tapak tangan..sb tak dtg skolah tanpa alasan..mmg malang sb time aku tak mai tu ada sumting kat skolah, so mmg terperangkap aa kena..ah bukan aku merayau pun..aku memonteng selalunyer duk umah je..selalunyer kitaorg memonteng secara berjemaah..mlm tu dah siap2 col ckp malas p skolah..tapi ada gak kes emergency mcm si Sherda penah tak mai skolah sb terpijak spek mata dia masa kuar dr bilik air, pecah..dia ni taraf buta dah power spek dia tu..time tu aku dah siap nk p skolah..hampeh! kasi last minit info.. so aku kena gak p skolah..terkulat2 aku dlm kelas partner in crime tarak…cipet tol!
windu nyer time skolahhhh….
after skolah aku masuk ITM..n stil aku ngan si Sherda..satu Course..satu bilik!
sampai dah kerja skng ni…kitaorg stil contact…dh 13thn berlalu n kitaorg stil rapat..
woi Serda gua windu lu! mana ko ni asik tak on9! samprit laaa!

 

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s