:: gempar again ::

yes..semalam gempar bumi again..
ekceli nothing new about this..
everyday ada jer earthquake kat Taiwan ni..
wether u feel it or not jer..

usually area yang selalu kena adalah belah timur Taiwan..
Hualien, Yilan and such..
sebab depa menghadap ke laut..
gegaran tu usually comes from under the sea..
as for Taipei, we are north Taiwan..
even for typhoon pun agak terhalang skit laa ngan banjaran bukit-bukit tu..

kali ni gegaran agak kuat, 6.3 magnitude with 19.5 depth tak salahnyer..
kata driver opis kitaorang, gegaran kat Taipei ni kira sipi-sipi echo from that in Hualien je, around 4 something jer magnitude dia..
but WOAAHH! gilerr scary, i tell ya!
baru 4 lebih gua dah panic like hell..

mula rasa gegar around 8pm gitu while i was just about to park my butt on the sofa after dinner..
ingat yang biasa-biasa jer..
sekali aku tengok candle holder aku yang kat tepi TV kemain berbuai..
and then pasu bunga pun kemain bergoyang..
when i said dia bergoyang, i really mean BERGOYANG ek..
sangat jelas..
usually yang biasa-biasa last around 1-2 second jer..
tapi bila more than that, itu beso la tuu..
terus aku panik!!

terus jerit ke enche asben..
giler bila panik memang hapah tips handling earthquake situation ilang dari otak..
all i could think of is run tangan all on the air..
enche asben laju-laju soh bukak pintu..
ya tuhann.. time tu tangan dah shaking, nak cucuh kunci pintu time ni laaa dia takmo masuk on one try!!
babi betuii…
ku tujah-tujah tak masuk lubang..
see how panic can do to you..

bila dah bukak pintu terus loncat keluar..
tapi ati masih berbelah bagi nak lari idak..
sebab orang len tak lari weh!
satu building aku tu seko pun aku tak dengor depa bukak pintu ke hapa..
apartment blok aku tu only 7-storey up je.. im on the 6th floor..
tiap floor ada 2 umah..
so if depa bukak pintu ke hapa, u will know sebab boleh dengar.. tapi memang haram takde sapa kuar!
even my landlord yang duk depan umah pun tak kuar punn..

yang best tu, aku pun sama segan nak lari sebab im braless at that time!
iyer aa duk umah wehh.. who wants to wear it..
tak freedom tetek aku aihh..lemas!
yang enche asben pun siap berpelikat jer sebab lepas solat..
aku dengan berbaju tido dress pendek jer..
bagus toii…
dahh berbelah bagi nak lari idak ni..
yang laki aku suh lari masuk balik capai bra..
haihh bagus toi laki gua ni soh aku yang masuk balik..
bukannyer dia nak amikkan ke hapa di saat genting gini…
romantik laa sangattt *tangan didado, mata di atas*

but all and all..
everything is ok laa..
i could still feel my heart racing time masuk balik dalam umah..
shit this is scary!
time taip tuwit pun jari ketar-ketar lagi..
masuk jer umah terus switch on the TV and watched the news..
straight away ada story about this earthquake..

hari ni masuk opis terus tengok surat kabo kot-kot ada casualties kat mana-mana..
thank god this time no one got hurt..
last time ada kematian gak with this kind of magnitude..
sebab ada landslide, orang tu kena timpa batu-batu yang runtuh..
before that ada nenek kena timpa dinding kat temple lagi..

fuhh..
this is my 3rd strong earthquake experience laa..
and its only been 1 year baru wehh..
more to endure in the future!
haiyoo..lepas ni aku bakal jadi imun and be like Taiwanese..
dont care a think and lepak kat sofa bergoyang-goyang sambil minom Milo..

::the aftershake shakes..dekat 15 gegaran lagi lepas tu weh::
Advertisements

2 thoughts on “:: gempar again ::

  1. walopon aku tak pernah rasa gempa bumi, (kecuali masa 2004 dulu itupun goyang sesikit jer), aku boleh bayangkan. ngeri ah ngeri. kakakaka.. siapa nak pakai under garment ye tak bila nak duduk rumah… koh koh koh

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s