:: trip to Wulai ::

citer dah lama tapi al kisah laa aku kan malass..
hehehehe!
lagipun citer trip gi mana-mana ni aku suka boh detail ke hapa so it takes time nak sort out everything..
senang if ada orang nk rujuk if nak pegi sana..
cewahh! macam laa ada orang refer blog ko chesue woit!

trip ni ekceli opiser aku, En.Ali yang ajak..
dia kata ada kawan Indonesia ni willing to be our guide..
so its a good opportunity la kan..
if pegi membuta tuli sendri-sendri tak reti apa, jenuh gak kan..

aku soh enche asben ajak Haji dari Visa Division and wife dia, Kak Ani..
kot-kot depa tak penah pegi lagi and nak join..
lagipun depa duk bangunan sebelah je.. dekat sangat, berjiran nye..
turn out they never been there..so mari aa kita wat rombongan cik kiah..

kitaorang and Haji pegi by public transport je..
En. Ali and wife pegi by car..
tapi kitaorang berjanji jumpa terus kat Wulai la..
mula-mula ingat nak nek bas 262 to Taipei Main Station, tapi lambat bebenor la pulok..
so we end up taking the MRT brown line straight to Taipei Main..
then tukar nek MRT red line ke arah Xindian..
benti kat stop yang terakhir sekali..

from there, kuar je ke Exit 1 Xindian tu, belah kanan ada bus stop..
nek bas 849 to Wulai..
tak yah risau, memang Wulai adalah perhentian terakhir..
so relaks and enjoy the view..
owh, sila duk belah kanan bas.. that side has nicer view laa..
sebab Wulai ni dia mendaki bukit perjalanan dia..so only one side je aa ada pemandangan..
once side lagi, ko pandang dinding bukit jer aa..

for the tambang rate.. aku lupa aa nak tengok sebab aku pakai Easycard..
dok swipe jer..
tapi tak salah aku, MRT tambang dalam 20-30 NT$ je..
and tambang bas dalam 40-50 NT$..
apa-apa pun, sila topup Easycard banyak-banyak aa..sonang!
if korang malas nak nek bas, boleh gak amik teksi..
tepi bus stop tu ada je teksi berderet-deret..
terus ke Wulai dalam NT$600 (RM60+) satu teksi..

advise to bring your own food ek..
sebab tak banyak choice makanan halal kat situ..
ada aritu kitaorang jumpa this indian man.. dia juai ala-ala kebab ke hapa kat situ..
tapi to be on the safe side, bring food!
kebuluq karang..

from the bus stop, kitaorang berkumpul untuk start perjalanan..
kitaorang nak menuju ke waterfall and since sume tak kuasa nak trekking, maka mari laa nek tram..
tram ni macam ketapi kecik macam kat funfair apek2 tu!
hahahah…
kena jalan kaki thru the old street to get to the tram..
andddd kena panjat tangga!

:: i iz hate stairs! why no is eskelator??::
::ada kedai juai souvenir aborginal ppl..and yet again, the stairs!::

tram ni kecik je..
tambang dalam NT$50 sorang for adult, one-way..
for children aku tak tengok brapa rate sebab takde budak-budak arini..
boleh muat dalam a dozen of people..

and sangat-sangat oldskol aa tram ni..
reli rasa macam nek train kat funfair apek2 tu..
gedegek-gedegek bergegor sepanjang jalan..
hahahah!
siap jalan blakang rumah-rumah orang bagai..
which is fun laa..

can see the view of waterfall oso..
if korang adventurous, bleh je jalan kaki nek ke atas or kayuh beskal, whichever u prefer laa..
ada trek tepi tu.. siap ada toilet lagi tetengah jalan..

for people like me yang gemok berat bontot.. let me enjoy the ride plizz..

sampai atas tu, amik gambo sedas dua depan waterfall..
then kitaorang nak pegi ATAS waterfall nun…

::see the color? aku rs ada sulfur kot sebab sini ada hot spring gak::

kat atas waterfall tu siap ada resort if u wanna stay over for a night..
so untuk ke sana, boleh nek cable car kat situ..
tambang dewasa pegi balik adalah NT$220 (insurans included)
nak nek ke station cable car ni..
as expected..kena panjat TANGGA!!

::oh tuhan..WHY??::

sampai ataih waterfall, lepak makan bekalan kitaorang bawak dulu..
jauh lagi perjalanan nak explore atas ni..
bleh tahan laa beso area tu..

ada macam-macam atas tu..
tapi aku rasa macam dah tak terjaga ke hapa..
sebab banyak yang depa tengah renovate..
nampak dalam map ada kolam bley nek sampan..
baru ingat nak pi kayuh sampan and feeling ala-ala Azroy n Suzie..
tup-tup kolam kering, tengah dok buat apa tahh!
ceh!

owh before that, nak nek atas tu adalah kena daki tangga AGAIN ek!
Haji and Kak Ani terus serender takmo nek..depa lepak je kat station cable car tu..
as for me, tengok enche asben bersungguh-sungguh bebenor..
ikut jer aa paksarela kaki nih…uhukss!

::view from up above::

kat atas tu kitaorang berpeluang aa tengok show tarian orang asli depa..
nice laa..
dah macam tarian Sarawak je aku tengok..heheheh!

ada banyak gambo depa ni amik..
aku as usual, bila dah lencun separa baju and bra, mula aa tak kuasa nak cam whore segala dah..
lantak aa korang nak snap gambo aku ke hapa..
acik dah tak kuasa nak posing ratu cantek dah..
serabut dah rupa aku..
giler panass weh time tu..

settle pusing atas tu, turun balik ke station cable car sambung makan again ngan Haji and Kak Ani yang setia menanti..
before going back, meh main cop yang depa sediakan kat situ..

settle je turun dari atas waterfall tu..
cuci mata kat area old street situ..
sangat banyak kedai makan jenis steambot tu..
siap ada aritu aku nampak seketui babi panggang sedebuk cantikk posing ataih meja display!
tak dan nak snap gambo..heheheh!

so on the way back to the bus station, kitaorang lalu jambatan merentas sungai dia..
sungai ni rasanye hot spring depa..

kat ujung sana nun ramai orang piknik..
ni hot spring Wulai..
kat sini ada gak private hot spring, which u can pay to take a bath in a covered room..
tapi aku tak carik aa pulak benda tu kan..
panas-panas terik gini, gile apa nak cari hot spring!
dah cukup grill dah aku time tu wehh..

bebetui bawah jambatan ni..
ada Baywatch depa ek..
diaorang berjaga bawah skit dari tempat orang piknik tadi..
standby if ada yang terbawak dek arus tu kann…
sonang depa pi jala selamatkan…

owh…nak balik tak susah..
since this is the last station, so sentiasa je ada bas start from there..
still bas 849..
benti kat MRT Xindian then kitaorang continue balik nek MRT ke arah Taipei Main and then took a bus 262 untuk balik ke Dunhua Road..

sekian…
peh! panjang gilerrr..
lantak..settle utang citer Wulai!
wuhuuuu…lega!

p/s- then u know betapa cramp nye betis aku 3 hari straight! dem yu STAIRS!

Advertisements

4 thoughts on “:: trip to Wulai ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s