::sizzling mee::

dah lama aku google the resepi..
tapi hari ni baru tergerak hati nak buat..
since mee kuning ada sepeket lagi dalam peti..
kang tak pakai, bising pulakkk enche asben bila benda tu rosak ke hapa..

all the ingredients needed, aku ada so memang seswai sangat nak buat..

SIZZLING MEE

5 ulas bawang putih
1.5 inci halia
4-5 cili kering (potong dua)
3-4 ketul ayam (potong kasar)
5-6 cendawan shitake (ikut suka nak buh lebih)
Sos tiram
Kicap pekat
Kicap masin
Gula
Garam
Serbuk lada itam
1-2 titik minyak bijan (optional)
Tepung jagung (bancuh dgn air)
Mee kuning/ yee mee
Sawi
Air secukupnya

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, halia and cili kering until garing, then masukkan ayam.
  2. Ayam dah half cook, masukkan air takat mana korang bajet kuah brapa orang makan.
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat and kicap masin.  Balance kicap tu ikut takat mana korang nk kuah tu itam. Tunggu hingga mendidih.
  4. Masukkan cendawan shitake then perasa gula garam and lada hitam.
  5. Lastly, campurkan bancuhan tepung jagung and kacau hingga pekat.
  6. If ada minyak bijan, titikkan skit.
part sos tiram tu, memang banyak ekceli kena bubuh..
tadi sos tiram aku tinggai adalah seinci lebih kot..
aku tuang je sume..
buat sizzling mee ni yang penting kuah dia..
siap jer kuah boleh dah assemble your meal..
if ada hot plates, lagi terbaik.. tapi if takde, guna kuali kecik non-stick pun bley jerr..
panaskan kuali non-stick tu, masukkan mee kuning then bubuh sawi and lastly siram dengan kuah sizzling..
wallah!

 

percubaan pertama rasanyer berjaya..
enche asben yang mulanyer juai mahai, bila pekena sekali tadi, pandai pi tambah sepinggan lagik!
hehehehehe…

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s