:: the day that TTCian scared of::

HARI RAYA!
for those who is TTC, yes.. hari raya laa paling depa takut sekali..
takut ditanya THAT question bila balik beraya oleh sanak saudara, ipar duai, pakmenakan belah nenek sedara dan tak lupa jiran tetangga yang mai beraya segala nihh…

ekceli time len pun kitaorang ni di tanya gak.. tapi rasanyer raya lagi the best la moment tu kann..
sebab berkumpul ramai-ramai..
peh tu ipar duai, biras segala dok kendong anak mencerenet kat blakang..
sambil lalu je depa lempaq soklan bom nih..

tu blom aku citer hal dah susun beratuq anak-anak depa nak salam ngan kita..
antaq bala tentera macam nak pi berperang..
mana bala tentera kita nak counter strike balik ni?

 “nu..pi salam ngan Mak Ngah tu, mak ngah banyak duit (sebab takde anak khenn)”

hmm mebi im exaggerating a bit but i think you guys get the point ait?

nasihat aku adalah, buat poyo jer!
hehehee…
usah dikisah sangat if orang nak tanya-tanya..
for those yang baru TTC menjangkau 2-3 tahun tu, aku jamin aa akan berendam ayaq mata jaa..
ati masih jelly lagi..

dont worry, obviously you guys will get stronger day by day..
aku dulu pun sedih gak..
and advantage nye aku, tiap taun tak penah balik raya!
tapi ada sekali tu aku balik time raya haji, kena gakk sedas dari jiran mak mertua..
hishh nak je aku sumbat ketupat dalam molot dia..
at least aku nak gak sumbat ketupat.. ce kalo aku sumbat kaki aku?
sibuk aihh hal orang..
aku ni baru balik dari obersi takde pulak nak dia tanya caner life kat negara orang kan..
ituuu gak ko nak tanya!
puii~!

if korang nak stress ngan soklan-soklan depa ni..
buang karan i tell ya..
its not that they care pun?
dah fitrah manusia suka bertanya benda yang takde..
like my enche asben contohnyer..
mai dapoq tengok lauk kari ayam aku buat kat atas meja serta sayur tumis kehapa..
then tetiba tanya “telor dadar takde ek?”

OBVIOUSLY, benda tu takde…
kenapa laa ko tanya?
bila aku tanya balik, nak ke?
taknak pulakk dia..
dalam ati aku “aku dah buat kari ayam wehh, telo dadar gak ko tanya??”

see?
ini memang nature..
suka bertanya benda takde tapi tak maksud nak sangat (amik tau) pun..
bikin stress saja..

same like us..
life kita kemain meriah.. kemain fascinating..
bercuti ke sana sini.. ada wat berniaga maju ke hapa..
keja menarik ke hapa..
pokok pangkal nyer, banyakkk la yang boleh di tanya oleh mereka-mereka nih based on our life yang nyata nih..
tapi tetappp tanya benda personal yang kita takde..
pbbtthh~!

ni ada 2 jenis orang yang akan tanya soklan gini..
satunyer, orang-orang yang nak bersifat konon-konon cool to create a conversation with us..
just to break the awkward moment jer konon..
or konon concern and nak berkongsi rasa or ‘cara’ etc..
tak sedau soklan tu bikin terbakar jiwa kita..
orang yang ‘mudah’ usually tak sedar part ni.. maafkan jer aa kekhilafan depa tu..
kengkadang mai bangang sebab urat putus banyak sangat kot time meneran..
opsss! jangan terasa para mommies ek.. if korang tak penah buat TTCian cenggini, so jangan nak sensitip lak (eh korang reti sensitif gak macam TTC ek? how suwitttt)

and satu lagi species, jenis yang memang sengaja nak nyakitkan ati ko..!
species ini memang tiada ampun laa..
like my ex nih..
suka beno tanya bila aku nak ada anak kat aku..
mementang bini baru beranak hok seken!
yes! aku tau ko jeles tak dapat kawen ngan aku and tengok life aku yang ohsem ni..
so sengaja nak down kan aku dengan tanya benda yang aku takde..
aku dah lama sabo jerr..
malas nak layan.. sebab aku tau, ini semua memang SENGAJA!
you are such a loser la my fren..

tu blom kira aku kena soklan dualband yang membunuh dari ex gak (banyak bebenor ex ko chesue~!)

‘gemok ek awak skang..mengandung ke?’

bodo laaa…
aku just anggap ko ni memang bebal tahap tertinggi aa when u dare to talk bout women’s weight..

pity your wife aa dapat laki macam ko nih!

hahahhaaha…

tapi yang penting adalah reaksi kita towards that question..
u can choose to sulk all day in the room sebab sentap ngan soklan sedara mara and ruining your raya..
or you could just suck it up and berdepan dengan releks..
if you could, splash some sarcastic words jer.. that would be nice!
hahahhah!
hoi, baru bermaaf-maafan dah soh orang gaduh balik ke chesue?
hahahahh!
lantak!
kadang-kadang, orang yang tidak sensitif ni memang kena laser skit baru dia sedau..
if not, dok buat lagi ke orang len pulak..

apa-apa pun, yang penting..IGNORE!
buat apa nak tambah stress yang dah sedia ada..
depa tu bukan tau apa usaha yang kita dah buat..
bukan tau brapa kos dan masa dah kita korbankan for just to have ONE baby..
nak hulur duit, jauhh sekali aa kan…
blom kira all the poking at our vajay-jay.. the needles… the medicine both traditional and modern..
blood n sweat i tell ya laa..
dah sekolam kot!

takkan laa nak citer tiap kali kot..
penat aihh..
ingat tape rekoder ke pun?
and yang penting.. its not our choice to be in this shoes..
so usah rasa sedih hati..

tuhan tu dah tetapkan yang terbaik jalan cerita tiap insan..
dia kasi sume sama rata..
mana boleh sume dapat lebih in every department kan..
ce tengok orang miskin dalam Bersamamu tu..
kemain kaya dia kat department anak.. tapi dia kurang kat department harta..

to TTCian, cuba tengok balik life korang..
even kita miskin kat department anak, aku jamin korang kaya in other department oso..
so be grateful and bersyukur..
jangan takut nak berdepan ngan sanak saudara di pagi raya…
hadap dengan yakin, yang someday, somehow, tuhan akan kasi jugak…
just kita jangan putus asa and terus berusaha…

and for others, please aaa stop asking benda yang takde..
if kami para TTCian ni tak bukak dulu topik anak or tanya perihal anak korang, pliz dont do it first..
we dont ask much..
kami pun berhak merasa seronok di hari raya as much as u do with your children and family..
so pliz dont ruin ours…

so TTCian friends..
have a good holiday and jangan takut untuk menghadapi soklan cepumas di hari raya..
people will never stop being people..
and we will still be here.. so chin up and smile!

p/s:  TTC stands for Trying to Conceive

Advertisements

16 thoughts on “:: the day that TTCian scared of::

  1. Well said che su. Ramai TTCian dok fokus kt benda yg x de (sama la i pun dulu cenggitu gak), smpai x nmpak betapa banyaknya nikmat yg Allah bg, berbanding ujian. Selamat ari raya che sue 🙂

    Like

    • Sweet tooththanks doll.. kesian kan TTCian nih..nk raya pun dan pikir scary nk hadap sedara mara..patut kita blh look on d other side n fokus ke part we cud raya all day without curfew anak2 yg bateri cepat habis or meragam kt umah org..so bersyukurrr

      Like

  2. Hehe…..macam tahu2 je CheSue ni gundah gulana dalam hati ni bila nak bertemu saudara mara belah keluarga Yani dan belah hubby Yani…I’ll try! Tapi sebelum gi rumah diorunk, nak pakai bedak sekati, tempek tebal2 macam tepung gomak…kot2 la muka nak naik merah segan org dok tanya atau melalak sedu sedan belakang ketiak hubby, tak jejas mana pun makeup ai…bahahaha~

    Like

  3. In my case, family sanak saudara semua memahami yg tak memahami biasanye makcik2 jiran tetangga. Nasib baiklah i pun duk obersi jadi jarang diserang dengan soalan2 menyakitkan hati. After all i xkisah pun ado anak ke xdo ke i tetap nak beriang ria di aidilfitri! selamat hari raya Che Sue.

    Like

    • dhrtrue! sedara mara terdekat mostly dh tak brani nk tnya..my situation oso like that! jiran tetangga pulak yg sibuk..n yes! raya tetap raya..enjoy while we can!camat ali laya to u too dear..

      Like

  4. soalan anak adalah soalan yg sensitif bg yang mengerti kan. tanya boleh tapii jgn la cuba nak sakitkan hati .tgh fikir jugak ni apa nak jwab kat org yg byk tanya gitu..nak bg dia senyap terus.haha

    Like

    • nik rosciternyer if dh tgk takde, takyah aa tnya2 kann..tipikal malaysian sgt..mcm kan takde soklan len..kot2 laa tnya mana beli baju raya ke..lawo gelang baru ke ni..? byk wehh soklan len lagi..

      Like

  5. Aku dah jarang diatnya sebab akan diberi jawapan yang sama sakit hati. Yang paling buat makcik2 terdiam ialah jawapan swirly bila di tanya aku dah ada isi belum -“Eh ada, hari-hari saya isi”. Bongok gila. And kalau aku, aku jawab “tak taulah bila nak ada anak, apa kata makcik sembahyang karang, tolong tanyakan dekat Allah, boleh?”Kurang ajar? Well, kalau dah setiap tahun nak kena ajar hakiki qada’ dan qadar susah jugak nak keep cool.

    Like

    • chicshahah bengong swirly..tp ayat penyata yg sgt bagus utk macik2 melodi..aku ni berdoa jer aa sok balik for good kt mesia n beraya kt kg supaya tuhan pelihara laa molot aku supaya tak melaser jiran2 mertua aku! hahahah!

      Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s