:: berger mesia punyer pasai ::

dari hari Rabu kot aku dok pung pang ke Sarah citer nak berger mesia..
siap dah google for a simple resepi..
dengan keyakinan untuk bermain dengan yis, maka nyer balik tu start aa prepare the ingredient..
before that, prepared the sambal ikan bilis dulu..
kira 2 in 1 laa..
buat banyak sekali untuk berbuka..

ekceli hari ni dah setting ngan enche asben nak ke masjid for terawikh..
memang dia dah kabo, kena laju-laju nih sebab bas No.254 ni if terlepas, memang lama nak tunggu yang lain..
time buka pun kami makan kemain ekspress..
aku dah rasa macam ulau sawa jer, men telan-telan..
then laju-laju solat Maghrib sume..

owh sini buka kui 6.44pm..
bas kui 7.30 pm gitu..by 7.15 pm kena turun umah dah..
Isyak masuk kui 8.09 pm..
perjalanan bas dalam 30-45 minit bergantung pada trafik..
so do the math laa betapa berkejaran kitaorang..

tapi sebab ati tu teringin jugak-jugak berger mesia, maka aku gigih jugak laa nguli doh..
aku dah nguli since sampai je dari opis..
tapi tau aa kan main yis ni kena rest kan dia bagai-bagai..
makan masa gak aa..
dah sampai part nk menggoreng jer pun..
enche asben tak kasi…
katanyer dah lewat, nak kuar dah nih..
aku pandang jer doh aku tu..
dia kata biar jer balik nanti goreng..
aku rasa aku ada baca somewhere, kena gak goreng even skit if ko taknak makan lagi or nak frozen kan dia dulu..
just to stop the yeast laa..
tapi mamat ni tak sabo-sabo..
hmm… memandang sepi je aa aku ke doh comel aku tu kat tepi dapo sambil berlalu pergi..

balik je dari terawikh…
hambik kauu!
doh aku dah mengembang macam kek!!
membuak-buak sepenuh pinggan!
hahahahha!
i told u so…
sedih gua tengok..
dah aa aku tutup ngan plastik jer..
so dia dah melekat sana sini..
ahhhh… tak kuasa nak hadap laa..
gua kauk sume, tong sampah laa kauu!

ingat nak nguli lagi..tapi since jam dah kui 10 malam..
jadah sapa lak nak hadap if jadi banyak nanti..
haih..
sedih toii..

then semalam, Khamis, still kami pegi terawikh and still terkejar-kejar..
tapi aku dah ada modus operandi..
arini aku takmo masak, kita makan kari ayam tin Yeos jer ek!
bukak tin, perangat and makan.. sonang kojo..
hahahaha..
so i have a few extra time to make my dough!
not giving up on u just yet, berger mesia..!

and it turned out ok..

berjaya aku menggoreng semua dough aku..
ahh dah goreng, takkan tak makan kan?
so aku capai satu and make one for me..
itu pun enche asben sibuk kata tak dan laa apa laa..
hoh! sibukk ini budakk..
tatau ke bini gemok awak ni teringin since Rabu!

B: lekaih laa karang bas terlepas..
Me:  sat lerr, satu jer.. karang kot eksiden ke hapa, kempunan Sayang tau..
B:  hishhh! takdenyerr…

kelam betui si kering nihh…
geram aku…
tak kiraaa aku nak jugakkk…
siap buat satu baru turun ke bawah..
tup-tup turun je dari umah nak berkejar ke bus stop, jiran kitaorang telipon ajak nek keta sekali ke masjid..
ciss!
kalo aku tau ni, aku tapau sume berger mesia aku bawak masjid..
bleh makan ramai-ramai..
hmm takde rezeki aa korang nak rasa berger ohsem  aku ek..
hehehehe!

balik jer dari masjid lepas terawikh, gua sambung layan berger mesia gua..
belah satu-satu doh and boh sambal ikan bilis and timun..
layan depan tv citer CSI lak tu..TERBAEKKK~!
aku siapkan extra aa..
pelawa ke enche asben… eh? dia amik?
aku ekceli tak sangka dia nak layan kuih aku..
dia ni selalunyer bukan nak terai apa-apa ‘eskperimen’ bini..
dia jenis if benda tak biasa, dia takmo..
tak adventurous sangat part makanan…

ada aritu aku beli ikan hapa tah (dont ask me, aku buta ikan skit) then bakar nak cicah ngan air asam..
dia tak kenai ikan tu, maka nyer takmo makan..
as for me, aku tak kenai ikan apa, its ok janji ko rasa sedap!
makanyer, haritu gua buat sambal sardin cap ayam jer kat dia..
haaaa itu dia kenai so dia makan..
kat Algeria ada je ikan sardin original tu kat pasar basah..
hmmph! tamoo dia wehh…
tin jugakkk yang dia terimapakai..

:: ikan panggang ajaib, sardin cap ayam, kailan ikan masin, teloq dadar::

tapi kali ni, bleh tahan gak dia hentam 3 ketui berger mesia aku..
hehehehe!
misi berjayaaa… yeaayy!

::sumbing pulok seketui nih..hehehe!::

p/s- hari ni tangan laju sangat tutup alarm tanpa sedar, maka nyer TAK SAHUR la kami berdua.. nasib aa aku dah sumbat laki ngan berger mesia malam tadi.. hehehehe!

Advertisements

6 thoughts on “:: berger mesia punyer pasai ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s