:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You

Advertisements

3 thoughts on “:: pengkurusan badan ::

  1. Hihihihi….Good che sue..good. Aku skang 47kg. Mmg target aku mau turun kan ke 45kg, dan maintain tang tu je. Hihi.Tapi, bes kan bila kita mengamalkan makanan sihat ni. Ringan je badan.

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s