:: no pain, no glory! ::

last week adalah hectic melayan kesayangan hamba berjimba di Taiwan..
nak tercabut tapak kaki bawak depa berjalan..
itu next story la ek..
gambo tak donlod dari kamera, tak best nk bercerita lagi..
sooo nenanti aa bila gua rajin..hehehe!

hari ni nak citer something serius skit..
semalam, aku start back my TTC effort yang dah lama tergantung..
dapat kekuatan tetiba untuk mulakan kembali..
banyak sangat halangan selama ni..

4 years di Algeria, aku tak mampu nak buat apa-apa since sana hapah pun tarak!
even folic acid pun tarak..
and bila nak buat kat mesia, time sentiasa tak cukup..
dah aa prosedur lama segala.. and aku hanya balik cuti setahun sekali selama 28 days jer..
kena bahagi pulak hari tu ngan enche asben (mertua)..

ada sekali tu aku buat blood test hormone aku, kemain lama nak dpt result, last-last aku dah balik Algeria baru dapat.. itu pun jenuh aku minta fax ke kawan aku kat Mesia dulu then dia anto ke aku thru emel sebab klinik tu takley nak fax direct ke Algeria.. see?
sangat-sangat susah..

bertabah aku 4 tahun dengan perasaan hopeless..
dok tengok jer aa kengkawan menambah umat manusia kat FB..
yang baru kawen dah lekat..
yang lama kawen menambah..
lama-lama aku imun..
and redha.. and pasrah..
doa jer aa yang mampu..

dipenghujung rasa nak givap, alhamdulillah, aku dapat Taiwan!
with its medical yang advance and all..
tapi still dugaan ado lagiii..
first month jer aku dah kena admitted with infection kat paru-paru..
kena undergone a lot of x-ray procedures..
exposed to radiation continuously sangat tak elok for TTC..
so i have to wait again.. bertabah..

above all, my main problem is enche asben..
how to make him participate in my plan..
sebab most of the time, aku adalah lone ranger dalam usaha TTC nih..
once he said to me he is not ready yet, terus aku tak pernah mention dah hal ni depan dia..
aku usaha sendri semampu boleh..
memang stress bila each time pegi jumpa doktor, dia akan tanya where is your husband?
tapi what to do kan?

i never told him what i have endured all this while..
kena korek, kena cucuk, makan ubat spital, makan herba jamu, urut segala..
tu blom masuk amalan-amalan tradisional laa.. petua, zikir doa segala!

memang nampak macam worthless effort aku ni sebab it takes two to tango!
tapi at least aku cuba on my side to make sure the ‘highway’ is clear..
and pada aku, ‘accident’ happens rite? who knows, hhehe..

berkat doa segala..
alhamdulillah tuhan tunjukkan jalan..
open up his heart also to participate this time..
mebi memang bahagian kami that we dont get the easy way like most people..
tapi aku redha..
dia tak kasi rezeki part tu, dia kasi rezeki aku part lain..
mebi pada Dia, i AM not ready even i think i am..
He knows best and aku akur ngan sume tu..
and im still blessed, alhamdulillah..

so semalam kena buat TVS..
nasib baik aku dah buat HSG last year so no need to do it again..
korang google jer aa apakebenda prosedur-prosedur tu ek..
and alhamdulillah all is clear..
no blockage, no cyst.. my uterus, my tiub are all normal..

kemain cuak and neves aku memula nak hadap doktot..
masuk jer bilik, alahaiii doktot lelaki! why must all good OB has to be men?
haiyooooo…
tapi nasib bek yang buat TVS tu nurse pompuan..
i iz kureng skit malu.. hik hik hik!

next step is blood test for my hormone level..
itu kena tunggu my next menstrual katanyer..
so bertabah laa menanti..
for enche asben, he will be tested tomorrow..
itu jer pun prosedur yang dia kena..
dah aa buat sendri dalam bilik tertutup.. takde kena cucuk or korek dek doktor macam aku..
lucky him!

so, that is it for today..
nak gi lunch sat..
wish us luck..!

Advertisements

18 thoughts on “:: no pain, no glory! ::

    • chicsjenuh tu chics nk tunggu d rite moment.. aku pun terkedu nk ckp apa bila dia tnya pesai dia kena ikut.. tp aku soh gak folo teman g jumpa doktot kali ni..

      Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s