:: ostajah jadian ::

kebelakangan ni aku tengok banyak toi muncui ostajah jadian kat FB..
quote hal agama.. hal keharmonian rumah tangga..
penuh timeline aku ngan tazkirah..
kalo ari Jumaat, lagi havoc!
and why do i only stated ostajah jer? why not ostat?
YES! mostly only women yang buat keja-keja nih..

not that i find it wrong..
baguss nak kongsi ilmu..
sangat-sangat bagus…
i find it very intriguing and beneficial..

tapi benda baik akan bertukar jadi sebaliknyer if niat ko lencong!
mebi ko up quote tu untuk perli kawan-kawan ko yang ko rasa sangat laa berdosa..
mebi ko up untuk perli boipren ko, laki ko yang pada ko sangat tidak beriman, tidak bertanggungjawab dan segala macam kategori TIDAK laa..
mebi ko nak perli rakan opis ko yang ko rasa sangat bizi bodi, kuat ngumpat, kuat fitnah bla bla bla..
mebi.. i said mebi ek..
if korang bukan dalam kategori itu, sila jangan terasa..

tapi the main point is PERLI..

actually, aku pun penah buat secara sedar or not..
aku tak nafikan and it was fun to perli tanpa kesedaran orang tu..
hahahha!
tapi aku usually elak untuk guna agama for this job!
aku direct jer tulis in my own word..
nak terasa, sila amik sorang sikit..

no dalil.. no firman surah segala benda!
no quote keagamaan.. no tazkirah..
sebab pada aku, niat ko adalah untuk perli kasi terasa..
you want to do bad things here.. (even deep inside your heart is telling you its a good thing!)
so sila jangan tarik agama to involve in that circumstances..
not good!

and sila sedar diri jugak..
ko layak ke nak guna quote-quote tu in the first place?
hmm.. im jusssst saying *sambil pandang siling*
if ko jenis solat tak tinggal..
takde buat keja-keja lagha..
aurat segala jaga..
then ok la kot.. hmm hmm hmm..

so aku sedar diri, so that is why aku takut nak guna..
sebab macam gua tembak diri sendri pulak..
lari matlamat gua!
hahahah!
piiuuuNNNGG… KEBABOOO!

but thats not the case now..
skang ni aku nak cakap pasai ostajah jadian di FB..

baru-baru ni aku nampak sorang ni sudah up status berunsur nasihat kepada si polan..
konon-konon concern sangat dengan pendosaan yang bakal si polan buat..
tapi tak sedar ke dia, dalam pada yang sama, dia telah berkongsi aib si polan kepada dunia?
and u call yoursef a fren?
and ko tak sedar, ko pun penah berada di tempat si polan dulu..
nak jer aku komen balik bawah tu..
“NAH CERMIN!”

kawan ko tu kongsi masalah ngan ko to ask for a shoulder to cry on..
dia citer aib dia becoz she trusted u..
and ko expose pulak masalah dia kat wall ko?!
and bila ko up status macam tu, opkos ko akan menarik minat para lalat ostat n ostajah jadian yang lain turut sama menghentam mengkomen si polan tu..
YES, no name involved… tapi si polan tau, dia yg dimaksudkan..

who are we to judge?

if kita tak pernah berdosa sebesar hama, then YES, mebi ko layak and no question asked from me oso..
tapi kita kena sedar, we only human and human makes mistake!

dari ko up status sebegitu rupa about her, baik laa ko cuba pujuk hati dia directly..
talk heart to heart di ruang chat.. wassap.. wechat or any social network laa..
janji only between you and her only.. P&C gitu..
show that there is hope..

HARAPAN!

sometimes, all that we want to hear is HOPE..
and to know, we are not alone in this one..
a small hope can go a long way..

ini tidak..
dah laa ko kata nothing you can do to help..
which i doubt it!
banyak yang boleh ko tolong ekceli..
antara nak ngan taknak jer..
then ko kongsi kat wall pulak..
apa motif?
nak tunjuk ko baik sebab ko concern?
nak tunjuk that orang tu berdosa and ko amat suci sebab sedih tak mampu nak tolong?
if ko nak buat baik, takyah kecoh kat orang..
itu macam sama jer rupa ngan ko nak buat donation ke umah anak yatim juta-juta, tapi ko nak masuk tv/ paper sambil pegang cek beso karpet!
paham?

haa teruk toi aku kasi andaian!
hahahahha..
pepaham sendri aa korang ek..
malas aku nak bebel dah..

BUBYE!

Advertisements

2 thoughts on “:: ostajah jadian ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s