::kesedaran sivik::

setakat ni aku dah merasa menjejak kaki ke beberapa negara laa..
alhamdulillah for that..
from Asia to Africa.. stop in Europe and back to Asia again..
dah tengok memacam gaya orang..
tapi takat ni aku rasa Taiwan punyer tahap kesedaran sivik adalah quite impressive la..

living in North Africa for 4 years, aku dah puas idup dikalangan people who ‘think’ they are Muslim..
and by looking at our country itself..
dah boleh agak laa macam mana negara Muslim is all about..
and cleanliness is not one of it laa..
tu blom kira part kesedaran sivik kita camner..

for Europe, i cant tell much sebab mostly pi sat-sat jer..
pi sebab official work or holiday so i cant comment much..
orang Europe as usual, dont bother about u..
dont care much either, i think..
tapi according to few frens yang living there, katanyer orang Europe ni stuck up skit kan?
lelebih lagi tengok kita orang Asian.. laaagi tak pandang..
nak senyum pun payah aku tengok..

aku dah sampai Rome few times for official work..
nama jer gah sebab, eropah khenn!
tapi negara dia tak seberapa sangat punn..
and sana sini penuh grafitti kat dinding-dinding depa!
kebersihan? im not impressed laa..
hmmph!

pejam celik, aku dah dekat 7 bulan menetap di Taipei..
setengah tahun dah berlalu!
and everyday, im still amazed by their people..
tahap kebersihan town dia adalah kagum..
tiap masa ada jer pakcik-makcik tua menyapu sana sini..
even nak isap rokok pun, they will isap at certain place jer..
mostly depan2 tong sampah laa..
sebab sini CCTV is everywhere!
saman!

part isap rokok ni, aku suka toi..
sebab enche asben jadi paranoid untuk mencucuh okok bila di luar..
hahahah!
actually, before coming here..kitaorang stop for our fren’s wedding in Singapore..
for the first time kami sampai Singapore..agak kagum with their clean country..

so paham-paham laa ngan ‘Country of FINE’ tu kann.. harus aa bersih sokmo!
and mana ada orang merokok sesuka hati kan..
everything adalah saman!
enche asben dah cuak banyak bila step on that country..
then came to Taiwan.. pun payah nak tengok orang merokok sesuka hati like in Malaysia..
kawan jadi tak senang hati terus!

and being him, enche asben aku takkan sekali-kali isap okok dalam umah..
dia adalah Mr. Clean-freck skit..
even dalam keta dia pun dia tak merokok (tapi dalam Kancil aku dulu, selamba dia jerrr!)
tak suka bau busuk katanyer.. eh eh, tak suka pulak ek??
so tiap hari, dia akan turun ke post Pak Guard untuk isap okok!
see? betapa gigih perokok ini?
hahahha..

tapi ada jer kengkadang aku nampak orang isap okok sambil jalan-jalan..
jarang, tapi ada laa..
and mostly depa cakap that is not pure Taiwanese laa..
tah orang China mainland ke hapa tu.. kot-kot orang cina Mesia? hahahah!
dia pedulik apa kann? bukan negara dia..

ok itu part rokok..
part kemudahan awam lak..

part transportation awam dia aku a bit kagum aa..
contoh bas ni laa..
ini salah satu bus yang memberi kemudahan untuk OKU jugak..
korang nampak seat makcik baju pepel ngan pakcik baju kuning tu?
seat besar and selesa macam tu, adalah priority seat..
untuk orang tua or pregnant lady gitu..
and berhadapan depa tu, area untuk OKU with wheelchair..
seat biasa adalah kecik skit saiz dia and kaler kelabu..

ada sekali aku berpeluang melihat sendri, orang OKU on wheelchair tahan bas..
driver bas akan benti and kuar dari bas, and assisted the OKU naik bas..
dari tarik ramp dari bawah bas until tolak OKU tu masuk ke dalam..
then amik kad tambang dia and scan kat depan..
then baru sambung bawak bas..
see?

and selalunyer, whether its a bus or MRT (priority seat dia kaler biru tua), if takde sekali pun orang tua dalam tu..
priority seat ni takde sapa pun nak duduk!
depa macam segan pulak nak duduk kat priority seat untuk orang tua tu..
sanggup berdiri jer..

tu belom part buang sampah..
diaorang sanggup jer simpan sampah dalam beg until jumpa tong sampah..
as for us, aku dah terbawa-bawa perangai tu even balik mesia..
tapi last time aku balik Mesia aritu..
a bit shocked!
ada sekali tu dalam kereta, tetiba keta depan selamba campak plastik sampah kuar tingkap!
perghhh! nyirap aku yang kat blakang nihh..
naharom betuiii..
ini contoh teladan ko tunjuk kat anak-anak ko?
*tepuk dahi*

owh ada satu lagi part aku kagum ngan Taiwan nih..
part beratur!

bila nek eskelator ni, if ko statik tak bergerak, sila aa duduk belah kanan ek..
untuk lane kiri tu adalah untuk fast lane..
sesapa duduk belah lane kiri tak ley stop, depa kena jalan non-stop..
and aku mula-mula mai Taipei, ini yang aku kagum dulu..
napa laa Malaysia takley nak buat ni..?
dokkk juga suka bersaing-saing berdiri ataih eskelator tuu..
bikin trapik jem jer orang blakang yang nak laju turun/naik tu!

bukan part nek eskelator jer depa ni beratur..
even nak naik lif punn.. pintu tak bukak lagi, depa dah beratur sebaris elok tunggu..
bukan macam most of us, bersekelompok depan pintu lif..
ternganga jer pintu lif, sume pakat serbu sekaligus sampai orang dalam lif tak dan nak turun!

::credit to here::

nak naik MRT pun beratur ikut line yang disediakan..
line beratur tu bebetui ditepi pintu so that bila orang keluar MRT tak terhadang..
see?

aku rasa orang-orang kita kena mai sini and rasai sendri ‘displin’ Taiwan nih..
sebab aku secara tak sedar, turut terikut amalan depa nih bila balik Mesia..
which is good la kan..
and whoever yang penah duk sini and bila balik Mesia..kata depa pun turut terbawa-bawa ‘displin’ ni balik..
dabel goodness kan?

so thats all for today lahh..
sekian laporan dari Taipei!
heheheh..

Advertisements

14 thoughts on “::kesedaran sivik::

  1. betul… tgk Jepun pulak. sampai boleh terikut2 la kalau duduk lama2. benda baik apa salah ikut kn?part escalator tu aku sampai harini terikut2 gak..duduk lane sebelah kanan je bg laluan. hehe.tp tu aku belajo kt lrt masjid jamek. hahaha.

    Like

  2. Che sue,Waaaaa..respect la depa punya discipline , Dlm bus, shopping mall, lift, escalator, public transport dasyattt.. Motif ckp dasyat? Sbb susah nak jumpa kat sini, Ada..tapi limited edition sikit discipline tu.. Hehe

    Like

  3. Betul tu. Sikit hari I went to Kelantan (sorry orang Kelantan!). Selambanya pakcik2 hak-puih bila berjalan.. I geli-geliman… Then makan kat satu medan makanan kat Kelantan juga.. Yang Beeeestnya, tikus bertempiaran sesuka hati bawah meja kitorang. From that moment and two days while we were there, I ordered makanan dari restoran macdonald and ate in my hotel room….

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s