:: eskrem handmade ::

dah lama tak buh resepi kat blog kan?
hehehe..
malas kelentung namanyer nih..
ekceli ada jer blajo benda baru aritu..
takde masa lagi nak testing sendri..

so since hujan tak benti-benti dari hari Sabtu bawak ke Ahad..
aku bosan tatau nak buat apa.. makanyer mari laa buat kecah kat dapo tu..
hari Sabtu aku terai buat eskrem!
hehehe…

amat senang and bahan pun tak banyak..
so here we go!

ESKREM EASY MADE

250 ml Whipping Cream
250 ml Susu Segar
250 ml Gula (jangan tanya brapa cawan..aku guna ukuran susu tu jer..hehe)
4 biji Kuning telur
2 sk Esen Vanila
Secubit garam

Optional for decoration:
Pewarna (if u like)
Biskut Oreo (crushed)
Coklat chip

Cara-cara:

1.  Pukul whipping cream tu sampai dia jadi peak.. untuk make sure dia cukup kembang, sila terbalikkan mangkuk and dia tak jatuh pun.

2.  Panaskan susu segar dengan api perlahan and campurkan separuh gula dalam tu..kacau sampai cair gula.

3.  Pukul lebihan gula dengan kuning telur..
4.  Campurkan telur tadi ke dalam susu perlahan-lahan..make sure susu tu tak panas sangat tau..karang masak pulak telur tu..kacau sampai larut semua..Ekceli, korang bleh jer campurkan dulu susu dalam adunan telur tu before campak sume dalam periuk, tapi aku kan malass..hehehe!
 

5.  Masukkan whipping cream tadi and esen vanila..kacau sampai sume mesra..masukkan secubit garam..Kacau sampai dia jadi a bit pekat.. tutup api and biar sejuk skit before campur apa-apa benda korang nak campur.. 
6.  Masukkan dalam tupperware bertutup and put in the freezer.  Every 30 minit, kaco-kaco skit eskrem korang to make sure dia jadi soft and smooth..

Tips:

Untuk pastikan texture eskrem ko tu dah cukup pekat or not time kaco dia atas api perlahan tu, buat test dengan belakang sudu..
celup sudu dalam mixture korang tu, then slide your finger across it.. if adunan tu tak meleleh dah, kira dah ok aa tu..boleh tutup api dah..

so here is mine..
ekceli konon nak buat ala pelangi..
sekali aku campur sume kaler, jadi macam ni pulak..
kah kah kah!
hentam saja laa labuuu…
janji setap!

eskrem buatan sendri ni biasa laa dia tak macam yang kilang buat..
no artificial tah hapa-hapa bahan kimia to make it keras lama..
so kena aa makan laju-laju..
cepat cair skit…
tapi if korang yang duk obersi yang menitipberatkan hal-hal halal toyibban tu..
boleh aa testing buat eskrem sendri ni..

hok aku tu, aku campur biskut oreo enche asben!
hehehe..dia bukan tau aku kebas biskut dia tuu..
lalalalaa….

Advertisements

4 thoughts on “:: eskrem handmade ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s