:: JJHM- CKS Memorial Hall ::

jalan-jalan hujung minggu!
yeahh..
skang ni aku ngan enche asben tiap minggu akan try to learn to take a bus..
kedudukan umah aku amat strategik..
bus stop to any destination adalah dekat tet!

mostly kami akan decide first where to go..
then guna Apps ‘Fun Travel in Taipei’ untuk cari which bus to take and which bus stop to choose oso..
tiap bus stop sini ada nama perhentian dia so itu dah make life easier laa..
and kat tiap bus stop ado list of nombor-nombor bus yang benti kat situ..
all you need to do, tengok nombor bus ko..
tengok lane dia lalu mana..

then tengok kat signboard untuk tau brapa lama lagi bas ko akan tiba..
aku ngan enche asben mostly gamble jer if first time try..
motto kami, ‘if salah, kita turun jer aa mana-mana and take a taxi!’
hehehe!
tapi takat ni tak penah salah lagi laa..

last Saturday, enche asben ajak pi CKS Memorial Hall..
katanyer dia penah lalu time naik bas pi mesjid ke hapa tah..
so nampak aa tempat tu..cantik katanyer..
moh laa kita..

dari umah aku kat Dunhua North Road, kami amik bas 254..
benti kat bus stop MRT Guting..
then took MRT bawah tanah, only 1 stop.. benti bebetui kat CKS Memorial Hall..
mudah gilerrr..

so blakang tu pintu entrance dia..
which is where para student Mesia buat perhimpunan ‘blackout‘ last Wednesday..
itu citer len ek..

so ini laa memorial hall CKS (Chiang Kai-Shek) tu..
dalam tu ada tugu peringatan dia..
aku tak nek atas.. malas!
tak kuasa nak panjat tangga tu..
hahahah!

owh under the memorial tu ado museum tau..
pintu masuk dia kat kiri kanan memorial tu..
aku masuk aa sat tengok-tengok barangan peninggalan si CKS ni..
untuk makluman korang, Chiang Kai-Shek ni adalah President pertama Republic of China..
menarik gak aa..
tengok kereta dia pakai.. awards yang dia dapat..
siap ada buat replika bilik opis dia rupa caner bagai..

ini aku tak ingat sama ada National Theater Hall atau National Music Hall..
tapi sama jer aa rupa dia.. kat kiri kanan ngadap monument CKS tu..
so all and all, ok laa if ko suka nak tangkap-tangkap gambo ke hapa…
nothing much ekceli..
tapi aku tak kisah, janji dapat jalan-jalan…

museum tu sume tutup kui 6pm tapi korang bley jer berlegar-legar kat kawasan luar tu..
sampai malam pun bley jer..
ado pasang lampu.. cantik gak..

after lawat CKS Memorial Hall tu, perot teringin nak makan dumpling aa pulok!
teringat dumpling kedai halal kat Ximenting..
hehehe.. kebetulan MRT kat CKS tu lalu Ximen..
maka mengajak enche asben pi pekena seround mee daging oso..

kedai atok ni buruk jerr..
tapi adalah super osem aa dumpling dia..
kat situ ada 2 kedai mee daging halal sebelah menyebelah..
tapi aku suka hok buruk ni..
biar buruk, janji makanan setap!
hehehehe

satu set dapat 10 ketui dumpling..
yang ini dumpling daging..
dia ado gak dumpling sayuran if you like..
ini aku amik hok goreng..
ado gak if ko nak stim punyer..
owh and dont worry.. menu dia ado tulis malay..
kawan aku punyer keja aa ni ajar orang kedai tu tulis, sebab dia regular kat situ..
hehehe..

ekceli kedai ni main dish adalah mee daging (sup)..
tapi aku since dah hooked on their dumpling..maka jangan mentamak nak order mee pulak ek!
lagipun enche asben takmo makan dumpling tu..
10 ketui wehhh kena hadap sengsorang..
redha jer aa (cewah, walhal sukaa sebab takyah kongsi!)

tapi aku dapat jer makan mee tu gak sebab enche asben sure tak abih..
hahaha bini sure jadi lori DBKL..
ngeh ngeh ngeh~!

kedai ni takde aa pulak name card..
aku pun tatau alamat dia nak kongsikan kat sini..
ni pun member kitaorang yang rekemen..
memang kena tunjuk if korang nak pegi sebab dia agak tersorok..

ekceli ada lagi satu kedai mee daging yang direkemen if korang mai Taipei..
itu senang sikit nak tunjuk..
sebab dia kat foodcourt area 101 tu..
tapi enche asben tak suka hok tu..
sebab katanyer daging tu bau a bit strong..
tapi pada aku, thats the beauty of it..
hehehehe..

ok see ya later..
bos tengah tade, maka nak karang entry banyak-banyak then schedule kan!
heheheheh..

Advertisements

6 thoughts on “:: JJHM- CKS Memorial Hall ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s