:: berbeskal around Taipei ::

duduk Taiwan ni aku rasa penuh time aku..
ada je benda aku nak buat..
dalam ertikata len.. skang sudah ada LIFE!
heheheh..

so hari ni aku nak citer hal berbeskal di Taipei..
kat sini, ada satu program they called U-Bike..
the public can easily rent a bicycle to go around Taipei..
very cheap oso!
and basikal dia adalah tajaan dari kampeni GIANT..
kualiti terbaik punyer..

::the bicycles at its Kiosk::

beskal ni lengkap with in-front basket, built-in lock, lampu for night cycling and loceng!
and the cost for renting it adalah murah sangat..

for me and enche asben, kitaorang dah daftar our Easy Card kat website U-Bike and tiap kali sewa beskal, 30 minit pertama adalah percuma..
after that baru kena cas NT$10 (RM1) untuk 30 minit..

if korang takde Easy Card tu, buleh jer guna kedit kad or line hp Chunghwa..
buleh daftar kat Kiosk dia tu..
just follow the instruction.. easy sebab ada bahasa English there..

cycling around Taipei adalah smooth sebab ada jer track untuk penjalan kaki and beskal kat kaki lima jalan..
even nak lintas jalan pun ado satu lane untuk pembasikal supaya tak bertembung ngan penjalan kaki..

so last Saturday, enche asben adalah menggigih ajak berbeskal..
ikutkan jerr..
kami start at Daan Park after make a quick visit to the Flower Market (itu len citer ek)..
Daan Park is like a Titiwangsa aa gitu.. taman beso tempat orang jogging bagai..
Masjid terbesar Taipei pun kat depan taman tu jugak..
then after go around the Daan Park, we decided to take it to the next level..
nak try cycle back home nun kat Dunhua Road..
fuh.. berpeluh gak ketiak gua!
ada aa dekat 50 minit..

ekceli takde aa jauh mana..tapi we took our own sweet time..
makan angin sangat..
lagipun banyak jalan tengah under construction so we have to melencong nek atas sidewalk kedai..
so bila guna jalan tu, harus aa pepelan..
satgi gua tersodok pulak bontot orang tewan kang!
nyaris gak a few times.. heheheh!

then Sunday, again enche asben ajak nek beskal..
katanyer nak try dari area umah ke Flower Market pulak..
haiyoo ini budak..gigih!
ekceli aku dah tak larat sebab bontot aku adalah sakit since semalam!
seat beskal adalah keras kejung..
sakit tulang bontot wehh…
ke bontot tak cukup span? aiihh kata Beyonce??!

anyhoo..
kami cycling dari Taipei Arena (stadium) terus ke Flower Market..
senang giler and shortcut skit dari jalan semalam..
puas ati dah jumpa tempat dicari, maka patah balik dengan ati girang..

lepas ni matlamat adalah untuk membeli beskal!
udah usya dah satu kat kedai GIANT..
beskal tu siap bley lipat-lipat.. sonang nak simpan dalam umah..
and kedengaran brand ni kat Mesia adalah mahai kelentung!
so berbaloi kot beli..
ce ce ce..sedapkan ati sendri nampak!

heheheheh~

Advertisements

10 thoughts on “:: berbeskal around Taipei ::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s