::Resepi siaran ulangan :Laksa Sardin::

yap! semalam dah berjaya buat seme orang terliur menjejeh2..
hahahah!
haah wiken aritu chesue wat laksa..
my first laksa in Taiwan!!
wuhuuu!

seperiuk beso acik buat ek..
and jangan tak caya..HABIS OK!
berdua jer ngan enche asben dok hentam siang malam…
hehehehe…

so ni siaran ulangan untuk resepi Laksa Sardin gua..
tau sangat, ada jer yang MALAS nk search label gua tepi tu..
ni bajet untuk hmm…let me count first ek..
dalam 5 orang makan bley nih..
for us, hehehe..2 hari jer abih weh!
hahahah.. sangat laa hantu laksa laki bini…

LAKSA SARDIN CAP AYAM

1 tin kecik + 1 tin sederhana Sardin cap ayam (if nk pekat lagi, tambah 1 tin kecik)
*1 biji Bawang beso saiz penumbuk jantan tu..
*4 ulas Bawang putih
*10-15 Cili kering (blend halus – ikut tara mana pedas korang nak laa)
*1 inci Belacan (if tak suka/alergik, bley omit tapi ekceli ini penyedap nihh..hehe)
5 keping Asam keping (aku suka benda ni..if tak suka, boh aa skit)
2-3 batang Bunga Kantan
Daun kesum secukup rasa
Gula Garam

Cara-cara

  1. Rebus sat ikan sardin cap ayam dengan asam keping.  Sos tomato dia yang dalam tin tu jangan buang ek.. Sementara tu, kasi blend sume bahan-bahan * sampai halus.
  2. Ikan tadi tu, kasi blend jugak and campak balik dalam air rebusan ikan sardin tadi, sekali ngan bahan-bahan * yang telah diblend.
  3. Masukkan balik sos tomato yang dalam tin tadi dalam kuah tu sekali…kacau.
  4. Campak bunga kantan, daun kesum and perasa gula garam..
  5. Didih sampai masak..
Senang kan?
owh if korang pakai laksa kering macam aku, bajet brapa peket kitaorang guna untuk kuah banyak tu..
hmm.. dalam sepeket setengah gitu..
kitaorang guna cap EKA..
::credit to here::
and if korang nak guna laksa kering..
make sure korang rendam dia semalaman dulu ek..
contoh, nak makan siang esok, malam tu rendam siap-siap..
then esok tu bila nak makan, korang stim jer dalam 15 minit..
owh sapu minyak skit dalam stimmer korang tu supaya dia tak melekat..
cantik jer dia jadi lembuutt gitu..
tapi if pemalas tahap gaban!
bley jer korang rebus tapi tak cantik sangat aah texture dia nanti..
not recommended laa sangat..
tapi korang kat mesia, ado jer kan laksa yang dah siap?
sonannnngg kojo…

saksikan laa keindahan laksa betaaa..

ok sila lap ayor liur tu..
HHAHAHAHA…

Advertisements

15 thoughts on “::Resepi siaran ulangan :Laksa Sardin::

  1. salam kenal,terkedu kejap baca idea brillion ni.. wahh boleh pakai sardin dalam tin.. nak cubalah nanti… senang sikitkan… hihihihihi.. tgk pun dah terliur…. sy pun peminat laksa…

    Like

    • masyasalam kenal to u too..heheh chesue start buat ni since duk algeria..sana takdok ikan kembung..asben antu laksa, maka tercipta aa resepi sendri janji lepas perot nih..

      Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s