::kedit kad – lega, alhamdulilah::

bila abah pergi, there’s a lot of things to be cleared..
memang renyah segala benda when u have to do it in a split second..
aku lak hanya ada masa 2 minggu jer cuti untuk settle kan apa-apa yang patut..

memang terkejar-kejar sangat..
hari-hari ke sana-sini..
takde aa aku duk umah bersenang lenang tengok tv sambil silang panggung..
TAKDE ek..

and being the only child yang keja gomen..
most of the official things, aku yang kena buat..
nasib aa adik aku bley diharap skit-skit..
buat peneman aku pun jaadi la..
abang aku, hmm…
takley cakap apa laa.. tatau apa kebenda pun..

dari hal Sijil Kematian sampai ke hal tukar Pencen abah ke mama..
hal nak close akaun bank, hal tanah pusaka and hal umah sewa..
and bersyukur aku dengan enche asben yang amat pro aktif dalam apa jua hal..
sangat boleh di harap bila mai waktu blur aku, dia akan kasi solution..
siap wat rangkap perancangan itu ini..

skit-skit kitaorang settlekan perkara..
tapi ada satu yang a bit renyah pada aku..
its about hutang kredit kad abah..
bila abah dah takde, kitaorang terjumpa bil kredit kad Em-b-ef abah..
dia baru bayar for that month..
tapi balance outstanding dia, still humang aiihhh!
5k nearly 6k dah..

mama dah mula serabut perot..
mula-mula kitaorang pikir, aahh bayar jer aa guna duit dalam akaun abah..
tapi citernyer, akaun bank orang mati, u cannot simply tutup gitu jer ek and take out the money..
if dalam tu ada balance more than 5k, kena melalui Amanah Raya etc.
perghh..
serabut!
no other choice, aku aa kena serah diri untuk settle kan guna duit aku..

then i started to call the bank..
tapi before that, aku dah buat research sendri..
sapa nak kalah tanpa bertanding kan?
takkan aku nak hulur jerr duit aku bodo-bodo without a fight..

aku realize, takkan aa kampeni kedit kad bodo..
simply kasi jer orang tua yang dah umo 63 tahun with a diabetes history limit kredit 10k?
surely they have plan B if anything happen to their customer..
and that is how i know about so-called Credit Shield..

tapi being Malaysian, brapa kerat jer yang tau hal polisi ini?
korang tau polisi insurans kedit kad korang?
korang baca polisi life insurans korang?

and being a bank..
for sure depa nak untung without any hassle kan..
takmo panjang citer..soh jer ko pulak yang bayarkan on behalf..

time aku call helpline kedit kad mula-mula tu, aku tanya caner hal outstanding amount ni..
aku tak mention lagi hal insurans sume tu..
and selamba katak jer dia kata “usually the next of kin” kena tanggung..
ewah, sajak nyer kauu..
yeap! dia ingat aku bodo ke hapa..
aku cakap aa balik, dalam kontrak antara pak aku ngan kedit kad tu, takde pulak aku sain sekali and stated that aku akan tanggung kan?
takde penjamin in kedit kad..
so why should i pay?

dahh tak pasai-pasai campak aku ke sana sini..
sat sambung sini..sat suruh call sana..
eeee!
seko pun tak brani nak jawab soklan aku directly..

ada yang brani jawab bila aku tanya hal insurans..
tapi still tak clear..
kata nak call back later..
tapi until aku balik Taipei, still no news..

as a Muslim, harus aa kita risau kan..
hal-hal hutang ni, tak elok untuk si mati..
ikut ati memang nak settle jer sendiri..
aku takmo abah tak tenang di sana..
tapi aku tetap rasa ini hak kita as pengguna!
buat apa abah aku bayar kemain mahai tiap bulan, interest plus insurans tu if tak boleh di claim?

so i wrote a letter and emel directly to them..
cc to Bank Negara and Kementerian Pengguna kehapa tak ingat..
siap mention lagi,  “please let my father died in peace” gitu..
tak agak-agak ayat mendayu gua.. hahaha!

and i prayed that my case di handle oleh orang Muslim gak..
sebab kampeni kedit kad ni aku tengok banyak beno orang India..
time aku hantar salinan sijil mati abah kat branch Kajang, budak India pompuan yang terima..
then bila aku call helpline and any other department..
sume deal ngan opiser India..
in fact, lepas aku emel surat tu, ada sorang opiser India call aku juz to acknowledge dah terima kes aku tu..

bukan nk biased or racist..
tapi pada aku, orang sesama Islam mebi lebih paham kenapa aku perlu sangat nak tau hal hutang piutang ni settle..
sebab pada depa, insurans abah aku tu hanya cover kematian disebabkan accident!
which is nonsense pada aku..
ate kematian tu bley mai dari eksiden jer ke?
and orang tua tu mana tau insurans dia tu cover apa..
surely they didnt brief my father about this..
and abah sure bayooo jer tiap bulan blindly..
thinking that dia ada insurans nyawa dah and thats enuf for him..

kalo di ikutkan, payah aku nak lawan sebab kat sijil abah hanya tulis sebab kematian “diabetes” saje..
iyer la kan.. kitaorang tak buat post mortem..
as a muslim.. takmo aa dibedah-bedah arwah tu..
tak elok nak nyiksa dia..
tapi if nak kirakan.. abah jatuh time jalan kat dapo and terus meninggal dunia..
which can be considered as accident la kan..

tapi the black n white on the paper said otherwise..
but still.. aku nak try gak to fight for abah’s right as a consumer!
and the reason aku cc ke sana sini tu bukan apa..
aku nk gertak jerr..
juz to make sure depa laju skit and take serius ngan kes aku..
and it turned out i was right..!
within a week jer aku dah dapat jawapan, saying that there is no outstanding for charge account..
ALHAMDULLILAHH..
lega sudah ati…

time to inform Mama about this..
kasi dia lega skit dengar berita ni..

so next, hal Fidyah abah and Upah Haji pulak..
wish me luck!
bubye darls..

Advertisements

8 thoughts on “::kedit kad – lega, alhamdulilah::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s