::trip Barcelona::

baru aku pasan, aku tak penah citer hal trip aku ke Barcelona dulu..
ahahhaah!
aku boh kat FB jer gambo sume..
konon nk citer sini.. dok tangguh-tangguh..
hambik kau..! dah setahun lebih dah tersadai citer tu..

ok ni bukan entry berlagak ek..
ini untuk diri sendri jugak..
korang jangan tatau.. aku memang suka syok sendri, baca entry lama2 peh tu sengih sorang2..

ok sebab dah setahun lebih, maka nyer tarikh aku tak ingat..
yang aku tau, time cuti raya cina tak salahnyer..
in February.. and it was still winter!
sebab nak pi time tu, adalah sebab MURAH!
dasar cheapskate la kannn..

kami pi secara rombongan cik kiah..
our fren yang organize the tour..
pegi ramai-ramai gini, memang save bajet laa..
and sebab pi dari Algeria, dekat tet jerr.. murah dabel-dabel laa..

the flight was 1 hour tak salahnyer..
sampai sana, terus check in apartment ala homestay..
area adalah dekat La Rambla..
the most famous road in Barcelona aa kira..
menarik sangat area tu..
sila aa google ek..

accomodation memang banyak aa area tu..
and makanan halal pun ado kat situ..
as usual, kodai pakistan ke hapa tak ingat..
kebab n briyani ado je di mana2 celah yurop ek..hehehe!

that time, adoii sejukk!
malam tu snow turun manja-manja gitu..
but that didnt stop me from touring their shopping mall!!
hahaha.. giler aku time tu rindu nak tengok shopping mall..

and kebetulan at the end of the road, ado HARD ROCK CAFE!
hureyyy!
aku memang suka kumpul baju HRC..
memula enche asben buat gak perangai taik idung masin dia tu..
takmo beli, mahai katanyer..
elehhh..

tapi being me, ada sekali malam tu dia demam..
aku kuar gak merayap with the group..
aku beli gak baju HRC tu.. lantak!
tapi ati gua selembut salju.. mana gamak beli untuk diri sendri jer..
hmm.. sedap jerr budak tu melawa ngan baju ‘mahai’ tuuu, tak komen apa puuunn..
ceh!

ok aku dah tak ingat itinerary aku actually..so aku akan boh gambo jer aaa..
sapo bosan, chesue takley nak buat apo..
kata pun bercuti.. harus lerrr gambo berlambak..

::terjumpa orang mesia pulak kat depan soping mall::

::ekceli nak tangkap gambo depan kedai nama KL tu::

::off to visit Sagrada Familia::

ok atas ni adalah Sagrada Familia..
church la as usual kot..
it was an ongoing construction since 1882!
terlalu detail and rumit pembikinan dia, tu yang amik masa lama
it was an art by the famous Antonio Gaudi..
patut dia nak buat 18 menara.. baru siap 8 tak salahnyer..

tempat ni buleh masuk..
bayo tah brapa euro tah.. and bley naik ataih menara tu..
tapi tak kuasa akuuu.. takde lif!
and i heard that the step was steep.. ngeri aih!
mak gayatt..

and kami sume mengejar masa ekceli..
4 hari 3 malam tak cukup wehhh nak catch up everything..
and since kami p rombongan yang ado bawak anak-anak..
paham-paham jer laa ek..
kengkadang keciciran dengan kehendak anak-anak..
kena slow down a bit..
memacam laa..

then next stop is Palau Guell..
another Antonio Gaudi’s piece of art!
inspired by the Hansel and Gretel story..
umah cokelat!

::kedai souvenir ekceli:: 

an most of the construction adalah berombak gitu..
he didnt believe in straight line..
dia suka preserved the structure of the earth..
ikut rupa bentuk bumi.. kalo berlopak, berlekuk..
gitu aa juga rupa art dia..

ok next!
Casa Batllo..the house of the dragon..
and yes, Gaudi’s art again..

::molot dragon aa konon tu, do u see it?::

::and perasan tak, the balkoni tu rupa mask muka..phantom of the opera::

::the siling::

ini pun gua tak masuk dalam..
tak kuasa nak bayar.. tengok luar pun dah cukup..
hehehe..dasar kedemat!

then next kami takde apa-apa aktiviti..
kira aktiviti bebas..
so kami pi lepak kat port dekat our apartment..
kat situ bley pi naik cruise pusing port..
so mari aa memabukkan diri nek boat pulak..
tak sedau diri ko tu tak ley tahan, mabuk laut kemain kuat!

::menara Alfonso::

 

tengok jer aku sesengih tu..kemain terseksa sejuk tu wehh!
terpaksa bertabah.. tengah bercuti, so jangan nak ngada-ngada komplen..

then malam kami pi tengok Magic Fountain..
show ayor pancut bermusic n laser show aa..

muka dah separa ikhlas dah nak senyum..
terseksa wehh..
sakit jari-jari aku even pakai glove..
and to make it even ‘better’, tup-tup UJAN dengan lebatnyer malam tuu!
and we have to walk to go back to our apartment..
perghhh…lenjun sampai ke spender!
ketabahannnnn…

balik terus aku telan panadol siap2!
dah aa apartment tu air panas dia jenis tangki..
and anak-anak opiser aku jenis mandi, macam puteri!
abih air panas dalam tangki tu depa kerja kan..
ko nak air panas, kena tunggu air tangki tu masak lain..
owh! and the heater adalah portable ek..
waaaaa…nages ok!
dah aa bilik jenis katil single.. nak tido sekatil ngan enche asben tak selesa aa pulok..
terpaksa tido sorang-sorang sambil merengkot macam ulat!

next destination, Montserrat!
tempat ni adalah monastery..kubu pertahanan spain..
nun ataih gunung ek.. nak pi sana kena nek cable car..
which i hate! sebab aku penggayat!

::kesayuuupan::

::local people niaga madu and goat cheese::

::srupp! srupp! perot aku nyilu tengok bawah::

::anak-anak opiser aku sardin jer duk tepi sana::

::which is there! aku idak aa nak pegi situuu::

::inside the monastery::

::ukiran paderi-paderi depa, n tengah tu is Jesus::

ukiran-ukiran depan verrrry detail!
aku pun heran caner aa di zaman tu depa hangkut segala batu bata ni untuk buat benda ni sume?
ukiran tu sume beso-beso weh.. kagum sat..

and last but not least, if korang pi Barcelona adalah tidak lengkap if tak pi Stadium Barcelona!
the 3rd largest stadium in the world..
could fit 110k orang in one time!
and of course, FCB noks! Messi!!

as usual, gua taik idung masin untuk membayor 17euro semata nak masuk tengok isi stadium..
its juz a stadium! nothing fancy about it laa..
nampak padang jer aa kan..
maka gua berlegar-legar di luar jer laa..
opiser aku masuk dalam tu..
siap tangkap gambo ala photoshop ngan Messi..
ekceli ko bergambo sorang-sorang jer..
depa akan masukkan pemain pilihan ko kat tepi ko dengan bayaran 17euro gak..

ekceli if u are lucky enuf, u might get to see the player training there..
tapi hari tu depa training kat stadium len..
if depa ada, mebi aku akan tolak orang len untuk masuk stadium tu kot..

so thats it i guess..
tempat-tempat menarik yang aku lawat sepanjang 4 hari 3 malam di Barcelona..
if you have the chance to visit Spain, do come to Barcelona..
amat menarik if ko minat arts..

ok di akhiri dengan muka laki bini tak semenggah perangai kat epot Barcelona nak tunggu flight balik Algeria..
siap bukak kasut bagai!
dasarrr…

Advertisements

8 thoughts on “::trip Barcelona::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s