:: terkilan sangat::

lama aku menyepi..
ilang semangat this lately..
dengan kontena tak kunjung tiba..
dengan laptop takde nih.. memang takde mood nk berkarya..

tapi aku gagahkan ati nak catat gak hal ni dalam blog aku..
untuk jadi arkid aku satu masa nanti..
tunjuk ke anak cucu, insyaallah..

for those who didnt know yet..
YES.. aku baru je kehilangan abah..
9 Februari 2013 to be exact..

pepagi dalam kui 4 lebih, telipon umah berbunyik..
telipon memang kat sebelah katil aku..
once berdering jer, ati aku memang rasa berdebar dah..
sebab aku tau takde orang len yang call no.rumah selain mak aku..

“please God dont let be it.. jangan laa yang itu..please please PLEASE!”

but i guess before i answered the phone, deep down i already knew apa yang akan aku dengar..
pukui 4 pagi tu beb..
hal apa yang urgent sangat yang mak aku takley tunggu siang, kan..?

“kak sue….abah dah takde”

tuhannn!
darah terus naik ke kepala..
terus mangkit dari katil..
tatau arah nak tuju dah..
sat ke kiri, sat ke kanan aku jalan..
dalam otak pikir “AKU NAK BALIK SEKARANG JUGAKKKK!”
menangis blom lagi..
otak aku tepu sat..

kejut enche asben kabo berita tu..
terkejut kawan tu..
terus aku on laptop enche asben..
klik website MAS, carik tiket..
-FULLY BOOKED-

what do u expect kan..nak CNY nihh..
memang fully book sampai next week!
rasa luruh sat jantung aku..
teringat ke kawan aku kat Ghana, dia pun tak balik time ayah dia meninggal..
because of things like this..
kekangan masa, jarak dan segalanya..
sayu ati, terus sebak…
leleh..

enche asben being d stronger one, terus take over laptop..
try again..
tup2 dapat!
alhamdulillahhhh..
tak cakap banyak, terus swipe kedit kad!
bila kat kaunter check in, orang MAS citer rupanyer ada orang cancel their ticket last minit sebab ada problem visa..
baru je orang tu cancel, terus ada orang beli online (which is us)
Alhamdulillah, Allah did hear my prayer..

time packing beg pun aku blur..tatau nak bawak apa balik..
enche asben aa dok kelilau sana sini..
kemas beg, kemas umah segala..
aku dah pening lalat dah ekceli..
sementara tunggu masa nak pi epot, aku terlelap sat..
alhamdulillah aa opiser aku offer diri nak tolong anto ke epot..
if not, memang kami nek bas jer..

dalam flight, mata dah sembab bengkak macam katak dah..
ati teramat terkilan jer rasa..
rasa bersalah sume ada..
rasa marah sebab duk jauh ni pun ada..
rasa marah ke CNY pun ada gak.. sebab membuatkan takde flight pagi!
serba serbi tak kena laa..
enche asben biarkan jer aku layan perasaan..
dia tau sangat bini dia ni jangan di pujuk, di bobok2 kalo tengah sedih..
makin macam air terjun nanti..

sampai KLIA kui 8 pm..
nasib baik laa enche asben dah dapatkan keta sewa since dari Taipei lagi..
dia dok cari sana sini time aku terlelap kat umah tu..
nasib ada kengkawan yang prihatin nak tolong..
giler payah rupanyer nk dapatkan kereta sebab sume sold out!
CNY punyer penangan ek..
tapi since dah malam, mak mertua aku pun tak kasi bertolak ke KB sebab risau kan kami..
enche asben pun penat amat tu.. dalam flight bukan bley tido pun, tak selesa!
lagipun arwah abah dah selamat kebumi pun lepas zuhur siang tadi..
nothing to kejarkan pun..

sorang pun dari kami adik bradik tak dan melihat arwah..
even my mom!
mak aku time tu ada kat Bangi, umah adik aku..
even selaju mana pun try to get back home, semua tak dan tengok arwah for the last time..
sebab jalan jem, nak raya cina nih..
perjalanan yang patut amik masa 5jam jadi dabel!

aku ngan enche asben decided to spend a night at Bangi..
amik hotel bajet jer..
esok pagi baru bertolak ke KB..
dalam keta rasa macam tak caya lak aku dah ada kat bumi Mesia..
rasa terawang-awang jer..

dok belek-belek hp, terjumpa sms last dengan abah..
and it was in December, last year!
terus meleleh air mata lagi..
berdosa nyer rasa jarang bertanya kabar abah..

dulu aku rajin sms abah bila dok dengar iklan kat radio Sinarfm, iklan Dr. Fadilah Kamsah..
asai aku dengar, sure aku akan capai hp and sms abah or mama..

“Bila anak-anak lama tak telefon ibu bapa, takut-takut nanti ibu bapa rindu sangat kecik ati bila anak-anak tak telefon jatuh jadi anak derhaka”

lebih kurang gitu aa bunyik iklan dia..
perghhh!
tapi skang ni aku jarang bukak radio..
so aku lalai banyak..

actually aku memang berat sebelah antara mama dan abah..
aku banyak bertanya kabo mama jer..
pada aku mama akan update segala and bercerita balik ke abah..
how can i be so cruel?!

sebak nyer ati..
betui la kata orang..
bila benda dah takde, itu laa yang dibayangi sangat-sangat..

yes aku tak serapat mana dengan abah..
semuanyer disebabkan aku simpan banyak ketidakpuasan ati sepanjang aku membesar ni..
and now, i didnt have the chance to say im sorry anymore..
he didnt have the chance to know that aku actually care about him..
terlalu ego untuk tunjukkan selama nih..
dan sekarang, all too late!

penyesalan..
terkilan..
berdosa..

tapi aku lega bila mendengar yang urusan pengkebumian abah berjalan lancar..
mudah jer abah pergi..
even abah memang ada diabetes tapi takde aa kritikal mana..
tiada sakit teruk-teruk, tiada nazak..
abah just tiba-tiba jer jatuh time lalu depan peti ais lepas keluar dari toilet..
and Paksu, adik abah kata, abah nampak macam tido jer..

and now…
all that left of him is this…

akak mintak ampun abah, akak lambat..
akak dah sehabis daya balik seawal boleh untuk tengok abah..
moga abah tenang di sana..
al-fatihah~

Advertisements

17 thoughts on “:: terkilan sangat::

  1. Salam CheSue,Baca entry ni, teringat sms terakhir arwah Abah dalam handphone Yani. Masih terkilan sampai ke hari ini. Jumpa arwah Abah di hospital dalam keadaan arwah dah tak sedarkan diri/koma. Hanya airmata yang mampu menterjemahkan betapa kesal dan terkilan. Semoga arwah ayah CheSue tenang di sana….al-Fatihah!

    Like

  2. tak leh baca lah cter ni Sue.. tingat aku dulu pun camni lah. Bezanya aku sempat jugak la mencium dahi arwah utk kali terakhir. dan aku tau perasaan ter awang2 ko tu. aku pun, walo dkt ja, dlm keta tu mmg nangis je. dari KL – ipoh tu nanges ja. akak ipar aku yg drive, abg aku pun lembik gak. arwah ayah aku pun meninggal mudah ja. camtu lah. jatuh time nak bangun solat subuh. mmg aku tak leh trima. even smpai skang pun kot. tp apa nak buat. Allah dah tentukan begitu kan.. sobsss :(Al-Fatihah utk mereka yg Sue

    Like

  3. Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un (إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ) semoga roh arwah aman di sana ya cik su..selalu doakan abah awak k..

    Like

  4. Cerita ko ni buat aku teringat kejadian 8 thn dolu…beza cuma aku yg jd tukang talipon sambil nangis tepon kakak2 aku semua… Aku kira bertuah sbb aku menghadap ms arwah Abah aku nazak tgh mlm…aku x kerja lg masa tu…. Petang tu aku berjumpa kengkawan dan sorang ajak tido rumah dia tp aku tolak sbb aku x sedap hati… Lebih kurang dlm sebulan aku dpt rasa masa abah aku x lama…cuma aku xtau bila je dia nak pergi… Al-Fatihah buat mereka semua…

    Like

  5. sedihnya baca entri che sue, kita paham walau tk pernah menghadapinya (mintak2 tak kan menghadapi) apa yang kita mampu kata hanyalah bharap che sue sabar, tuhan lebih menyayangi arwah abah. Tuhan tak nak abah sakit lama2, sebab tu Tuhan bawak abah ke sisi DIA.moga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan dikasihi Allah…..Al-fatihah~

    Like

  6. sebak baca che su nye cite.. terus rasa nk blik kampung.. uhuhuhuhu tapi kt luar ujan mencurah2.. ok la.. nanti je la balik.. hahahaha cissssstakziah che su.. semoga allah merahmati arwah.. tempatkan dkalangan org beriman. aamiin

    Like

  7. salam che sue,takziah…sedih sgt baca entry ni sbb sy pun sama berat sebelah antara mak n ayah. selalu call mak je. kadang2 ayah yang angkat phone pun akan tanya ‘mak ada?’…thank you for sharing this.and stay strong ya.

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s