:: batuk kembali bertahta di dada ::

stress gua..
started last wiken aa ni..
dedau badan and stuffy nose..
and bila idung terkena, maka tekak pun turut merasa..
gatainyerr hamaigad!
rasa nak masuk tangan gi garu ok..
rasa macam ada sumting berbulu stuck in my throat!

aku malas nak pi spital amik ubat..
bukan apa..ubat dulu time aku kena batuk ada lagi berbaki..
makan tu jer laa..
ekceli aku malas nak tambah dadah dalam badan..
jenuh buah pinggang aku nk proses buang bahan-bahan kimia nih sume..

at the moment aku on antibiotik called Sporanox..
that is for fungus infection on my lung..
kena makan 2 biji sehari selama sebulan.. pagi n malam each..
ni dah masuk 2nd batch ek..

::Sporanox::

and also Clarinase..
ini baru jer masuk dalam list sebab last time aku jumpa doktor aku ngadu selalu sakit pala..
ekceli pening tang mata to be exact..
so dia subscribe me to this..

::clarinase::

aku tau ubat ni untuk sesema selalunyer..
mostly for alergik..
heran gak aku dia soh amik ni..
dia kata the reason aku selalu pening pala tu sebab ada mucus tersumbat/ tertinggal kat rongga idung area between my eyes tu..
yes! antara eyebrow tu..
tu pasai aku selalu pening mata, merebak ke kepala and THAT is why aku ada panda eyes, katanyer!
what?
ini baru aku tau..
korang tau?

so doktor soh amik ubat ni sehari 2 biji selama 2 minggu..
pagi after breakfast sekali.. and malam after dinner..
to clear up the mucus..
tapi tu aa aku rasa since makan ubat ni..
memang rasa lapang bernapas skang..
and takde pening pala dah!

so sebab nak all natural kali ni, maka aku nak cari ubat batuk cap ibu n anak jer la..
herba khenn..
tak jumpa la pulok!
jumpa hok gini jer..

aaah janji ado cap ibu n anak tu..
tapi ini macam jelly..
lebih ke kunyah dari isap..
berkesan dalam jangkamasa pendek la..

then semalam pi Family Mart, jumpa aa hok liquid..
tapi comel toi packaging dia..

reli convenient aa for people on the run..
tak yah susah-susah cari sudu..
koyak peket, and telan sume..

ni aku tak pasti tahan lama mana..
aku baru telan sat tadi jer..

ekceli malam tadi aku dah minum air rebusan buah lai..
ni petua kawan-kawan aku kasi..
katanyer elok untuk batuk..
and kebetulan ada sebijik buah lai kat umah tu..

hambik kau!
beso pala budak buah lai ni..
berat bley tahan laa..
bos aku kasik..
aku kerat suku jer..
tu pun dah lebih dari cukup..

rebus sampai lembut buah tu..
then minom air dia.. isi tu katanyer makan gak..
aku pun takmo membazir kan..
so, hentam la!

ok laa kurang skit rasa gatai tekak..
the urge to cough also decreasing..
ati dah gumbira dah..
tup-tup kui 3-4 pagi aku start balik batuk!!
demit!
jenis batuk sentap2 urat perot lak tu..
huwarrghhh!

aku rasa sebab suhu kelililng gak laa..
and the humidity adalah tinggi..
sat naik sat turun.. sempit dado!
tu pasai kat sini if diperhatikan, Taiwanese akan selubung habis cover bahagian dada..
muffler, jaket segala..
tapi tang bawah pakai skirt pendek takpe!
hehehe..

aku lak releks jer malas pakai muffler..
pakai jaket nipis pulak tu..
berlagak betui!
ini la akibatnyer..

opiser aku ada soh cuba carik madu manuka..
since enche asben still kat mesia, dia kata soh la dia carik..
katanyer ada kat The Garden..
madu New Zealand katanyer, brand WhyNot?..
tapi mahai melampau weh aku dengar!
seratus ke dua ratus katanyer harga..
adoiii…
tambah sakit dado den..

::credit to google::

harap-harap ubat batuk cap ibu n anak ni berkesan la..
aku dah malas weh nak pi jumpa doktor!
lagipun appointment follow up checkup aku next month jer..
kumpul penyakit and sekali gus rawat bley?
dah la sekali jumpa doktor amik ubat, beratus duit kerajaan abih..
takpe la.. aku baik ati..
cari jer option ler..
bertabah la wahai dada!

tapi if makin teruk, itu takde choice la..
selagi batuk aku tak mengganggu environment opis..
ok aa tu..
lagipun bos aku tak perambat aku pi spital lagi like last time..
hehehhe..
still under control..

ok then!
till next time…
bubye la ek..

Advertisements

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s